GuidePedia

0


Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πώληση 12 Mirage 2000-5, ενισχύοντας τις αεροπορικές δυνατότητες της Σερβίας.

Η Σερβία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την απόκτηση δώδεκα Mirage 2000-5, που περιλαμβάνουν δέκα μονοθέσια Mirage 2000-5EG και δύο διθέσια Mirage 2000-5BG, αναφέρουν πηγές, όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Αυτά τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά θα επιτρέψουν στην Σερβική Πολεμική Αεροπορία και Αεράμυνα να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να αντικαταστήσει τα παλιά Mikoyan MiG-29SM Fulcrum. Τα Mirage 2000-5 θα χρησίμευαν ως μεταβατική λύση πριν την απόκτηση των Rafale F4.

Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024, φέρεται να έχουν εγκριθεί από το Παρίσι. Η συμφωνία θα δώσει στη Σερβία την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη γαλλική αεροναυτική τεχνολογία, η οποία είναι πιο προηγμένη από τα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί επί του παρόντος. Για την Ελλάδα, η πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τον εκσυγχρονισμό του δικού της στόλου, ιδίως με την ενσωμάτωση του Rafale F4. Η εξαγορά αυτή έχει και διπλωματικές προεκτάσεις, καθώς η Σερβία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, γεγονός που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι παίκτες, όπως η Ταϊβάν και η αμερικανική εταιρεία Draken International, ενδιαφέρονται επίσης για τα ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά η γεωγραφική εγγύτητα θα μπορούσε να ευνοήσει τη Σερβία.

Η αναζήτηση της Σερβίας για εκσυγχρονισμό
 
Ο εκσυγχρονισμός της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Σερβία, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την αμυντική της ικανότητα και να αντικαταστήσει τα γηρασμένα αεροσκάφη της. Επί του παρόντος, ο σερβικός στόλος αποτελείται κυρίως από Mikoyan MiG-29SM Fulcrum, ρωσικής σχεδίασης αεροσκάφη που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Αν και αυτά τα αεροσκάφη έχουν εκσυγχρονιστεί, δεν πληρούν πλέον τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις.

Η απόκτηση δώδεκα Mirage 2000-5 αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τη Σερβία να αναπληρώσει αυτό το τεχνολογικό έλλειμμα. Τα Mirage 2000-5 είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα, όπως το ραντάρ RDY και τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων αέρος-αέρος MICA, προσφέροντας σημαντική ισχύ. Αυτά τα μονοκινητήρια αεροσκάφη με δέλτα πτερύγια μπορούν να φτάσουν σε μέγιστη ταχύτητα 2,2 Mach (περίπου 2.336 km/h) και έχουν οροφή άνω των 15.000 μέτρων.

Με την ενσωμάτωση αυτών των αεροσκαφών, η Σερβία θα επωφεληθεί όχι μόνο από την άμεση βελτίωση των δυνατοτήτων της, αλλά και από τη στρατηγική μετάβαση στον δυτικό εξοπλισμό. Αυτό θα επέτρεπε στους Σέρβους πιλότους και τεχνικούς να εξοικειωθούν με τα πρότυπα και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, διευκολύνοντας έτσι μια πιθανή μελλοντική απόκτηση του Dassault Aviation Rafale F4. Αυτή η κίνηση είναι μέρος της ευρύτερης επιθυμίας της Σερβίας να διαφοροποιήσει τις στρατιωτικές της συνεργασίες και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Με την υιοθέτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, η Σερβία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγική της κατεύθυνση και την επιθυμία της να ενσωματωθεί πιο στενά με τα δυτικά αμυντικά πρότυπα.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου

Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με πηγές ελληνικών και σερβικών μέσων ενημέρωσης. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούν την πώληση δέκα μονοθέσιων Mirage 2000-5EG και δύο διθέσιων Mirage 2000-5BG. Αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την ελληνική αεροπορία και είναι γνωστά για την αξιοπιστία και τις επιδόσεις τους. Η Γαλλία, ως κατασκευαστής, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της σε οποιαδήποτε μεταπώληση στρατιωτικού εξοπλισμού γαλλικής κατασκευής.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Παρίσι έδωσε την έγκρισή του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η συναλλαγή δεν θέτει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Rafale F4. Η Γαλλία χαιρετίζει την πώληση, η οποία θα ενισχύσει την επιρροή της στη Σερβία και θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις. Από ελληνικής πλευράς, η πώληση των Mirage 2000-5 εντάσσεται σε μια στρατηγική εκσυγχρονισμού του εναέριου στόλου της.

Η Ελλάδα επένδυσε πρόσφατα στην απόκτηση των πιο προηγμένων τεχνολογικά Rafale F4. Πουλώντας τα Mirage 2000-5 στη Σερβία, η Αθήνα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέρος αυτού του εκσυγχρονισμού ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με μια γειτονική χώρα. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν οικονομικές, τεχνικές και υλικοτεχνικές πτυχές. Το ποσό της συναλλαγής δεν έχει αποκαλυφθεί επίσημα, αλλά θα περιλαμβάνει όχι μόνο το αεροσκάφος, αλλά και ανταλλακτικά, οπλισμό και την εκπαίδευση του σερβικού προσωπικού. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα διασφάλιζε την αποτελεσματική ενσωμάτωση του αεροσκάφους στον σερβικό στόλο.

