GuidePedia

0


«Και τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο»; Το ερώτημα τίθεται πάντα απ΄ όσους υποστηρίζουν «να τα βρούμε εδώ και τώρα από την Τουρκία». Κανένας δεν θέλει πόλεμο, ούτε καν η Τουρκία που όμως έχει καταλάβει ότι στην Ελλάδα …δεν το έχουμε καταλάβει. Ο έγκριτος νομικός Γιώργος Ανθρακεύς, εξηγεί στο militaire channel πόσα «όπλα» διαθέτει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό -όχι το διεθνές που επικαλούμαστε διαρκώς- δίκαιο.

Η Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται υπογραφή συνυποσχετικού διαιτησίας από χώρες που δεν είναι στην ΕΕ, δύναται να προσφύγει μονομερώς στο δικαστήριο της ΕΕ δηλαδή στο ΔΕΕ διότι αυτό το δικαστήριο επιλαμβάνεται διαφορές μεταξύ χωρών και σε τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας με νομικό θεμέλιο της προσφυγής την παραβίαση των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όπως απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο δηλαδή την Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982.

Ήδη τρίτες χώρες σε σχέση με την ΕΕ αλλά και τρίτα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν νομικό δεσμό με την ΕΕ όπως έχει αποδειχθεί δια της νομολογίας των δικαστηρίων της ΕΕ αυτό μπορούν να το πράξουν. Γιατί όχι η Ελλάδα ως χώρα μέλος της ΕΕ; Επίσης είναι εφικτό η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από το ΔΕΕ στο Λουξεμβούργο , διότι ισχύει η πάγια νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), C-146/89, την 9η Ιουλίου 1991, στην υπόθεση Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Ιρλανδίας. 
Ο Δρ. Νομικής Γεώργιος Ανθρακεύς, εξηγεί τα πάντα.




Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top