GuidePedia

0
Στην πιο κρίσιμη καμπή της περνάει σήμερα η λαϊκή εξέγερση των πολιτών της Λιβύης εναντίον του μακροβιότερου καθεστώτος των χωρών της Μέσης Ανατολής, εκείνου του Μοαμάρ Καντάφι. Μετά από το χθεσινό διάγγελμα του γιού του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος έθεσε το δίλλημα στον λαό ότι είτε προχωρά η χώρα σε εκ βάθρων πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο,
οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν με πολύ μεγαλύτερη ορμή σήμερα. Ιδιαίτερα μετά την οριστική τοποθέτησή του ότι ο πατέρας του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία.
Πατήστε εδώ για να δείτε LIVE τι μεταδίδει το Al Jazeera για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο
Η κατάσταση στη Λιβύη μοιάζει περισσότερο από ποτέ να είναι εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών έχουν πέσει τουλάχιστον 233 άνθρωποι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.
Χάος και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ιατρικές πηγές μετέδωσε ότι 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Λιβύη νωρίς σήμερα. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ύστερα από ομιλία του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές υπέρ του Καντάφι.
Πολλές χώρες εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των υπηκόων τους
Ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την εξέγερση στην Αίγυπτο, η κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών να αναζητούν τρόπους να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από τη χώρα. Σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στη ΝΕΤ ο γ.γ. του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέπος, κατά τη σύσκεψη, εξετάστηκε ιδιαίτερα η ένταση που επικρατεί στη Βεγγάζη και την Τρίπολη. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας, είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή Σουηδία και Γαλλία καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Σουηδία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη "μέχρι νεωτέρας", επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη κατάσταση χάους στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 40 με 50 Σουηδοί ζουν στη χώρα.
Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ. Ο υπουργός είπε ότι 30 Γάλλοι έφυγαν από τη Βεγγάζη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων, και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Τρίπολη.
"Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα πράγματα ώστε τα γαλλικά σχολεία να κλείσουν τώρα και καλούμε τους Γάλλους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Τρίπολη και γενικά στη Λιβύη να γυρίσουν στη Γαλλία", είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Σχεδόν 750 Γάλλοι ζουν στη Λιβύη, είπε ο Βοκιέ διευκρινίζοντας ότι "επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση απειλή" γι αυτούς.
Όπως προκύπτει όμως το να απομακρυνθούν οι ξένοι υπήκοοι από τη Λιβύη δεν θα είναι εύκολο. Αεροσκάφος που ναύλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για ν΄απομακρύνει τους Τούρκους υπηκόους από τη Λιβύη, δεν έλαβε άδεια να προσγειωθεί στη Βεγγάζη χθες το πρωί και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τέσσερα αεροπλάνα και δυο πλοία στη Λιβύη για να παραλάβουν τους τούρκους πολίτες.
Ένα δεύτερο σχέδιο απομάκρυνσής τους προβλέπει την μεταφορά των τούρκων πολιτών από το Τομπρούκ της Λιβύης σιδηροδρομικώς στην Αίγυπτο, απ' όπου θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Τουρκία.
Και οι πολυεθνικές απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους
Παράλληλα η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία Statoil άρχισε να απομακρύνει τους "λιγοστούς" ξένους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη εξαιτίας των βιαιοτήτων που σημειώνονται στη χώρα.
"Η τοπική μας έδρα, στην Τρίπολη, έκλεισε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Μπάαρντ Γκλαντ Πέντερσεν. "Οι λίγοι ξένοι εργάτες μας έχουν ήδη εγκαταλείψει ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα", είπε.
Στη Λιβύη η Statoil κατέχει μερίδια σε δύο πετρελαιοπηγές, στο Μαμπρούκ και στο Μουρζούκ.
Στο Λονδίνο η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της στη Λιβύη. Ο βρετανική πετρελαϊκή εταιρία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους.
Ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica ανακοίνωσε ότι "οι λιγότεροι από δέκα ξένοι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τη Λιβύη".
Ο ιταλικός όμιλος ΕΝΙ, πρώτος στην παραγωγή υδρογονανθράκων στη Λιβύη, δραστηριοποιείται στη Λιβύη από το 1959 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στη χώρα. "Δεν υπάρχει αλλαγή στην παραγωγή. Οι ξένοι εργαζόμενοι που ανήκουν στο προσωπικό μας επί του παρόντος παραμένουν στη χώρα"
Στα 105 δολάρια την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε σήμερα στο Λονδίνο πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008. Η αύξηση οφείλεται στις ανησυχίες για την προσφορά του μαύρου χρυσού οι οποίες τροφοδοτούνται από τις ταραχές που σημειώνονται στη Λιβύη.
Στις φλόγες κυβερνητικό κτήριο
Ένα κυβερνητικό κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές.
"Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προπαθούν να σβήσουν τη φωτιά", δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονταν επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.

