GuidePedia

0
Το τελευταίο 48ωρο υπήρξε έντονη και πολυσήμαντη διπλωματική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφενός οι συνομιλίες Γερμανίας –Γαλλίας για την αναθεώρηση του Συμφώνου της Λισαβόνας, που ουσιαστικά είναι ο καταστατικός χάρτης λειτουργίας της Ε.Ε, οδήγησαν σε κρίσιμες αποφάσεις , για μια άλλη Ευρώπη. Αφετέρου οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας- Γαλλίας –Ρωσίας που οδηγούν σε μια νέα στρατιωτική και πολιτικοοικονομική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, δημιουργούν εντελώς διάφορα δεδομένα για τον διεθνή συσχετισμό

.Αναλυτικά σε επίπεδο Ε.Ε και στη βάση της αντιμετώπισης των υψηλών ελλειμμάτων και δημόσιων χρεών, που διατηρεί η πλειοψηφία των χωρών- μελών Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν σε μια σειρά κυρώσεων σε βάρος τους, Μεταξύ αυτών η άρση του δικαιώματος ψήφου στις αποφάσεις της Ένωσης και ο απόλυτος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών τους και των προϋπολογισμών τους από την Κομισιόν. Ουσιαστικά με τα οικονομικά δεδομένα του παρόντος για την Ένωση και ειδικά την ευρωζώνη, τον απόλυτο έλεγχο των περισσοτέρων χωρών, ακόμη και την ίδιας της Γαλλίας αναλαμβάνει η Γερμανία, η οποία διατηρεί πλεόνασμα που ξεπερνά το 3%, όταν τα ελλείμματα των υπολοίπων ξεπερνούν το 5%. Με τις αποφάσεις αυτές, στις οποίες συμφώνησε δυστυχώς και ο Γάλλος πρόεδρος παραδίδεται η ζώνη του ευρώ , μαζί με τα εθνικά κράτη που την αποτελούν στη Γερμανική Καγκελαρία.
Το όνειρο της Γερμανίας που δεν πέτυχε με δύο Παγκόσμιους Πολέμους, δείχνει να το επιτυγχάνει στα χρόνια της φραου Μέρκελ με ειρηνικές και διπλωματικές διεργασίες και παρασκήνια. Φυσικά η κατεύθυνση αυτή της νέας Λισαβόνας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κατάσταση και το επίπεδο ευημερίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληθυσμών και των λαών της ευρωζώνης, οι οποίοι με αφετηρία το Παρίσι έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται απέναντι στη φεουδαρχία των τραπεζών και των κυβερνήσεων του νέου Μερκαντιλισμού.
Η περίπτωση της Ελλάδος και η διαδικασία ανάσχεσης ,μέσα σε κλίμα επικοινωνιακού πανικού, της χρεοκοπίας της ένα χρόνο πριν βοήθησε στη δημιουργία των προϋποθέσεων, αυτής της νέας Γιάλτας που διαμορφώνεται στις σάλες και τα ανακτοβούλια των δημοσιονομιστών και μονεταριστών της Ευρώπης. Γιατί πριν την νέα Λισαβόνα, προυπήρξε η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ, που έχει έντονη την σφραγίδα των ΗΠΑ, και της Κομισιόν-ΕΚΤ, για τη δημιουργία της Τρόικας, που εποπτεύει την εφαρμογή του Ελληνικού Μνημονίου. Στη βάση της Τρόικας έχουμε τον νέο διεθνή συσχετισμό σε επίπεδο Δύσης, για την διαχείριση της Ευρώπης. Ουσιαστικά δηλαδή 2/3 Γερμανογαλλία και 1/3 Αμερική. Επίσης μέσω ΔΝΤ , στο νέο του ρόλο , επιτυγχάνεται ο διεθνής συσχετισμός μεταξύ της Αμερικανικής(ομοσπονδιακής) Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής(ομοσπονδιακής) Κεντρικής Τράπεζας. Αυτός θα είναι και ο νέος ρόλος του ΔΝΤ, που συγκροτείται, υπο την διοίκηση του Γάλλου Στρος Καν.
