GuidePedia

0
Ολοκληρώθηκαν οι τελικές δοκιμές του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (σιδερένιος θόλος)…
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz η οποία επικαλείται σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της χώρας, το σύστημα πέρασε με επιτυχία τα τελευταία τεστ, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβανόταν η επιτυχής αναχαίτιση ομοβροντίας ρουκετών βραχέως βεληνεκούς.
Το σύστημα με τη βοήθεια του ισχυρού ραντάρ που αξιοποιεί, επιλέγει τους στόχους που πρόκειται να προσγειωθούν σε κατοικημένες περιοχές και εκτοξεύει μικρού μεγέθους πυραύλους που ανατινάσσονται δίπλα στους εισερχόμενους πυραύλους (τύπου «κατιούσα») αλλά και σε βλήματα όλμων με βεληνεκές από 5-70 χιλιόμετρα, καταστρέφοντάς τα.

Δύο μονάδες του συστήματος που κατασκευάζει η Rafael Advanced Defense Systems, θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον ερχόμενο Νοέμβριο και θα ενσωματωθούν στις αντιαεροπορικές δυνατότητες της ισραηλινής Αεροπορίας, μεταφερόμενες στα σύνορα με τη Γάζα.

Η δικαιολογητική βάση – φιλοσοφία πίσω από την ανάπτυξη του συστήματος, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έδινε τη δυνατότητα να αισθανόντουσαν περισσότερο ασφαλείς σε περίπτωση αποχώρησης των δυνάμεών τους από τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο κάποιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Αυτό που πλέον εκκρεμεί είναι ο αριθμός των συστημάτων που θα αποφασίσει το υπουργείο Άμυνας να προμηθευτεί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφεληθεί από την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που αποφασίστηκε πρόσφατα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει αιτηθεί προς το Κογκρέσο επιδότησης ύψους 205 εκατ. δολαρίων για την ολοκλήρωσή του.

Το σύστημα είναι πιθανόν να προσφερθεί στο μέλλον και για εξαγωγή. Οι αντίπαλοί του προβάλλουν το επιχείρημα ότι είναι ακριβό 10-50 χιλιάδες δολάρια, τη στιγμή που η απειλή που θα αντιμετωπίσει, οι «πρωτόγονοι» πύραυλοι τύπου «κατιούσα», κοστίζουν περί τα 500 δολάρια μόνο. Οι υπερασπιστές του ανταπαντούν, ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ υποχρεωθεί να αναλάβει στρατιωτική δράση ως αποτέλεσμα σοβαρών απωλειών συνεπεία πληγμάτων με τέτοια βλήματα, τότε το ημερήσιο κόστος για τη χώρα θα μπορούσε να φτάσει και το 1,5 δις δολάρια…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top