GuidePedia

0
του Άριστου Μιχαηλίδη
Το χειρότερο είναι που επιμένουν
Θα ήταν ευκαιρία η επέτειος για αυτοκριτική. Μισός αιώνας Κυπριακής Δημοκρατίας, ο καλύτερος σταθμός για να σταματήσουμε να δούμε τι κάναμε εμείς, τι μας έκαναν άλλοι, να μετρήσουμε πληγές και μετά την αυτοκάθαρση να οργανώσουμε τη συνέχεια, ίσως τον επόμενο μισό αιώνα. Αλλά, όταν μολύνουν σκόπιμα με ένα σωρό ψευτιές και διαστρεβλώσεις τη γενιά σου και την ταυτότητά σου και την ιστορία σου δεν μπορείς να παριστάνεις τον «προοδευτικό» και η έγνοια σου να είναι τι να πεις για να δώσεις διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς στις πρεσβείες. Εδώ υπάρχει ένας πολιτικός πόλεμος που στοχεύει ακριβώς να μην αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει συνέχεια. Λόγω και της επετείου λοιπόν, αυτό έχει περισσότερη σημασία. Συμβολική και ουσιαστική.
Διότι είναι πολλοί που δεν κατανοούν τι σημαίνει η αναγνώριση της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1964 μέχρι σήμερα. Τόσο πωρωμένοι έγιναν που όποιος μιλά για την ανάγκη να προστατευτεί σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία τον κατηγορούν ότι είναι όψιμος υπερασπιστής της και ότι δεν τη σκέφτηκε πριν το ’74. Ακόμα κι αν δεν ήταν γεννημένος!

Σήμερα λοιπόν, παραμονές της επετείου ακούσαμε τα χειρότερα. Όσα ακούγαμε τα τελευταία χρόνια, ότι εμείς στρώσαμε χαλί στην Τουρκία, ότι εμείς σφάζαμε Τουρκοκύπριους, ότι εμείς τους διώξαμε το ’63 και τους κλείσαμε στους θύλακες, ότι εμείς κάναμε το πραξικόπημα και προκαλέσαμε την εισβολή, ότι εμείς φταίμε που δεν δούλεψε η Ζυρίχη, όλα αυτά δεν ήταν τίποτε. Τα επισκίασε όλα η νέα μορφή αυτομόλυνσης συνειδήσεων και αυτοκαταστροφής. Πιο δραστική μορφή: Ότι το ’74 έκανε εισβολή και η Ελλάδα πριν από την Τουρκία. Και το χειρότερο, Κόμμα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι, προσπαθούν επί δυο μέρες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με ένα σωρό σοφιστείες και κατηγορούν τους υπόλοιπους ότι είναι κακόβουλοι και διαστρεβλωτές. Όλοι είναι κακόβουλοι όμως εκτός από το ΑΚΕΛ; Όλοι δεν κατανοούν τι είπε ο Πρόεδρος, εκτός από το ΑΚΕΛ; Μέχρι και την ομιλία του Μακάριου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, επικαλέστηκε χτες πολλές φορές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πέντε φορές, έλεγε ο Εκπρόσωπος, μίλησε τότε ο Μακάριος για εισβολή της Ελλάδας… Δηλαδή, εκεί που όλοι τους υποδεικνύουν το μέγα λάθος της δήλωσης του Προέδρου και τους παρακαλούν να το διορθώσουν, αυτοί επιμένουν να διακηρύσσουν ότι δεν ήταν λάθος, ότι η Ελλάδα πράγματι έκανε εισβολή! Αφού το είπε κι ο Μακάριος! Βέβαια, τόσα χρόνια όταν αναφερόταν κάποιος σ’ εκείνη την ομιλία του Μακάριου, τον έλουζαν με διάφορες βρισιές γιατί έλεγε ψέματα, σήμερα όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Είναι στην ίδια λογική όσοι άλλοι επαγγελματίες της διαστρέβλωσης μολύνουν τους πολίτες με ανιστόρητες ασυναρτησίες για να ενισχύσουν τους έξωθεν σχεδιασμούς σε βάρος των Κυπρίων. Ασυνείδητα λέτε να ταυτίζεται πια μαζί τους και η κυβέρνηση του τόπου;

Υ.Γ. Ο Μακάριος είπε στις 19 Ιουλίου 1974, στον ΟΗΕ: «Τα γεγονότα στην Κύπρο δεν αποτελούν εσωτερικό ζήτημα των Ελλήνων της Κύπρου. Και οι Τούρκοι της Κύπρου επίσης επηρεάζονται. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή, και από τις συνέπειές του υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι». Με αυτά τα λόγια δεν προκάλεσε την εισβολή, ήταν ήδη πολύ αργά, αλλά έδωσε νομικά επιχειρήματα στην Άγκυρα για να δικαιολογεί την εισβολή μέχρι σήμερα. Και ήταν λάθος του. Τα ίδια νομικά επιχειρήματα τα ενισχύει τώρα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Και είναι λάθος του. Χειρότερο. Διότι, έπρεπε να είχε μάθει από την Ιστορία.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top