GuidePedia

0
Στο φως τα πορίσματα του πρώην εισαγγελέα που θάφτηκαν επί ΝΔ- Σήμερα καταθέτει στην Εξεταστική της Βουλής
Σαφείς αναφορές σε ροή «μαύρου» χρήματος που ως προϊόν δωροδοκίας κατευθύνθηκε σε «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά είναι σαφές από τα συμφραζόμενα ότι αναφέρεται στην τότε κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, γίνεται στα πορίσματα του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα» κ. Γ. Ζορμπά ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Στις τρεις διαφορετικές εκθέσεις που συνέταξε για ισάριθμες συναλλαγές και έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, ο πρώην εισαγγελέας, ο οποίος έχει κληθεί σήμερα το πρωί να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα δομημένα, ο κ. Ζορμπάς είναι «καταπέλτης» κατά των εμπλεκομένων στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων που επιχειρήθηκε να γίνει με τα «τοξικά» ομόλογα τα οποία προμηθεύτηκαν οι διοικήσεις τους.


Η ρητή αναφορά στη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που υπάρχει στο πρώτο από τα πορίσματα τα οποία συντάχθηκαν τον Αύγουστο του 2007 για τις συναλλαγές ύψους 280 εκατ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), επιβεβαιώνει τον πανικό που είχε επικρατήσει τότε στο «γαλάζιο» κυβερνητικό επιτελείο και οδήγησε στην εσπευσμένη απόφαση για προσφυγή στις κάλπες λίγες ημέρες προτού εμφανιστεί ο κ. Ζορμπάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της τότε ηγεσίας της Δικαιοσύνης να επιστρέψουν- ως «μη νόμιμο» - το πόρισμα στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να συντάσσει τέτοιες εκθέσεις. Ο κ. Ζορμπάς ωστόσο επέμεινε και τον Μάιο του 2008 απέστειλε στη Δικαιοσύνη άλλες δύο εκθέσεις για δομημένα ομόλογα που είχαν προμηθευτεί τα Ταμεία των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) και των φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ) που απετέλεσαν και το «κύκνειο άσμα» του στην Αρχή για το «ξέπλυμα», καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα «καρατομήθηκε» με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο υποβίβασε την Αρχή σε υπηρεσία του υπουργείου και όρισε ότι επικεφαλής της θα ήταν εν ενεργεία δικαστικός.

1. ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΕΑΔΥ
Το «ζεστό χρήμα», η διαδρομή και οι «γραμμές ενημέρωσης»
[Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ κ. Αγ. Σημαιοφορίδης ]
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ κ. Αγ. Σημαιοφορίδης
«Οι διατελέσαντες πρόεδροι του Ταμείου ούτε άπειροι ούτε ανίδεοι ήταν» αναφέρεται στο πόρισμα για τις συναλλαγές του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς πολύ πριν από την προμήθεια του επίμαχου δομημένου τον Φεβρουάριο του 2007, η χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις είχε αναλάβει αποκλειστικά τις διαχειριστικές πράξεις του Ταμείου, στις οποίες στήριζε την κερδοφορία της. Ειδικότερα για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ επισημαίνεται ότι «αποτέλεσε αντικείμενο γνώσεως πολλών ενδιαφερομένων μήνες προ της εκδόσεώς του» που «λογικώς προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλών ενημερωτικών γνωριμιών».

Στην έκθεση περιγράφονται αναλυτικά χρηματικές κινήσεις μεγάλων ποσών σε επιταγές και «ζεστό χρήμα» από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης συναλλαγής, όπως η μεταφορά του ποσού 3,4 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό την 1.3.2007 και η ανάληψη την ίδια μέρα ποσού 2,4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και η έκδοση δύο επιταγών 1,5 και 1,9 εκατ. ευρώ από τον κ. Γ. Αποστολίδη στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2007.

«Ευλόγως δύναται να υποθέσει κανείςότι και έτεροι πλην των καλών πρωταγωνιστών της ιστορίας αυτής (Γ. Παπαμαρκάκης, Σ. Πρινιωτάκης, Γ. Αποστολίδης) ωφελήθηκαν από τα μεγάλα ποσά των προμηθειών» επισημαίνεται στο πόρισμα όπου αναφέρεται και «αθρόα εισαγωγή εμβασμάτων από την αλλοδαπή» (δώδεκα διαφορετικά με συνολικό ποσό 1.955.428 ευρώ την περίοδο από 22/4 ως 9/11 του έτους 2005) σε προσωπικούς λογαριασμούς του προέδρου του ΤΕΑΔΥ κ. Αγ. Σημαιοφορίδη που είχαν εμφανιστεί ως κινήσεις σχετιζόμενες με συναλλαγές του πεθερού του κ. Χ. Αλεξίου αλλά «δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία του ενεργηθέντος στις εταιρείες συμφερόντων του φορολογικού ελέγχου».

2. ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΣΠΕΑΘ
Οι «γαλάζιοι» υπουργοί και ο πρόεδρος του Ταμείου
[Ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ κ. Δ. Καπράνος ]
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ κ. Δ. Καπράνος
Τ ρεις πρώην «γαλάζιους» υπουργούς «καίει» το πόρισμα Ζορμπά για την αγορά του δομημένου ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών- Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) ότι είχαν επιδείξει εύνοια προς τον επιλεγέντα το 2004 πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου κ. Δ.Καπράνο για τον οποίον επισημαίνεται ότι η «αξιοσημείωτη πληθύς των διορισμών του (σ.σ. είχε τοποθετηθεί ακόμη στα ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Νοσοκομείου Μεταξά και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής) δεν ήταν ικανή να προσδώσει σε αυτόν την ιδιότητα του ειδικού περί τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής».

Το πόρισμα αναφέρεται στον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ είχε «προσωπική γνωριμία και κοινωνική σχέση» από τα φοιτητικά τους χρόνια, στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον είχε τοποθετήσει στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά Μεταξά, και στον πρώην υπουργό Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλο ο οποίος τον διόρισε στο ΤΣΠΕΑΘ. Κατά τον κ. Ζορμπά, από την έρευνα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας, ενώ υποδεικνύονται οι ευθύνες του υπουργείου Οικονομίας.

3. ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΕΑΥΦΕ
«Φωτογραφίζονται» ευθύνες για τρεις γενικούς γραμματείς
Γ ια το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ο κ. Ζορμπάς επισημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2006 ο πρόεδρος του Ταμείου ( Παναγιώτης Δεμέστιχας ) έδωσε εντολή στην οικονομική υπηρεσία του Ταμείου να αποσταλούν τα οικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου στις χρηματιστηριακές εταιρείες Τρωύλος ΚΕΠΕΥ και Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

«Είναι προφανές», αναφέρει, ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των επενδυτικών δεδομένων του Ταμείου ούτε με την οριζόμενη από την κείμενη νομοθεσία συνετή διαχείριση στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων» . « Αντιθέτως », προσθέτει, «δεν ήταν άσχετη με το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του υπουργείου Απασχόλησης επί των εκ μέρους των Ταμείων επενδυτικών δραστηριοτήτων και την προσωπική γνωριμία του Παναγιώτη Δεμέστιχα με τους γραμματείς του ανωτέρου υπουργείου Δ.Μαμμωνά και Ευγ. Παπαδόπουλο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή».

Καταλήγει δε ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί τελέσεως πράξεως απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, στην οποία φέρονται ενεχόμενοι οι λαβόντες την απόφαση της αγοράς του και μέλη του ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ με τη συμμετοχή τρίτων», εισηγούμενος περαιτέρω έρευνα για τις ενδείξεις περί δωροδοκίας.
TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top