"Ο λάος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία νέα Λιβύη και τον εμφύλιο πόλεμο"
Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.


Λίγο νωρίτερα λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι "μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών" κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.
Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε "δίκτυο" με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
"Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα ", είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.
"Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.


Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.
"Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού", δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας λίβυος δικηγόρος στο BBC.
Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύκτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων , ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. "Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα", είπε ο γιατρός.


Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα "Thunderbolt" μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο , δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικεθστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. "Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση", δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.


Στην ανατολική Λιβύη, ο αρχηγός της φυλής Αλ-Ζουβάγια απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν "την καταστολή των διαδηλωτών". Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: "Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών", εάν δεν σταματήσει η βία.
Ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα , ο Άκραμ αλ-Ουαρφάλι , δήλωσε στο Al Jazeera: "Λέμε στον αδελφό (Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα".
Πυρολοβολούν στο ψαχνό
Το καθεστώς του Μοαμάρ Καντάφι καταρρέει από τη λαϊκή εξέγερση που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα και όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα πλάνα που ανεβάζουν στο διαδίκτυο οι διαδηλωτές δεν πρόκειται να πέσει αναίμακτα, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτές τις μέρες με όλα τα καθεστώτα του αραβικού τόξου που έρχονται αντιμέτωπα με τη λαϊκή οργή.
Μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δύο κατοίκους.
Στο διαδίκτυο οι διαδηλωτές από τη Βεγγάζη της Λιβύης ανεβάζουν βίντεο, με τον στρατό να έχει κατέβει με τα τανκς στους δρόμους και με πυροβόλα όπλα να στοχεύει απλούς πολίτες.



Σύμφωνα με το BBC από διάφορα περιστατικά υπερβολικής βίας από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, «άγνωστος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φέρεται πως έχουν σκοτωθεί» τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη του Καντάφι.
Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για περίπου 200 νεκρούς.
Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές χάους και για ελεύθερους σκοπευτές σε σκεπές κτηρίων που πυροβολούν όποιον θεωρούν «απειλή» για το καθεστώς.


«Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ», σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μουγράμπι, δικηγόρο- διαδηλωτή. Ο ίδιος είπε ότι «τουλάχιστον 200 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από την αρχή της διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης για να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.


Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων κάλεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, τη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών  Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. "Η ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες.Αν πέσει ο Καντάφι, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο», είπε στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και προβάλλει εικόνες από τους ήρεμους δρόμους στην πρωτεύουσα Τρίπολη στο κρατικό κανάλι.
Εν μέσω φημών ότι ο Καντάφι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την χώρα, η τηλεόραση προέβαλε εικόνες από εκδηλώσεις λατρείας και αποθέωσης του μακροβιότερου ηγέτη στον αραβικό κόσμο. Όπως ανέφεραν άτομα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ο άνθρωπος που βρίσκεται εδώ και 42 χρόνια στην εξουσία, "θέλει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος".
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top