Στο στρατιωτικό επίπεδο, που συμπληρώνει την αρχιτεκτονική της γεωπολιτικής και της γεωοικονομίας στην Ευρώπη, υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανογαλλίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος με μια δήλωση-έκπληξη δείχνει ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συγκλίνει με το ΝΑΤΟ, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του οποίου είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, στην βάση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, δηλώνοντας προθυμία της Μόσχας να συμμετάσχει σε αυτήν. Το σχήμα καταρχήν μοιάζει οξύμωρο, γιατί στην περίπτωση αυτή ποιος θα είναι ο εχθρός; Μήπως το Ιράν; Η μελλοντικά η Κίνα; Σε κάθε περίπτωση όμως η Ρωσία κάνει το βήμα αυτό , που μετεξελίσει την αντιπυραυλική ζώνη , σε χαλαρή στρατιωτική συνομοσπονδία, με κλειστό πυρήνα το ΝΑΤΟ, στο μοντέλο Ευρωζώνης-Ευρώπης των 27, προκειμένου να έχει την ευχέρεια της ενεργειακής επέκτασης στην Ε.Ε , αλλά και την δυνατότητα συνεργιών με την ευρωπαϊκή Δύση και ειδικά την βιομηχανική Κεντρική Ευρώπη , στον τεχνολογικό, στρατιωτικό και επιχειρηματικό τομέα.
Ένα πρώτο δείγμα αυτής της νέας εποχής είναι το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση αυτή Μεντβέντεφ, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την είσοδο του στην Πολωνία. Σημειώνεται ότι και για το ΝΑΤΟ, όπως θα διαφανεί και τις επόμενες εβδομάδες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα , η σύγκλιση με την Ρωσία και η αποτροπή της εμπέδωσης του περίφημου Συμφώνου της Σαγκάης στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και χώρες της πρ. ΕΣΣΔ στην Υπερκαυκασία, στο στρατιωτικό επίπεδο.
Η νέα Γιάλτα επαναφέρει την Ευρώπη και την διεθνή διακυβέρνηση στους όρους και τις συνθήκες του 18ου αιώνα όταν οι μεγάλες Δυνάμεις στη Βιέννη διαφωνούσαν για το αν πρέπει να επιτρέψουν τις εθνικές επαναστάσεις στα Βαλκάνια και την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε που ο Μέττερνιχ έκανε την διακήρυξη εναντίον των εθνικών κρατών και ανέπτυξε την λογική ότι αν χαθεί μια αυτοκρατορία, όσο προβληματική και αν είναι, θα χαθούν και οι υπόλοιπες. Η επαναφορά στα δεδομένα του τότε οδηγεί τους λαούς της Δύσης σε μια νέα φεουδαρχία, όπου η κυριαρχία δεν σχετίζεται με τη γη και την ακίνητη περιουσία, αλλά με την δυνατότητα των funds και των τραπεζών σε ρευστότητα και χρεόγραφα. Εδώ θα βρει ηγετικό ρόλο το Λονδίνο, που αποτελεί την βάση των hedge funds, για τα οποία επίσης χθες ,αποφασίσθηκε να τους δοθεί ευρωπαϊκό διαβατήριο ενώ συγκεκριμενοποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου τους στην ευρωζώνη, με διαδικασία fast truck , μιας μέρας.
Απέναντι στις εξελίξεις αυτές στο Παρίσι έχει αρχίσει μια εξέγερση , που εάν εξαπλωθεί , με αποτέλεσμα την ανατροπή διαδοχικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη , μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική αντίδραση των Λαών , ακυρώνοντας τις εξελίξεις και στέλνοντας τις Λέσχες της Παγκόσμιας διακυβέρνησης πίσω στα σαλέ τους να σκεφθούν ένα νέο μοντέλο, που θα συμπεριλαμβάνει στις παραμέτρους του την ευημερία των Λαών και των Εθνών, αντί για την «κινεζοποίηση» της Ευρώπης , άρα και της Δύσης, υπό Γερμανική Διοίκηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top