GuidePedia

0


Οι ΗΠΑ πολεμούν Ρωσία και Κίνα, τρέμουν τη μεγάλη σύνοδο των BRICS, ο ρόλος των σιωνιστών

Σε λίγες ημέρες, η Σύνοδος Κορυφής των BRICS για 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, σε ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται αυτός ο οργανισμός.
Το τι μπορεί να συμβεί, είναι επισφαλές να εκτιμηθεί, καθώς οι αξιόπιστες γεωπολιτικές αναλύσεις βασίζονται σε γεγονότα.
Καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την παραγωγή αναλύσεων που θα αντέξουν στο χρόνο.
Αρκετές βασικές γεωπολιτικές παράμετροι είτε βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη είτε δεν θα έχουν αποφασιστεί τη στιγμή της συνόδου κορυφής των BRICS.
Οι ακόλουθες παράμετροι είναι κρίσιμες για τις μεσοπρόθεσμες γεωπολιτικές εξελίξεις:
(1) πόλεμος στη Μέση Ανατολή
(2) πόλεμος στην Ουκρανία
(3) εξελίξεις των επιτοκίων και η συμπεριφορά της Fed μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ως δείκτης της αστάθειας των δυτικών χρηματοπιστωτικών αγορών με τις αναπόφευκτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
(4) Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα ερωτήματα της Συνόδου

Για την Κίνα και τη Ρωσία, που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στα BRICS – η Ρωσία κατέχει αυτήν τη στιγμή την προεδρία – προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πρέπει οι BRICS να δέχονται λίγα, κανένα ή πολλά νέα μέλη;
- Οι υποψήφιοι φαίνονται πρόθυμοι, αλλά ορισμένοι δέχονται τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ένταξη στους BRICS.
- Πρέπει να εισαχθεί τώρα ένας νέος μηχανισμός πληρωμών ανεξάρτητος από το δολάριο ΗΠΑ, ο οποίος θα διαταράξει περαιτέρω την ισορροπία στις ήδη ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές;
Τέτοιες αποφάσεις, ή ακόμα και η απλή κοινοποίησή τους, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικά ολόκληρη τη γεωπολιτική κατάσταση μέσα σε λίγες ώρες – θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με την οπτική γωνία του παρατηρητή.

Η προσποιητή αδιαφορία της Δύσης

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα δυτικά ΜΜΕ τήρησαν σιωπή για το θέμα των BRICS.
Μια αχτίδα ενδιαφέροντος εμφανίστηκε όταν η Τουρκία εξέφρασε ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS.
Τώρα επικρατεί ξανά σιωπή.
Τα εναλλακτικά ΜΜΕ ξεπερνούν το ένα το άλλο με προβλέψεις ότι οι BRICS θα αλλάξουν τον κόσμο αύριο.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συγκρατούνται σε αυτό το πυροτέχνημα.
Αλλά το να ερμηνεύσουμε τη σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τους BRICS θα ήταν κάτι παραπάνω από αφελές.

Ο πληθυσμός στη Δύση είναι ήδη ανίσχυρος

Δεδομένου ότι σημαντικά τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού απέχουν ακόμη πολύ από το να πιστέψουν και να υποστηρίξουν αυτά που διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τι έγινε στις κάλπες.
Σημαντικά τμήματα του πληθυσμού – στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, για παράδειγμα – έχουν εκφράσει την αποστροφή τους προς τους ηγέτες τους στις κάλπες, και σε μια λειτουργική δημοκρατία αυτό θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε πολιτική αλλαγή.
Οι πολιτικές ελίτ στη Γαλλία και τη Γερμανία –και πρόσφατα επίσης στην Αυστρία– έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα για να εμποδίσουν την πολιτική συμμετοχή εκείνων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ειρήνη, για παράδειγμα στην Ουκρανία, συνοδευόμενα από τα μέσα ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν όσους υποστηρίζουν την ειρήνη ως «ναζί» ή τουλάχιστον «δεξιούς εξτρεμιστές.
Υπάρχουν σίγουρα παραλληλισμοί με εκείνες τις σκοτεινές εποχές.
Οι ενέργειες του ναζιστικού καθεστώτος μετά την κατάληψη της εξουσίας το 1933 είναι σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες των σημερινών ελίτ στην Ευρώπη κατά των διαφωνούντων όσον αφορά τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης: υποκινώντας τις μάζες εναντίον εκείνων των τμημάτων του πληθυσμού που αμφισβητούν τις πολιτικές των ισχυρών.
Για παράδειγμα, η άρνηση στον νικητή των περιφερειακών εκλογών στη Θουριγγία του δικαιώματος να συμμετέχει στην κυβέρνηση ή να έχει μια ανασταλτική μειοψηφία.

