GuidePedia

0

«Αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών, αλλά και των δυνατοτήτων της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το εν λόγω μνημόνιο αποδεικνύει ακόμη ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία και το «ενδεχόμενο να μετατραπεί ο χώρος του Ελληνικού σε Λας Βέγκας», υπογράμμισε πως «μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση. Για ό,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας».

Ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επενδύσεις ύψους 5 δισ. από το Κατάρ και αξιοποίηση του Ελληνικού δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια και δεν προβλέπεται καμία αξιοποίηση του Ελληνικού μέσα σ' αυτή τη σύμβαση, σ' αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση.

Με το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες συστήνεται Κοινή Επιτροπή Ελλάδας- Κατάρ (Joint Committee), η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις για το ποιες επενδύσεις είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της Επιτροπής τίθεται ο Χάρης Παμπούκης κι από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ. Ο υπουργός Επικρατείας είναι άλλωστε αυτός που έκανε όλες τις σχετικές επαφές και συνεννοήσεις για να καταστεί δυνατή η υπογραφή του Μνημονίου, γεγονός που- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώνει τον ρόλο του στις στρατηγικές επενδύσεις.

Στις πέντε του κόσμου

Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ (QΙΑ) είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο- διαχειρίζεται περίπου 60 δισ. δολάρια. Εχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche, διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen, έχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse, καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq. Διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, φλερτάρει με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Γαλλίας κι έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods. Το 2009 η QΙΑ αγόρασε το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, έκτασης 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ακίνητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Αγγλία, το Τατζικιστάν, ενεργειακές μονάδες στην Κίνα και ξενοδοχεία 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα. Ακόμη, έχει επενδύσει σε μονάδες καθαρής ενέργειας στην Αγγλία περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top