Η γαλλική "Λιμπερασιόν" θρηνούσε ήδη από προχθές: "Ολλανδία, χαμένος παράδεισος της ανεκτικότητας" ήταν ο τίτλος του δισέλιδου ρεπορτάζ της την ημέρα διεξαγωγής των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα τη δικαίωσαν. "Πολιτικός σεισμός στην Ολλανδία" ήταν ο τίτλος με τον οποίο η γερμανική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" τα παρουσίασε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση. Δεν έχει καθόλου άδικο.
Οχι δέκα και είκοσι, αλλά οι 68 από τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλίου άλλαξαν κομματικό κάτοχο!Πραγματικά θεαματική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, με σοβαρές ανακατατάξεις. Από τα πέντε πρώτα κόμματα μόνο το ένα, το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας, διατήρησε σχεδόν αναλλοίωτες τις δυνάμεις του, πέφτοντας από τις 33 έδρες που είχε πάρει το 2006 στις 30 έδρες κατά τις εκλογές της Τετάρτης. Στα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα έγιναν τεράστιες αλλαγές στην εκλογική τους απήχηση.
Θριαμβευτής των εκλογών από πλευράς πολιτικής ουσίας και όχι από πλευράς απόλυτου αριθμού βουλευτικών εδρών αναδείχθηκε το ακροδεξιό ξενοφοβικό και φασίζον Κόμμα της Ελευθερίας. Τριπλασίασε σχεδόν τις έδρες του: από 9 που είχε τις έκανε 24! Αναδείχθηκε έτσι τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, ξεπερνώντας σε βουλευτές το δεξιό κόμμα που κυβερνούσε την Ολλανδία μέχρι προχθές!Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το πιο ακραία ανάλγητο από κοινωνική σκοπιά δεξιό κόμμα που υπάρχει στην Ολλανδία, το εξτρεμιστικά νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD): από 22 έδρες που είχε το 2006, τις αύξησε σε 31, ξεπερνώντας έτσι τους Εργατικούς κατά μία έδρα.Ο αρχηγός αυτού του κόμματος και προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει παρουσιάσει ένα εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας για τα ολλανδικά δεδομένα, με θύματα βεβαίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Πέρα από τα γενικά, ο Ρούτε έχει διακηρύξει στο πρόγραμμά του ότι πρέπει πλέον να πληρώνουν οι ασθενείς και όχι τα ταμεία τις επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό και στα νοσοκομεία, πρέπει να περικοπούν τα επιδόματα για τα παιδιά, πρέπει να καταργηθούν τα δωρεάν βιβλία στα σχολεία!"Θα συνθλίψει σαν οδοστρωτήρας το κράτος πρόνοιας" προειδοποιούσε για τον Ρούτε ο επικεφαλής των Εργατικών, αλλά οι Ολλανδοί τού έδωσαν την πρώτη θέση, έστω και με βραχεία κεφαλή μιας έδρας και συνολικά μόλις το ένα πέμπτο των εδρών στο κοινοβούλιο - 31 από τις 150.Ο Ρούτε είναι ήδη πρόθυμος να συμπεριλάβει σε κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος επίσης διψά για εξουσία και σίγουρα δεν πρόκειται να προβάλει σοβαρά εμπόδια. Αλλωστε στην Ολλανδία οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές εκποιούνται ευκολότατα έναντι συμμετοχής στην εξουσία, καθώς οι κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα είναι μόνιμο φαινόμενο.Οι κοινωνικά ακροδεξιοί του Ρούτε και οι πολιτικά ακροδεξιοί του Βίλντερς δεν επαρκούν πάντως για να σχηματιστεί κυβέρνηση (συγκεντρώνουν μόλις 55 από τους 150 βουλευτές), οπότε αναμένονται πολύπλοκα παζάρια όλων με όλους με άγνωστη έκβαση, μέχρι να εξευρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στις ολλανδικές εκλογές πάντως υπάρχουν δύο κόμματα που υπέστησαν συντριπτικές ήττες. Το ένα είναι η μετριοπαθής Δεξιά, οι χριστιανοδημοκράτες τού επί οκταετία πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, οι οποίοι καταβαραθρώθηκαν: από 41 βουλευτές που είχαν πήραν μόλις 21, με αποτέλεσμα ο Μπαλκενέντε να παραιτηθεί αμέσως από αρχηγός του κόμματος και να δηλώσει ότι δεν θα καταλάβει ούτε τη βουλευτική του έδρα.Το άλλο κόμμα που συνετρίβη ήταν το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είχε καταπλήξει τους πάντες το 2006 όταν είχε αναδειχθεί τρίτο με 25 έδρες, από τις οποίες του απόμειναν μόνο οι 15.ΕΥΡΩΠΗ
Η Ακροδεξιά επελαύνειΠυκνώνουν τα ανησυχητικά μηνύματα ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν οι κυβερνήσεις στρέφουν διαρκώς και περισσότερες μάζες Ευρωπαίων πολιτών, από τα λαϊκά κυρίως στρώματα, προς φασίζοντα ακροδεξιά κόμματα. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές επιβεβαιώνεται αυτή η τάση. Η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα της ολλανδικής Ακροδεξιάς με τριπλασιασμό των εδρών της ακολουθεί την εκτίναξη στην τρίτη θέση επίσης του φιλοναζιστικού κόμματος της Ουγγαρίας, το οποίο από το 2,2% των ψήφων το 2006 πήρε το 16,7% (!) το 2010. Είχαν προηγηθεί Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία. Μεθαύριο έχει εκλογές το Βέλγιο. Για να δούμε τι θα γίνει κι εκεί...
stavrovelonia
Δημοσίευση σχολίου