GuidePedia

0


O Scholz δέχετει πιέσεις να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία και να προωθήσει διπλωματικές λύσεις

Σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που θα βάζει τέλος στον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία ετοιμάζει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα πρόκειται για ένα νέο…είδος συμφωνίας τύπου Μινσκ.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica που επικαλείται πηγή προσκείμενη στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, ο Scholz μετά τις συντριπτικές ήττες που υπέστη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε περιφερειακές εκλογές (με τις τελευταίες σε Θουριγγία, Σαξονία) θέλει να παίξει «το χαρτί της Ουκρανίας» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ και να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, και ενώ δέχεται πιέσεις και από τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να βρει μια λύση που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση.

Η Ουκρανία θα παραχωρήσει εδάφη

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου προβλέπει πως η Ουκρανία θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών και την παραχώρηση τους στη Ρωσία.
Η La Repubblica υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος εργάζεται ήδη με στελέχη του SPD, και συγκεκριμένα με τον Rolf Muetzenich και με τον Ralf Stegner, για ένα νέο είδος «Μινσκ 3», συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για παραχώρηση εδαφών.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Επισημαίνεται μάλιστα πως όπως συνέβη με τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία που καθόρισαν την τύχη της Ελλάδας το 2010 - ήταν τότε που η Merkel καθυστερούσε την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας - έτσι και οι εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Σεπτεμβρίου του 2024 - οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό AfD να προηγείται με περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος - θα μπορούσαν να είναι καταλυτικές και να σημαδέψουν τη μοίρα της Ουκρανίας.

Διάσκεψη με Putin

Μάλιστα σε χθεσινές του δηλώσεις ο Scholz υποστήριξε ότι έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχει υποχρεωτικά η Ρωσία.
Ο Scholz υποστήριξε ότι την θέση αυτή συμμερίζεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ο οποίος ποτέ έως σήμερα δεν έχει συμμεριστεί την ιδέα διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Zelensky με Προεδρικό Διάταγμα έχει απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Vladimir Putin.

Τώρα είναι η ώρα

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να συζητήσουμε πώς θα βγούμε από αυτήν την πολεμική κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…
Σίγουρα θα υπάρξει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη και ο πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι μια με τη Ρωσία παρούσα» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF ο Scholz, βάζοντας στο τραπέζι μια τελείως νέα εξέλιξη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό.

Τι απαντά η Μόσχα

Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων.
Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε» επισήμανε ο Peskov, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα εντοπίσει ότι υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα.
«Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Peskov.

Η τελευταία πρόταση Putin

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει μια νέα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη μέσα… στο επόμενο λεπτό.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia – κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποχωρήσουν και από εδάφη που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις – καθώς να παραιτηθεί οριστικά η Ουκρανία από το σχέδιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τότε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz είχε απορρίψει τις προτάσεις Putin ως μη σοβαρές…

Συγχαίρουν... τον Scholz

Τη μεταστροφή αυτή του Γερμανού καγκελάριου έσπευσαν να χαιρετίσουν οι δύο βασικοί νικητές των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων σε Θουριγγία και Σαξονία, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και το αριστερό κόμμα της Sahra Wagenknecht (BSW).
«Έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή όλων των αντιμαχόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Είναι καλό που πλέον ο Καγκελάριος ακολουθεί το αίτημά μας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο συν-αρχηγός του AfD, Tino Chrupalla ενώ και ο επικεφαλής του BSW στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Fabio de Masi χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Scholz «μια σημαντική πρωτοβουλία στο δρόμο προς την κατάπαυση του πυρός».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top