GuidePedia

0
του Κώστα Μαυρίδη
Εντός του 2010, προέκυψαν δύο καθοριστικές Δικαστικές Αποφάσεις στο Κυπριακό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έκρινε τελεσίδικα την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας ως θεμελιακής αρχής της Ε.Ε. και επιπλέον, καθόρισε ότι οι αποφάσεις Κυπριακών Δικαστηρίων έχουν ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (και τα κατεχόμενα) και είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη. Μερικές βδομάδας αργότερα, το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την Τουρκο-Επιτροπή του ψευδοκράτους για τις περιουσίες ως ένδικο μέσο της Τουρκίας το οποίο θα πρέπει ένας Ε/κ που επιλέγει τον δρόμο του ΕΔΑΔ να τον εξαντλήσει και παράλληλα, έκρινε ότι το δικαίωμα παιδιών του 1974 να διεκδικήσουν την εστία τους που βρίσκεται στα κατεχόμενα, εξασθενεί λόγω της παρέλευσης του χρόνου.


Γύρω από τις πιο πάνω Αποφάσεις έγιναν συνωμοσίες και διαβουλεύσεις που άπτονται των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Δ. Χριστόφια με τον εκάστοτε εκπρόσωπο της κατοχής. Τον Μάιο-Ιούνιο 2009 είχαμε την συνομωσία Πάσκο-Ντάουνερ με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ για να διαγραφεί από την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ (παράγραφος 10) προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η αναφορά στην Απόφαση Όραμς. Στόχος τους να αποκλειστεί η δυνατότητα στην Ε/κ πλευρά να ενδυναμώσει την θέση της στο περιουσιακό. Η ανοχή της πλευράς μας στην συνωμοσία των αξιωματούχων/ΟΗΕ με Τούρκους για να προωθηθεί η τουρκική ερμηνεία της «διζωνικότητας» εις βάρος της καθοριστικής Απόφασης Όραμς, είναι πλήρως στοιχειοθετημένη όπως την αποκαλύψαμε. Αργότερα, προέκυψε η επιστολή του Προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ με αναφορά στις «ευαίσθητες ισορροπίες» δεκαετιών που δεν πρέπει να ανατραπούν. Μάλιστα, επίσημα χείλη από το Προεδρικό δήλωναν στις 10.3.2010 το εξής: «Αν ο Ταλάτ προβάλει την απόφαση του ΕΔΑΔ, εμείς είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε την απόφαση Όραμς». Δήλωση που έμμεσα δείχνει πως η πλευρά μας δεν διεκδίκησε με βάση την απόφαση Όραμς, αλλά θα το έκανε στην περίπτωση που η άλλη πλευρά προέβαλλε την απόφαση του ΕΔΑΔ. Πριν μερικές βδομάδες, ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν στηρίζει προώθηση της διαδικασίας εναντίον των Όραμς για αίτημα κατεδάφισης των υποστατικών που έχτισαν παράνομα στην κατεχόμενη περιουσία του Ε/κ Αποστολίδη, πράγμα που ουσιαστικά συνεπάγεται αχρήστευση της Απόφασης Όραμς.

Επιστέγασμα των πιο πάνω ήταν οι προτάσεις της Ε/κ πλευράς στο περιουσιακό, που κατά παράδοξο τρόπο έλαβαν σοβαρά υπόψην τις αρνητικές διαπιστώσεις του ΕΔΑΔ και τις οποίες ενσωμάτωσαν ουσιαστικά στο περιεχόμενο τους, αναγνωρίζοντας δικαιώματα στον λεγόμενο «χρήστη της σημερινής περιουσίας», αλλά προφανώς, αγνόησαν την Απόφαση του ΔΕΚ και τις προεκτάσεις της. Στις προτάσεις του Προέδρου και της διαπραγματευτικής ομάδας, ο παράνομος καταπατητής ξένης περιουσίας (π.χ. οι Όραμς) μετατρέπεται σε «σημερινό χρήστη της περιουσίας», που μπορεί να την κρατήσει εφόσον πείσει κάποια Επιτροπή ότι η ταλαιπωρία που θα υποστεί από εγκατάλειψη την περιουσίας που κατείχε παράνομα θα είναι δυσανάλογη από εκείνην του ιδιοκτήτη (π.χ. του Αποστολίδη). Οι δικές μας προτάσεις περιέχουν επίσης πρόνοια –προφανώς ερμηνεύοντας την διαπίστωση του ΕΔΑΔ- που δεν επιτρέπει σε όλους όσους είχαν ηλικία κάτω των 10 χρονών το 1974 να διεκδικούν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Αυτά δείχνουν ότι οι δικές μας προτάσεις επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από αρνητικές διαπιστώσεις του ΕΔΑΔ, την ίδια στιγμή όμως, δεν αξιοποιήθηκε η παραδοχή της Τουρκίας ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι η Επιτροπή που έστησε το ψευδοκράτος για τις Ε/κ περιουσίες είναι δική της και συνεπώς στο περιουσιακό η ίδια η Τουρκία έχει εμπλέξει τον εαυτό της. Η πλευρά μας επιμένει να συνομιλεί για ρύθμιση του περιουσιακού με τον Έρογλου, τον Τ/κ εγκάθετο της κατοχής τον οποίο επέλεξαν οι έποικοι με βάση επίσημη δήλωση του ιδίου του Προέδρου Δ. Χριστόφια στην επίδοση των διαπιστευτηρίων ξένων πρέσβεων.

Μακάρι τα πιο πάνω να ήταν φαντασίες. Διαφορετικά, το έγγραφο «ολοκληρωμένων προτάσεων για το περιουσιακό» αποτελεί την χαριστική βολή όχι μόνο για την Κερύνεια κι ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου, αλλά προάγγελο για νέες χαμένες πατρίδες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top