GuidePedia

0
Σαφέστατο μήνυμα προς τους υπουργούς έστειλε κατά την πρώτη -ανοιχτή- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αποτυπωθούν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες. Υπογράμμισε ότι "οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές", ωστόσο επεσήμανε ότι σε "100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει".Καταθέτοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μίλησε για "μαχαίρι" στις σπατάλες, νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, στήριξη των ασθενέστερων και αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με νέο εκλογικό νόμο και πόθεν έσχες......

Μίλησε για αναβάθμιση των Επιτροπών της Βουλής και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες Αρχές. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τα κυβερνητικά στελέχη πλήρη ενημέρωση της Βουλής, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών στα υπουργεία "οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές", αφού πρώτα παραδώσουν τον απολογισμό του έργου τους. Σημείωσε ότι εάν ορισμένες επιτροπές κριθούν απαραίτητες, μπορούν να ανασυσταθούν με απόφαση των υπουργών.

Προανήγγειλε, επίσης, την κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων του κράτους, αναφέροντας ότι ο Χάρης Παμπούκης είναι σε επαφή με υπουργούς για το λόγο αυτό,  ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα διαφάνειας που θα αφορούν στις υπογραφές υπουργών.
"Αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης"
"Όσο μεγάλη είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόσο βαριά και η ευθύνη. Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει όλους τους Έλληνες" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο. "Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε", υπογράμμισε και σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσουν για τις βασικές προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, σημειώνοντας ότι το σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" το εννοεί, όπως και τη λογική της "διαφάνεια παντού".

"Πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές" είπε και ζήτησε "σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού", ο οποίος όπως τόνισε, "θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση".

"Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του. Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι" επεσήμανε με έμφαση.

"Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί. Πρώτα ο πολίτης". Ανέφερε ότι "η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας" και τόνισε ότι "η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη".

"Η νέα κυβέρνηση εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία". 

Στη λειτουργία της κυβέρνησης -όπως είπε- δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας: "Θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης". 

"Συνήγορος του Πολίτη"


Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον "Συνήγορο του Πολίτη" Γιώργο Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο κ. Καμίνης στο Υπουργικό Συμβούλιο

Δημοσίευση σχολίου

 
Top