GuidePedia

0
Βιομηχανία ρουσφετιού: 530 εκατ. ευρώ χρέωσε- αποκλειστικά- Ταμεία και φορείς η κυβέρνηση για απασχόληση μέσω Stage
Βιομηχανία χιλιάδων προσλήψεων μέσω Stage είχε στήσει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας χρήματα αποκλειστικά των φορέων και χωρίς καμία συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια......

Περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ κόστισε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στα οποία, όπως έχει καταγγελθεί, η επιλογή των ανέργων γίνεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες.
Αυτό προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καταρρίπτοντας το επιχείρημα Καραμανλή πως οι προσλήψεις γίνονταν και με χρήση χρημάτων από την Ε.Ε. «Είναι νόμιμο, είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και προσφέρει μια ανάσα και απασχόλησης και εκπαίδευσης σε χιλιάδες ανθρώπους. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, να πετάξουμε αυτά τα κοινοτικά λεφτά;» είχε απαντήσει ο κ. Καραμανλής στο ερώτημα που του είχε απευθύνει ο Α. Τσίπρας στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αλλά και κατά τη συζήτηση μεταξύ Καραμανλή- Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία με κοινοτικούς πόρους που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους».

Ωστόσο, «από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 20.154.420 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναγράφεται σε απόφαση για πρόγραμμα 2.867 θέσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ.

Ανάλογη είναι η αναφορά σε απόφαση για 3.000 θέσεις στον τομέα της υγείας. «Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 31.680.000 ευρώ για τη διετία 2007- 2008 η οποία θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό».

Για τις παρατάσεις
Χρήματα των ασφαλισμένων- όπως για παράδειγμα από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση)χρησιμοποιούνταν και για παρατάσεις των προγραμμάτων Stage πέραν του 18μήνου, πρακτική που έχει πυροδοτήσει κατ΄ επανάληψη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι ενστάσεις τους αφορούν πως, αντί για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, οι προσλαμβανόμενοι με Stage καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες ανάγκες, την ώρα που δεν προχωρούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα κενά των υπηρεσιών- κάτι που θα γινόταν όμως με αντικειμενικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει επικρίνει την πρακτική όχι μόνον της πρόσληψης μέσω τέτοιων προγραμμάτων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά και την αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων αποκτούν προϋπηρεσία από Stage, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων υποψηφίων.

Συνεχίζουν ακόμη
Στο μεταξύ, το όργιο προσλήψεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνεχίζεται παρά τις απαγορεύσεις. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις διορισμού με συμβάσεις έργου σε υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων προσελήφθησαν με τέτοιες συμβάσεις 42 άτομα, που θα λάβουν μάλιστα πάνω από 19.100 ευρώ τον χρόνο!

Παράλληλα, τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου αποκτούσε με απόφαση του υπουργού Οικονομίας 12 νέους συμβασιούχους έργου για διάστημα ενός έτους.

Με εξώδικο προς τη διοίκηση έχει απαντήσει εξάλλου το σωματείο εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, που κατήγγειλε μεταχρονολογημένες υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλωνδηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις και προαγωγές που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών αλλά στις σχετικές αποφάσεις τοποθετήθηκε προγενέστερη ημερομηνία. Ανάλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει και σε άλλους φορείς όπως η Εθνική Ασφαλιστική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

Για τα δάνεια παλιννοστούντων
Επιχείρηση εξαγοράς ψήφων διακρίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης πίσω από τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προωθήθηκε επίσης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για μη καταβολή των δύο επόμενων δόσεων για στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρύθμιση αυτή θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό στο οποίο θα ανέλθουν οι τόκοι προς τις τράπεζες που χορήγησαν τα σχετικά δάνεια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top