GuidePedia

0
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με τις χώρες της περιοχής διευρύνουν ακόμη περισσότερο το όραμά της για το μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην «ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πολέμου μεταξύ των γειτόνων»... «Οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με τις χώρες της περιοχής διευρύνουν ακόμη περισσότερο το όραμά της για το μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην «ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πολέμου μεταξύ των γειτόνων»...

Το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα με τη σημερινή μορφή του αδυνατεί να διαχειριστεί τις περιφερειακές κρίσεις και για τον λόγο αυτό πρέπει να οριστεί εκ νέου, σύμφωνα με την Αγκυρα, η οποία θέτει και θέμα περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας προς ελαχιστοποίηση του κινδύνου συρράξεων.
«Οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με τις χώρες της περιοχής διευρύνουν ακόμη περισσότερο το όραμά της για το μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου (εδώ σε παλαιότερη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα) αναφερόμενος στην «ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πολέμου μεταξύ των γειτόνων»... Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε χθες σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Οι μεταβαλλόμενες παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος και η Τουρκία» και είπε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο το σύστημα του ΟΗΕ χρήζει αναδόμησης» και ότι «η εικόνα ιεραρχίας που ισχύει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πιο συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου είπε τα εξής: «Εχουν αλλάξει τόσο οι παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες όσο και οι θέσεις των περιφερειακών πρωταγωνιστών. Ενα παγκόσμιο σύστημα που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις περιφερειακές κρίσεις είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζει αδιέξοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ανάγκη να οριστεί εκ νέου το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, με πρώτον τον ΟΗΕ.
»Εάν παρατηρήσουμε την κατάσταση υπό το πρίσμα αυτό, βλέπουμε ότι πολλές μικρές κρίσεις που εξελίχθηκαν κατά τη δεκαετία του '90 σε εθνοτική βάση, τείνουν στις νέες δεκαετίες να μετατραπούν σε συγκρούσεις παγκόσμιου χαρακτήρα. Ολοι οι πρωταγωνιστές θα πρέπει τώρα να σχεδιάσουν με ψυχραιμία την επόμενη δεκαετία».
Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι «η αναζήτηση μιας παγκόσμιας οικονομικής τάξης στη βάση μόνο των G8 δεν θα ήταν υγιής, διότι θα εμποδίσει την ανάπτυξη μιας συμμετοχικής οικονομικής δομής» και υπογράμμισε τη σημασία των G20. Παράλληλα, ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για ανάγκη περιφερειακών συνεργασιών, αναφέροντας τα εξής: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί μια νέα οικονομική τάξη στην περιοχή και μεταξύ των γειτόνων. Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα του πολέμου, σε μια συγκυρία που όλοι οι γείτονες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο οικονομικής ολοκλήρωσης και οι διάφορες περιοχές αλληλοεπηρεάζονται».
Χθες πάντως η Αγκυρα επανέλαβε το «ξεκαθαρίστε αν μας θέλετε» που δηλώνει εδώ και καιρό απευθυνόμενη στην Ε.Ε. Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, στο οποίο πήραν μέρος εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των ισλαμικών χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μας θέλει, να μας το πει και να μην κωλυσιεργεί».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις σχεδόν με όλες τις χώρες της περιοχής της, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα, αναπτύσσοντας τη συνεργασία και καταργώντας τις θεωρήσεις».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top