Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Οργανισμού απέστειλε εγκύκλιο προς όλα τα υποκαταστήματα ανά τη χώρα που δέχονται αιτήσεις δικαιούχων για την έγκριση στεγαστικών δανείων, ώστε να τις παγώσουν μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της αδυναμίας του Οργανισμού να επιδοτεί τα επιτόκια των νέων δανείων στις συνεργαζόμενες τράπεζες, καθώς και τα δάνεια για την ανέγερση νέων κατοικιών.
Οι οφειλές του ΙΚΑ που έχουν προκύψει τα πέντε τελευταία χρόνια.... προέρχονται από την παρακράτηση υπέρ ΟΕΚ, ποσοστού 1,75% επί του μισθού (0,75% εργαζόμενος, 1% εργοδότης). Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα αποθέματα του ΟΕΚ «στέρεψαν» με τα νέα μέτρα που εισήχθησαν το 2007 για δάνεια με μηδενικά επιτόκια στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους.
Τότε οι διοικήσεις των δυο οργανισμών είχαν αποφασίσει τη σταδιακή απόδοση των εισφορών που παρακρατούσε το ΙΚΑ, συμφωνία όμως, η οποία ουδέποτε τηρήθηκε, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΙΚΑ. Επίσης σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού, δηλαδή τις κατασκευές κατοικιών που αποδίδονται στους δικαιούχους με κλήρωση, για το 2009, έχει προϋπολογιστεί η κατασκευή μόλις 49 κατοικιών!
Το γεγονός αυτό φρέναρε και τις όποιες επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου, να προχωρήσει στην εξαγγελία μέτρων στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας από τον ΟΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην οικοδομή που μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και τις βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με τον κατασκευαστικό κλάδο.
Επιπροσθέτως, η ασυνέπεια του κράτους στην χρηματοδότηση του συστήματος έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 12,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 6 χρόνια). Το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία αυξάνεται κατά 1,6 δισ. περίπου το χρόνο.
Ήδη τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, δείχνουν ότι η πορεία των εσόδων κινείται με ρυθμούς 8-12% κάτω από τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Έτσι, λοιπόν, και ενώ οι απώλειες σε πόρους για το σύστημα φθάνουν σε ετήσια βάση τα 16 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, η οικονομική κρίση, ανεξάρτητα από το μέγεθος που εκτιμά η κάθε πλευρά, βρήκε το ασφαλιστικό σύστημα ανοχύρωτο και αποδυναμωμένο από κάθε πλευρά οικονομική και λειτουργική.
Παράλληλα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας κατά 120.000 θέσεις και μείωσης του χρόνου εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες πόρων για το ΙΚΑ ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου συμμετέχουν:
1. Όλοι οι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, από τον οποίο έχουν παρακρατηθεί εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον πληρούν τις ασφαλιστικές και λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό του ΟΕΚ.
2. Οι πολύτεκνοι που προστατεύουν 3 παιδιά και πάνω και εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα πολυτέκνων για τη χορήγηση ατόκου δανείου αγοράς κατοικίας. Οι πιο πάνω δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από 6.457 ευρώ και πάνω.
Τα δάνεια χορηγούνται από στεγαστικά κεφάλαια των τραπεζών και εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για 9 χρόνια παράλληλα με το Δημόσιο που επιδοτεί το ίδιο επιτόκιο για 7,5 χρόνια.
Το επιτόκιο επί του οποίου υπολογίζονται οι επιδοτήσεις είναι το εκάστοτε ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα είναι το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), πλέον του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας και της εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%).
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.