GuidePedia

0
photoΤου Τζάστιν Βέλα για τους Southeast European Times 
Η τρέχουσα κρίση αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την πολιτική "μηδενικών προβλημάτων με γειτονικές χώρες" της Άγκυρας, σύμφωνα με αναλυτές.Χώρες μέλη του NATO διατηρούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη. [Reuters]
Με το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει τη διοίκηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, ειδικοί αναφέρουν ότι η Τουρκία μπορεί να αξιωθεί μερική επιτυχία στην πολιτική της. Αν και αναγνώρισε την ανάγκη για συμμετοχή ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία, η Άγκυρα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η Δύση έχει πολύ αυστηρό ρόλο.
"Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, είμαστε θετικοί προς την εφαρμογή της από το ΝΑΤΟ, αλλά όχι στην εφαρμογή της 'μόνο' από το ΝΑΤΟ", ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Χώρες όπως η Γαλλία επιμένουν να παραμείνει ένας βαθμός ελέγχου στη λεγόμενη διεθνή "Ομάδα Επαφής", όπου είναι μέλος μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αραβικές χώρες όπως Κατάρ, Κουβέιτ και Ιορδανία συμμετέχουν και αυτές επίσημα στην ομάδα, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως η επιρροή τους είναι περιορισμένη.
Καθώς η Συμμαχία αναλαμβάνει τα στρατηγικά και πολιτικά ινία, οι ανησυχίες της Άγκυρας φαίνεται να εισακούονται. Ωστόσο, ταυτόχρονα, η έκκληση της Τουρκίας για τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.
Η Τουρκική πολιτική έχει δεχθεί έντονη επίθεση από κάποιους κύκλους για το φερόμενο καιροσκοπισμό της. Η χώρα έχει έργα στη Λιβύη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και επικριτές αναφέρουν ότι αντασφαλίζει τις κερδοσκοπικές επενδύσεις της καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τον περιφερειακό ρόλο της.
Αν και οι Τουρκικές ενστάσεις είχαν ως αποτέλεσμα πλήγματα στην ενότητα του ΝΑΤΟ, το να έχεις ένα σύμμαχο ικανό να διαπραγματευτεί με αντιπάλους την τελευταία στιγμή έχει αποδειχθεί ανεκτίμητο για τη Δύση, με την Τουρκία να εξασφαλίζει την απελευθέρωση αρκετών συλληφθέντων δημοσιογράφων, διατηρώντας ταυτόχρονα επαφή με τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
"Αποτελεί την επιτομή της Τουρκικής πολιτικής 'μηδενικών προβλημάτων με γειτονικές χώρες", ανέφερε η Ντάφνι ΜακΚάρντ, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Project on Middle East Democracy. "Καλλιεργώντας σχέσεις με όλες τις χώρες, ακόμα και αχρεία κράτη τα οποία προκαλούν οργή στη Δύση, η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη μοναδική θέση της για να βοηθήσει στη μεσολάβηση συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων χωρών και τελικά να αυξήσει την επιρροή της στο παγκόσμιο προσκήνιο".
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία συμμετείχε στο ανατολικό πλευρό της Δύσης ενάντια στην απειλή του κομμουνισμού. Σήμερα, τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πολύ πιο περίπλοκα. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία πρέπει να ισορροπήσει τα συμφέροντα των συμμάχων τα οποία συγκρούονται κάποιες φορές.
"Συνεπώς, η Λιβύη αποτελεί πρόκληση για τον [Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν", έγραψε ο ΜΚ Μπχαντρακουμάρ, πρώην Ινδιάνος Πρεσβευτής στην Τουρκία και ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων, σε χρονογράφημα για τους Asia Times.
"Αρχικά, η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη θέτει προηγούμενο...η Άγκυρα άρχισε να εκλογικεύει πως πρόκειται για γενικό συμφέρον της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα ρόλο γι' αυτή, πολιτικής σκοπιάς, στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, από το να μείνει αμέτοχη".
Ωστόσο, με την Τουρκία να διαδραματίζει έναν πιο δυναμικό ρόλο, η συζήτηση για το αν το ΝΑΤΟ ή η λεγόμενη "Ομάδα Επαφής" ηγείται την εκστρατεία στη Λιβύη αφήνει πολλούς με την απορία για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το ΝΑΤΟ στο μέλλον εάν οι σύμμαχοι έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις.
"Το NATO αποτελεί τη θεσμική ενσάρκωση της Δύσης. Δεν υπάρχει τίποτε πιο Δυτικό από το ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Γάλλος αναλυτής ασφάλειας Φρανσουά Χέισμπουργκ, σχετικά με τις Τουρκικές συγκρίσεις για την επέμβαση στις Σταυροφορίες.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Γαλλία και άλλες Δυτικές χώρες ότι επιθυμούν το πετρέλαιο και άλλο ορυκτό πλούτο της Λιβύης.
Η Τουρκία, με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακολουθώντας το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αρχικά επιφυλακτική να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Τουρκία συμφώνησε να αναπτύξει τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα υποστηρικτικό πλοίο για να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top