GuidePedia

0
ΣΕ ΜΙΑ συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή από την ταινία «Καζαμπλάνκα», ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ γυρίζει και λέει στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν: «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι...». Ε, λοιπόν, σε χαλαρή πολιτικο-κινηματογραφική αναλογία, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει πάντα τον Χάρη Παμπούκη που, από προχθές, είναι υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ.
ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ για «επιστροφή Χάρη», ας λάβουν υπόψη τους την κοφτή παρατήρηση ενός συνεργάτη του Παπανδρέου: «Γιατί, πότε έφυγε;»......
Δεξί χέρι του Γιώργου στο υπουργείο Εξωτερικών, πρόσωπο- κλειδί στη διαδοχή με Σημίτη και βασικός κρίκος της ομάδας που έκανε τις εκλογές του 2004 από τη Μαυρομιχάλη, ο Παμπούκης αποσύρθηκε κατόπιν από το προσκήνιο. Έκτοτε δεν είχε θέση στο οργανόγραμμα γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα ή στη Βουλή. Στην περίπτωση του Παπανδρέου, όμως, σημασία δεν έχει ο τίτλος των προσώπων, αλλά το είδος της σχέσης τους μαζί του. Και η σχέση Παπανδρέου- Παμπούκη παρέμεινε στενή. Έστω κι αν την τελευταία τετραετία ο μεν ήταν ένας υπεραπασχολημένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο δε ένας υπεραπασχολημένος καθηγητής του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου με συγγράμματα, ταξίδια, συνέδρια και υποθέσεις.

ΑΝ ΤΑ αξιώματα δεν έχουν σημασία για να αξιολογήσει κανείς την επιρροή των ανθρώπων του Παπανδρέου, ο Παμπούκης αποτελεί πλέον και σε αυτό εξαίρεση. Είναι υπουργός Επικρατείας και μάλιστα- για όποιον δεν κατάλαβε- παρά τω Πρωθυπουργώ. Την Τρίτη το απόγευμα τηλεφώνησε αυτόςκαι όχι ο Γιώργος- σε πολλούς από όσους ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο. Ούτως ή άλλως, ο ρόλος του άρχισε πριν από τις εκλογές, αφού φέρεται να έχει επιμεληθεί τα προεδρικά διατάγματα για τις συνενώσεις των υπουργείων. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι ο Παμπούκης είναι αυτός που θα «τρέξει» το υπουργικό σχήμα. Σε αυτόν θα φθάνουν τα παράπονα, εκείνος θα ασκεί επιδιαιτησία, αυτός θα συνθέτει πρόσωπα και πολιτικές. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Χάρης εγκαταστάθηκε σε ένα ευήλιο γραφείο- με βεραντάκι- στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ θα ξημεροβραδιάζεται εκεί και θα προσέχει την κυβέρνηση, ο Παπανδρέου θα μπορεί να πηγαίνει διεθνή ταξίδια, να σχεδιάζει κινήσεις με ευρύτερο ορίζοντα και να κάνει πολιτική με κεφαλαίο «Π».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top