GuidePedia

0
ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Tο μυστήριο με τις αποκαλύψεις της Wikileaks.
Oι 76.0000 αποκαλύψεις του τάραξαν για τα καλά τα στιβαρά θεμέλια της αμερικανικής κυβέρνησης, «ξεγυμνώνοντας» την πραγματική όψη της στρατηγικής της στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Το όνομα αυτού: Τζούλιαν Ασάντζ. Αποστολή του: η δημοσίευση «καυτών απόρρητων» της αμερικανικής κυβέρνησης. Τις τελευταίες ημέρες όμως, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, όχι κατασκοπείας όπως θα περίμενε κανείς, αλλά βιασμού και κακοποίησης δύο γυναικών στο νέο τόπο εγκατάστασης των επιχειρήσεών του στη Σουηδία,
προκαλώντας αμέτρητα ερωτήματα για το αν οι κατηγορίες όντως υφίστανται ή πρόκειται για μία απόπειρα συντονισμένης παγίδευσης. Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε site κοινωνικής δικτύωσης, οι φερόμενες κατηγορίες δεν είναι παρά «βρόμικα» τεχνάσματα, πλην όμως αναμενόμενα εξαιτίας των απόρρητων εγγράφων που έφερε στο φως. Μυστήριο όμως περιβάλλει και την απόσυρση της κατηγορίας για βιασμό μέσα σε 24 ώρες από την αρχική ανακοίνωση της εισαγγελικής Αρχής για επικείμενη σύλληψη του Ασάντζ, χωρίς να δοθούν ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για την κίνηση αυτή. Η κατηγορία για κακοποίηση εξακολουθεί να βαραίνει τον επαναστάτη της ενημέρωσης, αν και δεν επιφέρει ποινή εγκλεισμού στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, τα φερόμενα ως θύματα των πράξεων του Ασάντζ ήταν δύο γυναίκες που συνεργάζονταν με τη Wikileaks.

To χρονικό του «Wikigate»

Σχεδόν 40 χρόνια πριν, η αποκαλυπτική δημοσιογραφία έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει με το ξεσκέπασμα του σκανδάλου «Watergate» και με αποτέλεσμα την άδοξη παραίτηση ενός προέδρου. Αν και δεν είναι δημοσιογράφος με την παραδοσιακή έννοια, ο Τζούλιαν Ασάντζ είναι ταγμένος στη δημοσιοποίηση με-γάλων κρατικών μυστικών και εγγράφων μέσα από την ιστοσελίδα του. Ο Αυστραλός «ταραξίας» μυήθηκε στα μυστικά του hacking όντας ακόμα έφηβος και πολλάκις παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας της αυστραλιανή κυβέρνησης. Το 2006 το πάθος του για την αποκάλυψη τον ώθησε στη δημιουργία μίας διαδικτυακής αποθήκης πληροφοριών βασισμένης στο λογισμικό wiki, όπου ο καθένας μπορούσε να αναρτήσει μυστικά έγγραφα και ντοκουμέντα. Για έδρα του επέλεξε τη Σουηδία λόγω της χαλαρής νομοθεσίας που περιβάλλει τα ΜΜΕ, ενώ το δίκτυό του αποτελείται από 800 εθελοντές και 70.000 υποστηρικτές. Από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του site δημοσιεύτηκαν βίντεο με δολοφονικές επιθέσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ενώ πολλά ήταν τα έγγραφα που ενόχλησαν τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Εξωδικαστικές εκτελέσεις Ταλιμπάν, δολοφονίες αμάχων από επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με τις κινήσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν, απαρτίζουν τα χιλιάδες ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση της Wikileaks. Ωστόσο, ο τελευταίος του θρίαμβος με τη διαρροή 76.000 μυστικών εγγράφων που μαρτυρούν τα εγκλήματα πολέμου που τελέστηκαν στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι ενόχλησε λίγο παραπάνω την αμερικανική κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι αποκαλύπτονται στρατιωτικές τεχνικές και διαδικασίες που επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια. Η διαρροή των στρατιωτικών αρχείων για το Αφγανιστάν παρομοιάζεται με τη διαρροή των Pentagon Papers που σφράγισαν τον πόλεμο του Βιετνάμ και την αμερικανική εμπλοκή σε αυτόν. Κατά τον Ασάντζ, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν θέτουν σε κίνδυνο κανέναν, ενώ προειδοποίησε και για επερχόμενο κύμα δημοσίευσης επιπλέον 15.000 μυστικών εγγράφων για το Αφγανιστάν.
Εξαιρετικά παθιασμένος με αυτό που κάνει, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο έργο που έχει αναλάβει. Αν και όπως φαίνεται τα δύσκολα έπονται γι’ αυτόν, με την αμερικανική κυβέρνηση να αφήνει αιχμές για τη δίωξή του με βάση το νόμο Περί Κατασκοπείας του 1912 – αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει την άτυπη δίωξή του με άλλους τρόπους… Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει στην άκρη το θέμα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα κενά στην υπόθεση Ασάντζ.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top