Καλύπτουμε το «έλλειμμα συνεργασίας» με το Ισραήλ, διαμηνύει με συνέντευξη σε ισραηλινή εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος την Κυριακή επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Ο Τύπος στο Ισραήλ κάνει λόγο για «μήνα του μέλιτος» ανάμεσα στις δύο χώρες, τον οποίο συνδέει με την κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις.
Η Jerusalem Post, επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Δρούτσα στην εφημερίδα, ανάμεσα σε άλλα,
αναφέρει ότι «οι δεσμοί Ελλάδας - Ισραήλ βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες περίπου στον ίδιο ρυθμό που επιδεινώνονται οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ωστόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πιστεύει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους».
«Αρχικά, εκφράστηκαν ανησυχίες για την κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς τα Ιεροσόλυμα προτιμούν πιο συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Άλλωστε, ο πατέρας του Παπανδρέου, Ανδρέας, ήταν γνωστός για τις φιλο-παλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές τάσεις του. Εντούτοις, αυτές οι ανησυχίες εξαλείφθηκαν όταν ο νεότερος Παπανδρέου άλλαξε τη σχέση της χώρας του με το Ισραήλ προς το καλύτερο», προστίθεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με τον τίτλο, «Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών: Μόνο οφέλη στην περιοχή από την πρόοδο των διμερών σχέσεων».
Την ίδια ώρα, με τίτλο: «Αυξανόμενος εξελληνισμός» και υπότιτλο: «Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι «αντάλλαξαν» την Αττάλεια με τη Ρόδο. Ο Έλληνας υπουργός φτάνει για επίσκεψη στο Ισραήλ και μιλά για το μήνα του μέλιτος με την Ιερουσαλήμ», η εφημερίδα, Yediot Aharonot, εκτιμά πως, «καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία συνθλίβονται, αναπτύσσεται μια πραγματική ιστορία αγάπης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Υπάρχει μια παρανόηση που πρέπει να διαλυθεί: οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών (μας) δεν ήταν ποτέ ψυχρές. Το ακριβώς αντίθετο: δεν υπάρχει στιγμή σύγκρουσης στη μακρόχρονη ιστορία μας. Άλλωστε, η συμβίωση των δύο λαών, τόσο στην περιοχή, όσο και στην ίδια την Ελλάδα, ήταν πάντοτε αρμονική. Ας μην ξεχνάμε την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την προστασία που παρείχαν στα μέλη της, και μάλιστα με αυτοθυσία, οι ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής».
Ο ίδιος προσθέτει: «υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρισκόταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών: Αυτό το έλλειμμα εμείς, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στην κυβέρνηση της περίοδο 1999-2004. Αλλά και τώρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Συμπίπτουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση ως προς αυτό, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών το καλοκαίρι, και είμαι βέβαιος ότι τα απτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν».
Απαντώντας στην ερώτηση αν η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί την Τουρκία, δήλωσε: «Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους. Αντιθέτως, μια βασική παράμετρός της είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Για την Ελλάδα, η Μέση Ανατολή δεν είναι σημείο ενδιαφέροντος αλλά ζωτικού συμφέροντος. Θεμελιώδης αρχή, πάνω στην οποία η χώρα μου οικοδομεί την πολιτική της, είναι η εδραίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας, που είναι η βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».
Αναφορικά με τους στολίσκους οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Δρούτσας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται την ανησυχία του Ισραήλ για την ασφάλεια της χώρας, παράλληλα ωστόσο, «συνειδητοποιούμε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Γάζας».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου