GuidePedia

0
Αποχώρηση του κατοχικού στρατού από το χωρίο από Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας σχεδιάζουν οι Τούρκοι. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αλήθεια», η αποχώρηση του τουρκικού στρατού έχει σχεδιαστεί με σκοπό να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν εκεί οι Μαρωνίτες και να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Κορμακίτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τους τελευταίους μήνες το ψευδοκράτος με οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης άρχισε να ενεργοποιεί ειδικό σχέδιο επανεγκατάστασης των εκτοπισμένων Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, Αγία Μαρίνα, Ασώματος και Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο κατοχικός στρατός έχει ήδη εγκαταλείψει τις οικίες που χρησιμοποιούσε για τη διαμονή Τούρκων αξιωματικών με τις οικογένειές τους στον Κορμακίτη, Ασώματο και Καρπάσια.
Ήδη, αναφέρεται, 15 κατοικίες στον Κορμακίτη, οι οποίες από το 1974 κατακρατούνταν από τον κατοχικό στρατό και διέμεναν ανώτεροι αξιωματικοί με τις οικογένειες τους έχουν εγκαταλειφθεί και επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αρκετοί εκ των οποίων τις χρησιμοποιούν.
Παράλληλα, γράφει η «Αλήθεια», ο τουρκικός στρατός έχει εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τις οικίες που χρησιμοποιούνταν επίσης από αξιωματικούς και τις οικογένειές τους στην κοινότητα Καρπάσια και ήδη βρίσκονται εντός της περιοχής συνεργεία επιδιόρθωσης.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα γίνει με αιφνιδιαστικό τρόπο. Την πρόθεση αυτή του ψευδοκράτους αποκάλυψε ο Σερντάρ Ντενκτάς σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με Τουρκοκύπριους του Λονδίνου. Με την κίνηση αυτή. Η εφημερίδα εκτιμά ότι θα προκληθεί θετικός διεθνής αντίκτυπος υπέρ της τ/κ πλευράς.


Αναφερόμενος στο θέμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να λειτουργήσει με τρόπο, που να αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει το θέμα κατ’ επανάληψη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει και την παρέμβαση του Πάπα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά από αίτημα που του είχαν θέσει οι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών που έχει καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμα, πως το κόμμα του θεωρεί «θετική εξέλιξη», αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο και από εκεί πέρα πρόσθεσε «υπάρχει η ουσία του Κυπριακού προβλήματος και εκεί η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει την καλή της θέληση και όχι με αυτά τα αποσπασματικά και μεμονωμένα μέτρα».

Επιφυλακτικός παρουσιάστηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφορικά με τις πληροφορίες περί σχεδίου επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου τα οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον ως στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού κατοχικού στρατού.

''Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται τέτοιου είδους πληροφορίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά τέτοιου είδους κινήσεις, παρακολουθεί στενά τις διάφορες δράσεις, όμως το επικοινωνιακό κομμάτι δεν είναι το πιο σημαντικό. Θα δούμε'', σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

Υπενθύμισε δε, ότι πριν χρόνια η τουρκική πλευρά άφηνε να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν την Αμμόχωστο και ότι είχαν γίνει από ε/κ πλευρά προκαταρτικές μελέτες για υδροδότηση και φωταγώγηση. ''Όμως στο τέλος της ημέρας αποδείχθηκε φρούδα αυτή η ελπίδα''.

Από την πλευρά του ο κ. Γαλανός, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο κ. Καρογιάν, επικαλέστηκε ''αξιόπιστη πηγή'', σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια ιδιωτική συνομιλία που είχε με ευρωπαίο ομόλογό του και όταν εγέρθηκε το θέμα της Αμμοχώστου είπε ''καλά εμείς να δώσουμε την Αμμόχωστο. Η άλλη πλευρά ποια πόλη θα μας δώσει''. ''Είναι για να πάρετε μια ιδέα του πώς πραγματικά αντιμετωπίζεται η κατάσταση και ποια είναι τα πραγματικά μηνύματα όσον αφορά τις τουρκικές θέσεις, κατέληξε ο κ. Γαλανός.
SigmaLive

Δημοσίευση σχολίου

 
Top