GuidePedia

0
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αποφάσισαν σύμφωνα με τα ως χθες βράδυ υπάρχοντα δεδομένα να διατηρήσουν για μια ακόμη φορά τους χαμηλούς τόννους, απέναντι στην Τουρκία και εν μέρει στην πΓΔΜ, στις εκθέσεις που αποδέχτηκαν και στις οποίες στηρίζονται τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής που θα εγκριθούν στις 16 & 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η οικονομική κρίση και η αγωνία για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιθέσεων που πραγματοποιούνται στο ευρώ και τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, επέβαλλαν τον παραμερισμό αυτών των θεμάτων από την πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Αλλά φυσικά ως παράγραφοι θα υπάρξουν αναφορές ώστε να εμφανίζεται ο διάλογος για την ένταξη των χωρών αυτών ότι συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα κείμενα που κυκλοφόρησαν ως χθες (και τα οποία είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) για την Τουρκία θα αναφέρεται ότι:

“Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη δήλωσή του της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εμμένει στην άρνησή της να τηρήσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης. Εφόσον δεν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα που έχει λάβει από το 2006, τα οποία θα έχουν μόνιμη επίδραση στη γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. ‘

Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να αναφέρει συγκεκριμένα όλα τα ζητήματα που καλύπτει η δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της 21ηςΣεπτεμβρίου 2005 στην επόμενη ετήσια έκθεσή της. Σε αυτή τη βάση, το Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να αξιολογεί την πρόοδο που θα σημειώνεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 8η Δεκεμβρίου του 2009. Αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθεί πρόοδος χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση“.

Για την πΓΔΜ οι σχετικές παράγραφοι αναφέρουν:

“Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε σε διάφορους σημαντικούς τομείς και το γεγονός ότι η χώρα έχει ουσιαστικά καλύψει τις βασικές προτεραιότητες της Εταιρικής Σχέσης Προσχώρησης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει την περαιτέρω πορεία. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 διεξήχθησαν σύμφωνα με την πλειοψηφία των διεθνών κανόνων. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας παραμένει ουσιαστικό στοιχείο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της δικαιοσύνης

Το Συμβούλιο λαμβάνει υπό σημείωση ότι η Επιτροπή συνιστά την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα θίξει εκ νέου το θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας. Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η διαπραγμάτευση και η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παραμένουν ουσιαστικής σημασίας. Το Συμβούλιο λαμβάνει ενθαρρυντικά μηνύματα από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας“.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια απλή αντιπαράθεση με το αντίστοιχο περυσινό δείχνει πως πρόκειται για απόλυτη αντιγραφή με την επιπλέον υπενθύμιση ότι έχει ληφθεί υπόψιν και η σχετική απόφαση του ΣΓΥΕΣ, της 8ης Δεκεμβρίου 2009.

Ωστόσο, την ΕΕ συνεχίζει να την απασχολεί σοβαρά η Τουρκική επιχείρηση εκβιασμού της στο επίπεδο των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ, όπου η άρνηση της Άγκυρας να κινηθεί στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου που έχει υπογράψει δημιουργεί ζητήματα στην Εξωτερική Πολιτική και κυρίως στην ανθρωπιστική πολιτική, της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top