Η σύλληψη του Αλβανού Λιριντόν Ρετζέπι/ Liridon Rexhepi, πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ως επιχείρηση εναντίον δικτύου της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.
Οι πληροφορίες που δόθηκαν στα επίσημα ΜΜΕ της Άγκυρας ήταν αρκετά ασαφείς, καθώς δεν έγινε κατανοητή η εχθρική δραστηριότητα κατά του τουρκικού κράτους του Λιριντόν Ρετζέπι, Αλβανού από το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, στην αρχή δημοσιεύθηκε ότι μετέφερε χρήματα για τη Μοσάντ και μετά ενέργειες κατά του τουρκικού κράτους.
Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες, βιντεοσκοπούσε μια δραστηριότητα της παλαιστινιακής κοινότητας με drone, κάτι που δεν είναι εχθρική πράξη.
Σημαντικά παγκόσμια μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό πρακτορείο Asociatet Press, του Αριάνιτ Κότσι, δικηγόρος του Ρετζέπι.
Ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εχθρική δράση του Αλβανού που συνελήφθη υπό εντελώς ύποπτες συνθήκες.
Ο δικηγόρος Κότσι δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι αθώος και προσέφερε τη συνεργασία της οικογένειας στην έρευνα.
Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως Λιριντόν Ρετζέπι, εισήλθε στην Τουρκία στις 25 Αυγούστου και συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή.
Από τον Ιανουάριο, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες άτομα που κατηγορούνται για συλλογή πληροφοριών για άτομα, κυρίως Παλαιστίνιους που ζουν στην Τουρκία, για εξυπηρέτηση της Μοσάντ.
Ο δικηγόρος Αριάνιτ Κότσι είπε ότι η οικογένεια του Ρετζέπι είναι «σοκαρισμένη από αυτή τη σύλληψη» και είναι πεπεισμένη ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις κατηγορίες».
«Τόσο η οικογένεια όσο και Λιριντόν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές», είπε στο Associated Press.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αδερφός μας είναι αθώος γιατί ούτε εμείς ως οικογένεια ούτε ο Λιριντόν έχουμε εμπλακεί ποτέ στις προαναφερθείσες αξιώσεις», έγραψε ο Κότσι στο Facebook, επικαλούμενος δήλωση του αδελφού του Λιριντόν.
Η Άγκυρα ‘παίζει’ το ρόλο των υποστηρικτών των Παλαιστινίων
Φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα, προκειμένου να διατηρήσει τον ρόλο του αντιπάλου του Ισραήλ, δημιουργεί εχθρούς για να παρουσιαστεί ως ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.
Εκτός όμως από την προπαγάνδα, η Τουρκία δεν έχει δείξει πραγματική πολιτική βούληση να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, τόσο πριν όσο και μετά το ξέσπασμα του σκληρού πολέμου στη Γάζα, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.
Γεγονός είναι ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια, είναι έδαφος όπου στεγάζονται και στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Ακόμη και ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από ένα μήνα από τη Μοσάντ στην Τεχεράνη, είχε επίσης ως τόπο διαμονής την Τουρκία στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκαν στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι η ισραηλινή Μοσάντ έχει ένα ευρύ δίκτυο στην Τουρκία, όπου παρακολουθεί και διατηρεί υπό έλεγχο στελέχη της Χαμάς εδώ και χρόνια.
Αυτό φαίνεται ότι έκαψε πολύ τον Ερντογάν, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι αντι-ισραηλινές κραυγές του έχουν περισσότερη υποκρισία.
Γι’ αυτό και ανέλαβε επεμβάσεις όπως η περίπτωση του Λιροντόν Ρετζέπι που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει σχέση με τους Ισραηλινούς, ωστόσο ήταν μαθητής στα σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται τρομοκράτης στην Τουρκία.
Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θέλει να καλύψει τον εσωτερικό πολιτικό πόλεμο με την δήθεν αντισιωνιστική κατασκοπεία.
Σκάνδαλο μεγάλης κλίμακας – Παράρτημα της MiT;
Σύμφωνα με τα τουρκικά media, η τουρκική μυστική υπηρεσία- ΜΙΤ, έχει συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου για την εύρεση των ισραηλινών δικτύων.
Και αν αυτό συνέβη, έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο μεγάλης κλίμακας, αφού το Ισραήλ δεν είναι εχθρικό κράτος της Αλβανίας και του Κοσόβου.
Αντίθετα, υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οπότε η συνεργασία με τους Τούρκους εναντίον των Ισραηλινών δείχνει ότι η αλβανική μυστική υπηρεσία και αυτή του Κοσσυφοπεδίου έχουν γίνει παραρτήματα της τουρκικής MIΤ.
Μάλιστα, επικεφαλής στην ΜΙΤ βρισκόταν μέχρι πριν από ένα χρόνο ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως πολιτικός διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Φιντάν τέθηκε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ακριβώς για να φέρει την εμπειρία της πολιτικοποίησης της υπηρεσίας πληροφοριών σε ένα μικρό μέτρο της πολιτικής ισχύος του Ερντογάν.
Ωστόσο, οι υποθέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές από τη χώρα της, αλλά η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας και του Κοσόβου σε αυτό το θέμα είναι μάλλον επικίνδυνη.
Εν τω μεταξύ, το Κόσοβο δεν έχει εκφράσει άποψη για τη σύλληψη του πολίτη του από την Τουρκία.
Χθεςε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πήγε στην Πρίστινα, ακριβώς για να φέρει πιο κοντά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ο Φιντάν έχει πραγματοποιήσει περιφερειακή περιοδεία, επισκεπτόμενος και τα Σκόπια.
Όπως αναφέρει το «Anadolu», ο Τούρκος Διπλωμάτης αναμένεται να επισκεφθεί το Πρίζρεν και τη Μαμούσα, περιοχές με σημαντικό τουρκικό πληθυσμό, και να συναντηθεί με τον Φικρίμ Ντάμκα, επικεφαλής του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου και άλλα μέλη της τουρκικής κοινότητας.
Οι σχέσεις μυστικών υπηρεσιών Αλβανίας – Τουρκίας
Η αλβανική μυστική υπηρεσία SHISH, σε όλη την ιστορία της, δεν είχε σχέσεις με την τουρκική ΜΙΤ, παρόλο που κατά καιρούς ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Μετά το 1997, η τουρκική ΜΙΤ είχε υπό την προστασία της τον πρώην επικεφαλής του SHISH- Μπασκίμ Γκαζιντέ. Ο Φάτος Κλόσι το έχει κάνει πολλές φορές γνωστό σε συνεντεύξεις του, όταν τόνισε ότι κρατούσαν τον Γκαζιντέ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των αλβανικών υπηρεσιών πληροφοριών και της ΜΙΤ έχουν ενισχυθεί περισσότερο, ακολουθώντας τον ρυθμό των σχέσεων του Έντι Ράμα και του Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν.
Αυτό ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα, κατά την πρώτη δεξίωση που είχε στα Τίρανα με τον Χακάν Φιντάν, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.
Αυτή η συνεργασία φαίνεται να συνίσταται σε ανταλλαγή πληροφοριών και αναγνώριση των Γκιουλενιστών και των οργανώσεών τους στην Αλβανία.
Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η αυξημένη συνεργασία δεν αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τις υπηρεσίες των δυτικών εταίρων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου