GuidePedia

0
Ανταπόκριση του Martin Winter από Λισσαβώνα δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Το Κυπριακό επιβαρύνει τις σχέσεις» και τον υπότιτλο «Μία εταιρική σχέση με την Ε.Ε. είναι μεγάλης σημασίας για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, την οποία, όμως, η Τουρκία απορρίπτει».
Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. διαταράχθηκαν το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας.
Όλες οι προσπάθειες αλλαγής της στάσης της Τουρκίας απέβησαν άκαρπες. Για το λόγο αυτό αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ηγεσία της Ε.Ε. έλαβε θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül δεν αντέδρασε στην παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων αναλώθηκε στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης της Ε.Ε. Είναι «απολύτως παράδοξο», έλεγαν κορυφαίοι κύκλοι της Συμμαχίας, το γεγονός ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ είναι ταυτόχρονα μέλη της Ε.Ε. και ότι η προσέγγιση μπλοκάρεται από εκείνον τον εταίρο, ο οποίος αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για μία ένταξη σ’ αυτήν.
Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, θα μεταβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Κύπρο. Εκεί θα προσπαθήσει να πιέσει τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι πρόκειται για εγχείρημα με ρίσκο. Ο λόγος της επίσκεψης Μέρκελ στην Κύπρο δεν συνδέεται, όμως, μόνο με τις στρατηγικές ανάγκες της Συμμαχίας, αλλά και με την ίδια την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το Κυπριακό είναι σε θέση να δυναμιτίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και μάλιστα άμεσα, στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Χωρίς μία συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία δικαιώματα, που προκύπτουν από την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Για όσο διάστημα η Τουρκία επιφυλάσσει άνιση μεταχείριση στην Κύπρο, η Ε.Ε. δεν μπορεί να ανοίξει τα περισσότερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο αριθμός αυτών, επί των οποίων μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, εξαντλούνται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν οι διαπραγματεύσεις παγώσουν, ενδέχεται να καταρρεύσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο σύνολό τους. Οι σχέσεις με την Τουρκία θα καταστρέφονταν σε μόνιμη βάση, εκτιμούν διπλωμάτες. Και η ροπή της Άγκυρας να συμφωνήσει σε μία στρατηγική εταιρική σχέση με την Ε.Ε. θα έπαυε να υπάρχει.
Και το Ισραήλ;
Στην ηλεκτρονική σελίδα του οικονομικού εντύπου The Globes, σύντομο άρθρο του Koby Yeshayahou αναφέρεται σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε η Global Banking Offshore Ltd. (GBO) όπου φιλοξενήθηκαν κορυφαίοι Ισραηλινοί και Κύπριοι τραπεζίτες και επιχειρηματικά στελέχη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο δεύτερος σύμβουλος της Κυπριακής πρεσβείας Μιχάλης Μαύρος είπε, ότι η Κύπρος συνεχώς εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς, και ότι, χάρη σε αυτήν την προσπάθεια, οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε μια νέα αιχμή (μαζί με την Ελλάδα), γεγονός που απεικονίζεται στην ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Avigdor Lieberman και του Υπουργού Τουρισμού Stas Misezhnikov.
«Η Κύπρος και το Ισραήλ προωθούν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία. Άρχισαν, πρόσφατα, συζητήσεις για πιθανή συνεργασία στον τομέα, γενικά, της ενέργειας και, ειδικότερα, για τα μεγάλα αποθέματα αερίου, που βρέθηκαν στο βόρειο Ισραήλ» είπε ο Μαύρος, για να συνεχίσει λέγοντας, ότι οι καλές διμερείς σχέσεις συνεχώς βελτιώνονται, κυρίως, στον τουρισμό και την οικονομία. Η εγγύτητα μεταξύ των χωρών, -ακριβώς 40 λεπτά με αεροπλάνο- και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πιο κοντινό μέλος της ΕΕ προς το Ισραήλ, αποτελούν σημαντικά στοιχεία, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η Κύπρος θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα φορολογικά καθεστώτα στην Ευρώπη.
Ο ισραηλινός τουρισμός και η οικονομία προσελκύουν τα θετικά σχόλια στα κυπριακά Μέσα, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων, της τηλεόρασης, και του Διαδικτύου, με συνέπεια μια άριστη στάση απέναντι στο Ισραήλ. Αυτή η τοποθέτηση βοηθά αναμφισβήτητα την εικόνα του Ισραήλ στον Ευρωπαϊκό χώρο, ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των Ισραηλινό-τουρκικών σχέσεων. Όσον αφορά στις τραπεζικές εργασίες, η Κύπρος δεν χρειάζεται τη «διάσωση» της ΕΕ, και καμία από τις τράπεζες της δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά ή χρειάστηκε κρατική ενίσχυση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top