GuidePedia

0
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ «ΟΠΛΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ
Πεδίο έντονης διπλωματικής, προς το παρόν, αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου αποτελεί η επιλογή του Τελ Αβίβ να ξεκινήσει, χθες Τρίτη, έρευνες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν», ενός από τα πλουσιότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στα 135 χλμ. δυτικά της Χάιφα.Η Χεζμπολά προειδοποίησε το Ισραήλ να «μην ακουμπήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Λιβάνου»,
σύμφωνα με το πρακτορείο UPI, με τον Ισραηλινό υπουργό Υποδομών, Ούζι Λαντάου, να ανταπαντά πως «θα κάνει χρήση βίας», προκειμένου να προστατεύσει τον ενεργειακό πλούτο του Ισραήλ.
Η Βηρυτός προσέφυγε στον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας πως μέρος του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου τής ανήκει. Τα Ηνωμένα Εθνη, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Λίβανο και υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν δικαιοδοσία να παρέμβουν -επειδή είχαν συμμετάσχει και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2000, στις διαπραγματεύσεις για τη χάραξη των χερσαίων συνόρων- σύμφωνα με διεθνείς νομικούς θα μπορούσαν και σε αυτήν την περίπτωση να μεσολαβήσουν.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας του Λιβάνου και του Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινές και ιρανικές πηγές, κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει πως η Τεχεράνη θα συνδράμει και με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με τεχνικά μέσα τις έρευνες του Λιβάνου.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει, απορρίπτοντας, βεβαίως, τις αιτιάσεις του Λιβάνου, πως η οριογραμμή περνά βορείως του κοιτάσματος «Λεβιάθαν».
Ταυτόχρονα, η πρόθεση του Ισραήλ να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στις αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες, διεκδικώντας παράλληλα και μεγαλύτερα ποσοστά επί των κερδών στο μέλλον, καταγγέλλοντας τις υπάρχουσες συμβάσεις και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα, σύμφωνα με το Bloomberg, τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
«Δεν χρειάζεται, νομίζω, να σας πω για τι μεγέθους καταστροφή μιλάμε εάν δύο από τους στενότερους συμμάχους, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, καταλήξουν να τσακωθούν σε ευρωπαϊκό δικαστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Noble Energy, Αβραάμ Σοφαέρ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top