GuidePedia

0
Η βόμβα-παγίδα ήταν ένας φάκελλος Α3 που εστάλη ταχυδρομικώς στις 
18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο πολιτικό γραφείο του υπουργού 
Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Διευκρινίστηκε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Βασιλάκη.
Η βόμβα-παγίδα ήταν ένας φάκελλος Α3 που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επρόκειτο για ένα φάκελλο Α3 που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Ο φάκελλος έγραφε ως αποστολέα τον Χρήστο Καραβέλα με διεύθυνση την Εκάλη και έφτασε στο γραφείο την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο πολιτικό γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο. Πράγματι όλη η αλληλογραφία μεταφέρθηκε χθες το πρωί, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα-παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή.

Παρόμοιος φάκελος-βόμβα πριν λίγο καιρό στην Ιταλία
Ένας ακόμη παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί σε καραμπινιέρους στη Ρώμη, στις 19 Απριλίου 2010, αλλά εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Αμέσως μετά την ευθύνη ανέλαβε η «άτυπη αναρχική ομοσπονδία Λάμπρος Φούντας» ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αναρχικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Θα σκότωνε όποιον το άνοιγε
Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη χθες το βράδυ στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό. Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός. Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για «αργό» εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.
DIPLOMATIA.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top