GuidePedia

0
Με Αμερικανούς το Ισραήλ και με Ρώσους οι ΚύπριοιΝέο γεωπολιτικό περιβάλλον διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από την ανακάλυψη στις αρχές του έτους δύο υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, γνωστά ως «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Delek Energy, Γκίντεον Τάντμορ, επιβεβαίωσε μάλιστα, μιλώντας χθες στο Reuters, το ενδεχόμενο συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy με την ισραηλινή Delek Energy στην έρευνα για τον εντοπισμό των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων έξω από τις ακτές της Κύπρου και στην πορεία την εκμετάλλευση αυτών των υδρογονανθράκων.

Το «Ταμάρ», με αποθέματα 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ μέχρι το 2025, ενώ το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, μπορεί να μετατρέψει το Ισραήλ σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Οι περιοχές αυτές εφάπτονται με το «Οικόπεδο Δώδεκα» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία που έχει δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα το Ισραήλ, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η γραμμή της ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επισήμως οριοθετηθεί.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», δήλωσε ότι «πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν θα δοθεί το πράσινο φως για δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, και σε ρωσικές εταιρείες, για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των "οικοπέδων" στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top