GuidePedia

0
«Μόνον η ανάπτυξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Το προβληματικό παιδί θέλει να γίνει ο καλύτερος μαθητής: καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν τόλμησε να εφαρμόσει τόσο δρακόντειες περικοπές, όπως η Ελλάδα. Οι προσπάθειες σύγκλισης στο δημοσιονομικό της έλλειμμα απέδωσαν ήδη τους πρώτους καρπούς, αλλά ο ασθενής για να σωθεί χρειάζεται,
εκτός από θεραπεία απίσχνασης, να δυναμώσουν και οι μυς του όσο γίνεται πιο γρήγορα για να σταθεί στα πόδια του.
Η δίαιτα, στην οποία υπέβαλε η κυβέρνηση τη χώρα έχει σοβαρές παρενέργειες. Φέτος το ΑΕΠ θα συυρικνωθεί περίπου κατά 4,2 %, του χρόνου γύρω στο 3 ή και στο 4%. Αυτές οι παρενέργειες είναι αναπότρεπτα φαινόμενα σε μια εθνική οικονομία που χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε υψηλή κατανάλωση, αλλά λίγες επενδύσεις. Όμως η ύφεση επιδεινώνει περισσότερο το μεγαλύτερο πρόβλημα της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας: το υψηλό χρέος σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις. Όσο πιο βαθιά βουλιάζει η Ελλάδα στην ύφεση, τόσο αυξάνονται τα χρέη της σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις.»

Κατεπειγόντως αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα

«Εκείνο που χρειάζεται επειγόντως η χώρα πέραν από τις πιστώσεις και τα δάνεια του ευρωπακέτου είναι ένα είδος αναπτυξιακής βοήθειας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες να απελευθερώσουν την ανάπτυξη από τα δεσμά, από τις παρενέργειες των περικοπών. Μπορεί να επενδύσουν στον τουρισμό ή στην διεύρυνση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, στην περιβαλλοντική τεχνολογία και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι Κινέζοι π.χ. εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια.


Το τι μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες αποδεικνύεται σαφέστατα στη ναυτιλία. Οι απόγονοι του Οδυσσέα διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο του κόσμου. Ένα στα τέσσερα εμπορικά ή πετρελαιοφόρα πλοία που ναυλώθηκαν φέτος ανήκαν σε Έλληνες εφοπλιστές. Γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ επένδυσαν το 2010 οι Έλληνες εφοπλιστές. Σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ότι οι Κινέζοι. Αυτό αντικατοπτρίζει πόσο ικανοί επιχειρηματίες μπορεί να είναι οι αποκαλούμενοι ‘μπατίρηδες’. Εάν κατάφερναν να αναπτύξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία με παρόμοιο τρόπο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, τότε η χώρα θα απέφευγε την επιβράδυνση της ανάπτυξης.»
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top