GuidePedia

0
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 
κατηγορία των χωρών που απαγορεύουν το YouTube και εμποδίζει την 
πρόσβαση στο Google» έγραψε ο πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ στο λογαριασμό 
του στο Twitter.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ YOU TUBE
Κατηγορώντας τη Google για προσβολές κατά της Τουρκίας αλλά και για... φοροδιαφυγή, η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, όχι όμως χωρίς να συναντά αντιδράσεις.
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που απαγορεύουν το YouTube και εμποδίζει την πρόσβαση στο Google» έγραψε ο πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Στις φωνές όσων προειδοποιούν για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης προστίθεται τώρα ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που απαγορεύουν το YouTube και εμποδίζει την πρόσβαση στο Google» έγραψε ο Γκιουλ στο λογαριασμό του στο Twitter. Προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή φραγή «εμποδίζει την Τουρκία από να ενταχθεί στον κόσμο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε την υπηρεσία YouTube -η οποία ανήκει στη Google- ότι επιδίδεται σε «πόλεμο κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», λόγω διαφόρων βίντεο που σχολιάζουν τον Κεμάλ Ατατούρκ και άλλου «προσβλητικού περιεχομένου».



Η αρχή της υπόθεσης πάει πίσω στο 2007, όταν η Τουρκία ψήφισε νόμο κατά του κυβερνοεγκλήματος σε μια προσπάθεια να πατάξει την παιδική πορνογραφία, τον ηλεκτρονικό τζόγο και την τρομοκρατική προπαγάνδα.

Ο νόμος ενεργοποιήθηκε το 2008 όταν η Άγκυρα επέβαλε φραγή στο YouTube λόγω βίντεο που ανέβαζαν οι χρήστες για να σατυρίσουν τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.



Φέτος τον Ιούνιο η Τουρκία επέκτεινε την απαγόρευση και σε άλλες υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) με το YouTube, αναφέρει το Associated Press.


Σε άρθρο του στην εφημερίδα Radikal, ο καθηγητής Επικοινωνίας Χαλούκ Σαχίν προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση δεν βάλει τέρμα στην απαγόρευση που επεκτάθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Google [...] το όνομα του [πρωθυπουργού] Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία δίπλα στο όνομα του εχθρού του Διαδικτύου Αχμαντινετζάν [του προέδρου του Ιράν]».



Το θέμα έφερε στο τουρκικό Κοινοβούλιο το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ολόκληρη η Τουρκία έχει αναστατωθεί. Οι αντιδράσεις, η κριτική, οι διαδηλώσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τη λογοκρισία στη χώρα μας» είπε ο βουλευτής Εμ.Χαλιτζί.

Η κυβέρνηση κατηγορεί όμως τη Google όχι μόνο για διασπορά προσβλητικού και ακατάλληλου περιεχομένου αλλά και για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κολοσσός του Διαδικτύου χρωστάει στο τουρκικό δημόσιο 30 εκατ. λίρες (16 εκατ. ευρώ) από φόρους σε διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Από την πλευρά της, η Google εξέφρασε την απογοήτευσή της για το διαδικτυακό μπλόκο και διαβεβαίωσε ότι δεν χρωστάει χρήματα στην Τουρκία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top