GuidePedia

0
Η χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ θα δώσει βαθιά «ανάσα» για την τριετία 2010 - 2012, αλλά στην αμέσως επόμενη τριετία θα αυξήσει κατακόρυφα τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, δυσχεραίνοντας την ομαλή διαχείριση του χρέους.
Ορατός είναι ο κίνδυνος να... υπερφορτωθούν με υπέρογκες λήξεις ομολόγων το 2013, το 2014 και το 2015 στην περίπτωση που
η χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωζώνη, η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ, δοθεί με τη μορφή τριετών δανείων όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στο Γιούρογκρουπ της 11ης Απριλίου.

Επί του παρόντος και με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων αυτών αποτελεί «κλειδί» για μία βιώσιμη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ θα δώσει βαθιά «ανάσα» για την τριετία 2010 - 2012, αλλά στην αμέσως επόμενη τριετία θα αυξήσει κατακόρυφα τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, δυσχεραίνοντας την ομαλή διαχείριση του χρέους.

Με τριετή ομόλογα θα δημιουργηθούν συνολικές υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων λήξεων) που προσεγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015.


Απόψεις
Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό και προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαίο πως και χθες, μια ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα φθάσει τα 120 δισ. ευρώ, είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας απόψεις περί της αναγκαιότητας αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Ο γνωστός επενδυτής Μark Mobius, επικεφαλής της Templeton Asset Management, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και να πληρώσει από 25 έως 50 σεντς ανά δολάριο αξίας των ομολόγων της για να κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε καλύτερα επίπεδα.


Ο Ρουμπινί
Το σχέδιο της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας «δεν πρόκειται να πετύχει» γιατί «η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη», υποστήριξε ο οικονομολόγος Nουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC και πρόσθεσε πως «η αναδιάρθρωση του χρέους της θα είναι απαραίτητη».

Τώρα, η εικόνα θα αλλάξει, αν στις διαπραγματεύσεις υπάρξει συμφωνία για μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων σε χρονιές κατά τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα το 2016 (λήξεις μόνο 16 δισ. ευρώ) ή το 2018 (λήξεις 11 δισ. ευρώ).

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με Γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.

«Η αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα θα γίνει όταν τα δημοσιονομικά της χώρας θα αποκατασταθούν», είπε αφήνοντας έτσι περιθώριο να υπάρξει μία άτυπη περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.


Βραχνάς η επιβάρυνση
Διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη


Σύμφωνα με πληροφορίες ο ακριβής χρόνος αποπληρωμής αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να επιζητεί να αποφύγει τη μεγάλη επιβάρυνση στην τριετία 2013 - 2015.

Ειδικότερα, εφόσον λάβουμε φέτος δάνεια 30 δισ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, αυτά θα λήξουν το 2013, χρονιά κατά την οποία έχουμε λήξεις ομολόγων 26 δισ. ευρώ περίπου και έτσι φθάνουμε τα 66 δισ. ευρώ. Μέσα στη διετία 2011 - 2012 θα δανειστούμε τα υπόλοιπα 90 δισ. ευρώ, τα οποία και θα πρέπει να αποπληρωθούν το 2014 και το 2015. Στις δύο αυτές χρονιές, όμως, υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες λήξεις ομολόγων 32 δισ. ευρώ για το 2014 και 21 δισ. για το 2015.

Ετσι προκύπτει πως οι συνολικές λήξεις στην τριετία 2013 - 2015 θα φθάσουν στα 199 δισ. ευρώ. Θα προκληθεί δηλαδή ένας νέος φαύλος κύκλος υπέρογκων δανειακών αναγκών οι οποίες θα προσεγγίζουν τα 70 δισ. ανά έτος, δυσχεραίνοντας υπέρμετρα τη διαχείριση του χρέους.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως εφόσον η διάρκεια των δανείων από ΔΝΤ και Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι 6% και όχι 5%.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top