Τεχνικά πλεονεκτήματα του Mirage 2000-5 για τη Σερβία

Η ενσωμάτωση του Mirage 2000-5 θα προσέφερε στη Σερβία αρκετά τεχνικά πλεονεκτήματα. Αυτά τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με το ραντάρ RDY, ικανό να παρακολουθεί πολλούς στόχους ταυτόχρονα και να εμπλέκει απειλές μεγάλης εμβέλειας. Οι πύραυλοι MICA που φέρουν είναι ευέλικτοι, με εκδόσεις που κατευθύνονται με υπέρυθρες και ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες που προσφέρουν μεγαλύτερη τακτική ευελιξία.

Η αεροδυναμική απόδοση του Mirage 2000-5, χάρη στο δέλτα πτερύγιο του, προσφέρει εξαιρετική ευελιξία, απαραίτητη στη μάχη κλειστού αέρα. Επιπλέον, η ικανότητά τους να λειτουργούν σε μεγάλο υψόμετρο και ταχύτητα τα καθιστά αποτελεσματικά για αποστολές αεράμυνας και αναχαίτισης. Για τους Σέρβους αυτές οι τεχνικές δυνατότητες θα σήμαιναν σημαντική βελτίωση στην αμυντική τους ικανότητα.

Οι Σέρβοι πιλότοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε σύγχρονα οπλικά συστήματα ευθυγραμμισμένα με τα δυτικά πρότυπα. Αυτή η εμπειρία θα ήταν ανεκτίμητη ενόψει μιας πιθανής μελλοντικής απόκτησης του Rafale F4, ενός μαχητικού αεροσκάφους ανώτερης γενιάς. Η εξοικείωση με τις γαλλικές τεχνολογίες θα διευκόλυνε την τεχνολογική μετάβαση και θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την κατάρτιση και την ενσωμάτωση νέων συστημάτων.

Γεωπολιτικές και περιφερειακές επιπτώσεις

Η πιθανή πώληση των Mirage 2000-5 στη Σερβία έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τη στρατιωτική σφαίρα. Οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας είναι ιστορικά καλές, με ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Αυτή η συναλλαγή θα ενίσχυε αυτούς τους δεσμούς και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυξημένη συνεργασία σε άλλους τομείς.
Ωστόσο, η εξαγορά θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακές ανησυχίες. Οι γείτονες της Σερβίας, ιδίως η Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο, θα μπορούσαν να αντιληφθούν αυτόν τον εκσυγχρονισμό ως στρατηγική ανισορροπία. Η Κροατία εκσυγχρονίζει πρόσφατα τον δικό της στόλο αποκτώντας μεταχειρισμένα Rafale F3-R, τα οποία συμβάλλουν σε έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών.

Η Ρωσία, παραδοσιακά κοντά στη Σερβία, θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει σε αυτή την προσέγγιση με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η πώληση δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σερβία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η επιθυμία του Βελιγραδίου να αποστασιοποιηθεί από τη ρωσική επιρροή.Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τα Mirage 2000-5, όπως η Ταϊβάν. Πουλώντας το αεροσκάφος στη Σερβία και όχι στην Ταϊβάν, η Ελλάδα αποφεύγει να διακυβεύσει τις σχέσεις της με την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως αντάρτικη επαρχία.

Άλλοι παίκτες ενδιαφέρονται για το Greek Mirage 2000-5

Εκτός από τη Σερβία, άλλοι παίκτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό Mirage 2000-5. Η Ταϊβάν, η οποία διαθέτει ήδη στόλο Mirage 2000-5, θα μπορούσε να έχει ενσωματώσει αυτά τα αεροσκάφη χωρίς να απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις. Ωστόσο, οι διπλωματικές εκτιμήσεις και η γεωγραφική απόσταση καθιστούν αυτήν την επιλογή λιγότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Στο παιχνίδι βρίσκεται και η αμερικανική εταιρεία Draken International, η οποία ειδικεύεται σε υπηρεσίες εκπαίδευσης για την αεροπορία. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη για την προσομοίωση απειλών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Η απόκτηση του Mirage 2000-5 θα ενίσχυε την ικανότητά του να παρέχει ρεαλιστικές υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να ευνοήσει τη Σερβία λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας και των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της ενίσχυσης των δεσμών με μια γειτονική χώρα. Επιπλέον, περιορισμοί που συνδέονται με την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού σε ορισμένες χώρες, για πολιτικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας, ενδέχεται να επηρεάσουν την τελική απόφαση.

Μελλοντικές προοπτικές και προκλήσεις

Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συμφωνιών, των τεχνικών όρων και της πολιτικής έγκρισης. Εάν πετύχει, η Σερβία θα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της και την υιοθέτηση των δυτικών τεχνολογιών.
Για την Ελλάδα, η πώληση των Mirage 2000-5 θα ανακατανείμει τους πόρους για την απόκτηση και συντήρηση των νέων της Rafale F4, εδραιώνοντας τη στρατηγική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ενισχύοντας τη Σερβία, η Ελλάδα θα μπορούσε να βασιστεί σε έναν περιφερειακό σύμμαχο σε έναν περίπλοκο γεωπολιτικό χώρο. Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες χώρες της περιοχής, ενθαρρύνοντας τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να βρουν νέες ευκαιρίες, ενώ οι περιφερειακές στρατηγικές ισορροπίες θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top