GuidePedia

0
Η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας είναι εκρηκτική. Αυτό που δεν είναι ακόμη ορατό είναι εάν το πρωινό θερμό επεισόδιο είναι μέρος της στρατηγικής του σταλινικού Βορρά ή πρόβλημα στην ανώτατη ηγεσία...
Τα δεδομένα του προβλήματος έχουν δυο διαστάσεις: την αμιγώς αμυντική, σε συνδυασμό με το συνολικότερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών της κορεατικής χερσονήσου,
αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του σταλινικού καθεστώτος του Βορρά.
Το πρώτο δεδομένο του προβλήματος αφοράς στις γνωστές εντάσεις των τελευταίων μηνών με τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «ChonAn», κατά πάσα πιθανότητα από βορειοκορεατική τορπίλη, που αποτέλεσε το πρώτο δείγμα προθέσεων του Βορρά για κάθετη κλιμάκωση της κατάστασης.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η διεξαγωγή, το τρέχον διάστημα, της ετήσιας άσκησης «Hoguk» (κάτι σαν τον ελληνικό «Παρμενίωνα») στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 70.000 στελέχη από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Το τρίτο δεδομένο είναι ότι μεγάλη ήταν η ένταση που προκλήθηκε από τη συζήτηση που ξεκίνησε αναφορικά με την προοπτική αποθήκευσης στην κορεατική χερσόνησο τακτικών πυρηνικών όπλων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της αποτροπής των Νοτιοκορεατών έναντι των συμπατριωτών τους στον Βορρά.

Το τέταρτο δεδομένο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τρίτο, είναι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν σε εξέλιξη απόρρητο – προφανώς! – πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και εν ολίγοις δεν δείχνουν να έχουν την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στο θέμα του πυρηνικού τους οπλοστασίου, δεδομένου ότι το θεωρούν ως τον μοναδικό τρόπο αποτελεσματικής αποτροπής αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης, η οποία πιθανότατα θα απειλούσε το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, πέραν του ότι θα προκαλούσε πρωτοφανές, μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53), αιματοκύλισμα στην περιοχή.

Το πέμπτο δεδομένο, είναι οι ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ηγεσία της Βορείου Κορέας με την ανάληψη ηγετικών καθηκόντων, σταδιακά, από τον ένα γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος φέρεται να είναι σοβαρά άρρωστος, μια διαδικασία που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σύγκρουση των ισχυρότερων στελεχών του καθεστώτος, ενώ το στράτευμα φέρεται να είναι δυσαρεστημένο.

Το έκτο και τελευταίο στοιχείο του προβλήματος, αυτό που περιπλέκει τα πράγματα και εγείρει απορίες περί του αν και κατά πόσον οι βορειοκορεατικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχονται από το καθεστώς, είναι ότι η πολιτική ηγεσία της Πιονγκ Γιανγκ, παρά τα όποια προβλήματα, το τελευταίο διάστημα είχε προβεί σε κάποιες κινήσεις προς το Νότο (στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας ακολούθησε Νοτιοκορεατική χειρονομία), με τη συμφωνία για την αντιπροσωπεία κάθε μιας πλευράς που θα συμμετείχε στις συνομιλίες που θα διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού την ερχόμενη Πέμπτη. Η ατζέντα θα έδινε έμφαση σε ανθρωπιστικά θέματα (επαφές των δυο λαών, επανένωση οικογενειών διαιρεμένων μετά τον πόλεμο κ.λπ.).

Το να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα κίνητρα που οδήγησαν στη ανταλλαγή πυρών πυροβολικού με αποτέλεσμα τη γενικότερη στρατιωτική κινητοποίηση που απειλεί να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, είναι σχεδόν αδύνατο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι κάποιες εκτιμήσεις με βάση τα ως άνω καταγραφέντα στοιχεία του εν λόγω στρατηγικού προβλήματος.

Τα βασικά σενάρια για την ερμηνεία της κατάστασης είναι δύο:

> Πρόκειται για συνήθη τακτική των Βορειοκορεατών οι οποίοι μέσω της πρόκλησης εντάσεων επιδιώκουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες από θέση ισχύος, ώστε να εξασφαλίσουν αυτά που τους ενδιαφέρουν: Την επιβίωση του καθεστώτος και την αποτροπή απώλειας του ασφυκτικού ελέγχου που αυτό ασκεί στον λαό της Βόρειας Κορέας, αλλά και τη χαλάρωση του αποκλεισμού του από τα διεθνή δρώμενα. Τότε θα έκαναν οριακές υποχωρήσεις, πάντα υπό την προϋπόθεση αποτροπής κάθε ενδεχομένου απώλειας του ελέγχου.


> Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το πιο ανησυχητικό, αφού εγείρει την πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί σχίσμα στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της Βορείου Κορέας. Κατά συνέπεια, με την πρόκληση εντάσεων που οδηγούν την κορεατική χερσόνησο στο χείλος της καταστροφής που θα σήμαινε μια πολεμική αναμέτρηση, το στράτευμα επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση του στις δομές εξουσίας, μέσω της θεαματικής αύξησης της σημασίας του σε τακτικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό ίσως επιχειρεί να διασφαλίσει την αυτονομία του σε σχέση με τις εσωτερικές καθεστωτικές εξελίξεις, ή απλώς διαμηνύει ότι αυτό είναι η πραγματική πηγή εξουσίας στη χώρα, ή διατυπώνει με έμμεσο τρόπο τη διαφωνία του για τις επιλογές των διαδόχων του Κιμ Γιονγκ Ιλ... Δεν αποκλείεται και συνδυασμός των ανωτέρω.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top