BRICS: Από ένα οικονομικό έργο σε μια γεωπολιτική δύναμη

Όταν εκπρόσωποι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία συναντήθηκαν για πρώτη φορά επίσημα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2006, ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός.
Ακόμη και το 2009, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής BRIC στο Αικατερινούπολη τον Ιούνιο του 2009, χωρίς τη Νότια Αφρική –εξ ου και «BRIC» αντί για «BRICS»– ο κόσμος ήταν διαφορετικός.
Οι αρχικοί στόχοι των χωρών BRIC ήταν να επιτύχουν καλύτερη οικονομική συνεργασία μεταξύ χωρών που δεν είχαν ακόμη κηρυχθεί ανοιχτά εχθροί ή ακόμη και κυρώσεις από τη Δύση.
Δεν φαινόταν να υπάρχει βιασύνη (ακόμα).
Από το 2014, η πίεση στη Ρωσία αυξήθηκε ως αποτέλεσμα του Μαϊντάν και της Κριμαίας.
Η Ρωσία παρουσιάστηκε ως ο κακός και επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Ο Πρόεδρος Putin συνέχισε να αναζητά διπλωματικές λύσεις για άλλα οκτώ χρόνια, καλωσόρισε το Minsk I και II, αλλά εξαπατήθηκε και πάλι.
Οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Ντόνετσκ από τους «ειρηνικούς» Ουκρανούς δεν σταμάτησαν και το ΝΑΤΟ έφτιαχνε τον ουκρανικό στρατό για μια επίθεση στη Ρωσία.
Η Ρωσία άρχισε να προετοιμάζεται για το προβλέψιμο, ειδικά οικονομικά, επειδή στρατιωτικά το έκανε με μεγάλη ενέργεια και δημιουργικότητα από την επίθεση στη Γεωργία το 2008.

Η αλλαγή του 2022

Όταν η κατάσταση κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία είχε προφανώς κάνει την οικονομική της εργασία και μπορούσε να υπολογίζει την πίστη των εταίρων της σε BRICS και SCO.
Ο λάθος υπολογισμός των ΗΠΑ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της πίστης, ενώ ο λάθος υπολογισμός της ΕΕ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα μέλη της κυβερνώνται από ηγέτες των οποίων η βλακεία συνορεύει με την ηλιθιότητα.
Η Ρωσία αντιμετώπισε τον οικονομικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Δύση, παρά τη θύελλα κυρώσεων, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.
Οι χαμένοι βρίσκονται στη Δύση, με τη Γερμανία να πλήττεται περισσότερο – επίσης λόγω μιας παράλογης οικονομικής πολιτικής.
Οι ΗΠΑ δεν περιόρισαν τον οικονομικό τους πόλεμο στη Ρωσία, αλλά άρχισαν επίσης να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα το 2014, όπως πάντα με αδύναμα επιχειρήματα.
Η ΕΕ – ως υποτελής των ΗΠΑ – το συνέχισε πρόθυμα, και το κάνει προς το δικό της συμφέρον, καθώς το βιομηχανικό μαργαριτάρι που είναι η Γερμανία έχει ήδη χαθεί λόγω λανθασμένων οικονομικών πολιτικών, κακών αποφάσεων από την αυτοκινητοβιομηχανία της και τις αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ακολούθησε το πάγωμα των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και η απαλλοτρίωση όχι μόνο των Ρώσων, αλλά και οποιουδήποτε με «ρωσική σύνδεση», όρος που δεν είναι νόμιμος και άνοιξε την πόρτα για κυβερνήσεις και τράπεζες στη Δύση να οργανώσουν μια επιδρομή.
Η Κίνα, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πίσω από τη Ρωσία όσον αφορά τις κυρώσεις, έχει γίνει στόχος της Δύσης λόγω της βιομηχανικής της υπεροχής.
Είναι ο μεγάλος νέος εχθρός των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις είναι πιο σημαντικές από τους οικονομικούς πολέμους επειδή είναι πιο αιματηρές και προκαλούν περισσότερα συναισθήματα, η ιστορία μας διδάσκει ότι τελικά επικρατεί ο οικονομικά ισχυρότερος.
Ως συνέπεια αυτής της σκέψης, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο οικονομικός πόλεμος ως το αποφασιστικό μέρος του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top