GuidePedia

0
Σκληραίνει κι άλλο το παιχνίδι της γερμανικής κυβέρνησης που μετά την άρνησή της να προσφέρει χειροπιαστή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και τις έμμεσες πλην σαφείς απειλές για πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, τώρα ανοίγει περισσότερο την πόρτα για εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε περίπτωση που η χώρα μας χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Η κόντρα που δημιουργείται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα πρέπει να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στις αγορές εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού και τα ομόλογα, βουλιάζοντας ταυτόχρονα τις μετοχές και το ευρώ.

Η διαφορά επιτοκίων (spreads) των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα γερμανικά σκαρφάλωσε στις 314 μονάδες από 300 μονάδες βάσης προχθές, ενώ ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε βουτιά 3,35% και διαμορφώθηκε στις 2.019,62 μονάδες. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,36 δολάρια από 1,37 δολάρια προχθές. Πιθανή κοινή βοήθεια
Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει υποστήριξη σε μια κοινή παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ανέφερε χθες η «Wall Street Journal» σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ είναι «ανοικτή σε πιθανή οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» από την πλευρά τους, επικαλούμενοι υψηλόβαθμες πηγές στο Βερολίνο, ανέφεραν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι η Γερμανία δεν αποκλείει τη λύση του ΔΝΤ εάν η Ελλάδα χρειαστεί τελικά εξωτερική οικονομική βοήθεια. «Παρ΄ ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», νομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου πιστεύουν ότι η σωτηρία της Ελλάδας με άλλο τρόπο θα ήταν αδύνατη μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού συνταγματικού νόμου, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχει ισχυρή πολιτική πίεση στην καγκελάριο Μέρκελ να επιλέξει τη λύση του ΔΝΤ, αναφέρει επίσης στο Βloomberg ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Φ. Έρικσον και εκτιμά ότι τελικά το Βερολίνο θα επιλέξει τη λύση του ΔΝΤ εάν η χώρα μας χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Β. Φρανζ κάλεσε την Ελλάδα να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ εάν χρειαστεί οικονομική βοήθεια. Υπενθυμίζεται επίσης ότι προχθές ο εκπρόσωπος περί οικονομικών θεμάτων του κόμματος της κ. Μέρκελ, Μ. Μάιστερ είχε πει ότι μόνο το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα: «Πρέπει να σκεφτούμε ποιος έχει τα εργαλεία να πιέσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου... Κανείς εκτός από το ΔΝΤ δεν έχει τα εργαλεία αυτά», είπε.

Διχασμένη η Ε.Ε.
Η πολιτική της Γερμανίας για τη (μη) βοήθεια προς την Ελλάδα και την ανάγκη προσφυγής της στο ΔΝΤ- εάν απαιτηθεί τελικά εξωτερική βοήθεια- σηματοδοτεί ανερχόμενη κόντρα μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.

Για τη λύση ΔΝΤ που συζητά σήμερα ανοικτά το Βερολίνο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους πρόσφατα τόσο η Γαλλία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε χθες εξάλλου από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ να μην αναφέρεται σε πιθανή έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, ώστε «να μην παρερμηνεύονται» τα μηνύματα. Την ίδια στιγμή, απαράδεκτες και ενοχλητικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ τις δηλώσεις Μέρκελ περί εξόδου χωρών- μελών από την ευρωζώνη.

Ο ίδιος είπε πως «αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει ένα δάνειο για την Ελλάδα, αυτό δεν θα κοστίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για κανέναν», για να «καρφώσει»: «Τα πράγματα είναι τόσο απλά, αλλά φαίνεται πως η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις».

Σε χθεσινή τους ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες επίσης, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κάνουν λόγο για διάσπαση του μετώπου που είχε δημιουργηθεί στην ευρωζώνη κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ. Εκτός από τη Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία βλέπουν πια όλο και πιο ευνοϊκά μια πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, εάν μέσα στους επόμενους δύο μήνες η Αθήνα αντιμετωπίσει προβλήματα στον δανεισμό από το εξωτερικό.


ΑΛΛΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ
Εκτός από τη Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία βλέπουν πια όλο και πιο ευνοϊκά μια πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο

Τρισέ: «Παράλογα τα περί εξόδου από την ΟΝΕ»

ΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ χαρακτηρίζει ο Ζαν- Κλοντ Τρισέ την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα την ευρωζώνη εξαιτίας των δημοσιονομικών της προβλημάτων σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «L΄ Εxpress». «Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προσθέτει: «Η είσοδος στην ευρωζώνη είναι μια απόφαση κεφαλαιώδους σημασίας. Δεν είναι μια ένταξη α λα καρτ.

Όλες οι χώρες- μέλη εντάχθηκαν στην ευρωζώνη όχι μόνο με βάση τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και με βάση μιας ευρύτερης συναίνεσης για τις μεγάλες πολιτικές ευαισθησίες κάθε χώρας. Το ουσιαστικό για μένα είναι ότι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα». Σε ερώτηση εάν ένα δάνειο προς την Αθήνα θα ήταν σαν ένα πριμ προς έναν κακό μαθητή που πρόδωσε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο κ. Τρισέ απαντά: «Αυτό που συγκρατώ από την ελληνική κρίση είναι ένα βασικό πράγμα: κανένας δεν αμφισβητεί πλέον τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».


Άκερμαν: Η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί

Την ημέρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποσαφήνιζε στη Βουλή ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε «βεβιασμένη» βοήθεια στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Βank Γιόζεφ Άκερμαν (αριστερά, στη φωτό)

προειδοποιούσε το ίδιο βράδυ ότι για την ευρωζώνη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη διάσωση της Ελλάδας. «Εάν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, οι τράπεζες είναι οι επόμενες που θα έχουν πρόβλημα.

Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν δεν υπάρξει σωτηρία», είπε ο Γ. Άκερμαν για να τονίσει: «Οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολλά δισεκατομμύρια στη φωτιά».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι γερμανικές τράπεζες είναι οι τρίτοι κατά σειρά επενδυτές με 43 δισ.

ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top