GuidePedia

0


Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009 η Ελλάδα ήταν ένα εύκολο θύμα... Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στη Γαλλία;

Δεν άκουσαν την οργισμένη κραυγή του γαλλικού έθνους;
Αυτό διερωτώνται νουνεχείς αναλυτές των αποτελεσμάτων των γαλλικών εκλογών και απαντούν  σε όσους επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την... «κωλοτούμπα» αλά Τσίπρα...
Η Ελλάδα ήταν ένα εύκολο θύμα, όπως όλοι γνωρίζουμε... Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στη Γαλλία;
Επιστρατεύεται ως μεγάλο πολιτικό όπλο ο φόβος, προκειμένου να.. συμμορφωθούν οι πολιτικές συμπεριφορές των Γάλλων πολιτών, αλλά είναι πλέον αργά, όπως παραδέχονται...
Σχεδόν τα δύο τρίτα ψήφισαν υπέρ των μπλοκ στα οποία κυριαρχούν τα «αντισυστημικά» κόμματα δείχνοντας ότι το πολιτικό κέντρο έχει πεθάνει ενώ από τη Figaro και άλλα ΜΜΕ διακινούνται σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών την πρωθυπουργία να αναλαμβάνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde.
Οι Γάλλοι πολίτες προκάλεσαν πολιτικό σεισμό εν μέσω της υψηλότερης προσέλευσης των τελευταίων 40 ετών και σε ένα φόντο προεξεγερτικού πολιτικού πυρετού που θυμίζει τις επεναστατικές αναταράξεις της γαλλικής ιστορίας.
«Είμαστε σε μια πολύ ασταθή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και γίνεται όλο και πιο ηφαιστειακή.
Θα μπορούσε να φουντώσει ανά πάσα στιγμή και οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης», δήλωσε ο στρατηγός Bertrand Cavallier στoν Monde, πρώην ανώτατος διοικητής της χωροφυλακής.
Η αείμνηστη Coralie Delaume, συγγραφέας του Sovereignity, Europe, and the People, υποστήριξε εδώ και καιρό ότι η γαλλική δημοκρατία υπέστη σοβαρή ζημιά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν απέρριψε το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε δημοψήφισμα μόνο για να το δει να εισάγεται λαθραία αργότερα, χωρίς ψηφοφορία, υπό το πρόσχημα της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο διάχυτος κυνισμός της πολιτικής ελίτ και της ελίτ των αγορών οδήγησε πρωτοφανή πολιτική απονομιμοποίηση το σύστημα.

O αντιδημοκράτης και απονομιμοποιημένος Macron

Ο Macron δεν είναι καθόλου δημοκράτης - και οι ιδέες περί δημοκρατικού τόξου είναι ανοησίες τις οποίες κανείς πλέον δεν αποδέχεται...
Αρνήθηκε να μοιραστεί την εξουσία μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο το 2022, επιβάλλοντας την ατζέντα του με εκτελεστικά διατάγματα, κατά καιρούς ενάντια της πλειοψηφίας.
Φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με αυτόν τον τρόπο ακόμη και τώρα.
Ψάχνει για ένα αστικό μπλοκ με λίγους κεντρώους συμμάχους και βουλευτές που έχουν θα αποσπάσει από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς τα οποία πέρασε επτά χρόνια προσπαθώντας να καταστρέψει.
Αυτή η τακτική δεν θα μπορέσει να τον οδηγήσει σε μία πλειοψηφία.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον πρόεδρο.
Το πολιτικό του κύρος έχει εκμηδενιστεί», δήλωσε ο François Goulard, ταμίας του κόμματος Ορίζοντες, πρώην σύμμαχος του μακρονικού κέντρου.
Ωστόσο, οι επενδυτές είναι ανακουφισμένοι που ο ουρανός δεν έχει πέσει ακόμα πάνω στους... Γαλάτες.

Η ισοτιμία του ευρώ έχει ανέβει
Το ίδιο και ο δείκτης CAC 40 των μετοχών.
Τα spreads για το γαλλικό χρέος έχουν μειωθεί και διατηρούνται κάτω από επίπεδα συναγερμού.
Κάποιοι από τις αγορές φαίνονται ανακουφισμένοι που το Αριστερό Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει πλέον καμία πιθανότητα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία με τον τροτσκιστικό ταξικό πόλεμο του, άλλοι που πιθανότατα δεν θα κερδίσει ούτε η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen.
Αντίθετα, αυτό που θα προκύψει είναι η πλήρης παράλυση ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία που βασίζεται σε ένα κέντρο φάντασμα χωρίς νομιμοποίηση, που θα πήγαίνει από τη μια κρίση στην άλλη καθώς η γαλλική οικονομία διολισθαίνει σε μια δεύτερη χαμένη δεκαετία.
Δεν είναι προφανές γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι αυτό το αδιέξοδο θα ήταν καλύτερο για τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία από μια κυβέρνηση Le Pen με απόλυτη πλειοψηφία, πρόθυμη να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και να αποδειχθεί καλύτερη από ένα θηριοτροφείο οικονομικών αναλφάβητων.
Όλα δείχνουν ότι η Le Pen και ο ντόπιός τη, Jordan Bardella θα εγκαταλείψουν τις προσβλητικές οικονομικές πολιτικές τους, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους, και θα επικεντρωθούν, αντ' αυτού, στη μετανάστευση και τον πολιτισμικό πόλεμο, σύμφωνα με το μεταφασιστικό μοντέλο της Meloni στην Ιταλία.

Στο βαθμό που ο Macron κατορθώσει να συνάψει συνεργασία με τους εχθρούς του στην Αριστερά για να μπλοκάρει τη Le Pen, διασφαλίζει ότι η Γαλλία δεν θα έχει μια λειτουργική κυβέρνηση ικανή να σταματήσει τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα ή αναπτύξει μια σοβαρή οικονομική πολιτική.
Η οικονομική ανάπτυξη υπό τον Macron προήλθε από τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Άλλες χώρες έχουν σφίξει τη ζώνη μετά τον Covid και τη ενεργειακή κρίση.
Η Γαλλία σχεδόν δεν έχει ξεκινήσει.

Το ναυάγιο τη δημοσιονομικής πολιτικής

Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της είναι το χειρότερο από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στην Ευρώπη.
«Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γερμανία ήταν 0,5% από το 2012.
Στη Γαλλία ήταν 4,7%", δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών Thomas Mayer, συγγραφέας του European's Unfinished Currency.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 81% σε 64% του ΑΕΠ στη Γερμανία, αλλά αυξήθηκε από 92% σε 111% στη Γαλλία και εξακολουθεί να αυξάνεται. Το συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι 320% του ΑΕΠ στη Γαλλία έναντι 183% στη Γερμανία.
Αυτή η απόκλιση μεταξύ των δύο βασικών μελών της νομισματικής ένωσης βρίσκεται ήδη κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Θα χρειαζόταν δρακόντεια μείωση σε αυτή τη συγκυρία για να αποκατασταθεί η γερμανική εμπιστοσύνη στη γαλλική καταλληλότητα για ένταξη στο ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner εκτόξευσε μια προειδοποιητική βολή την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζονται ότι οποιαδήποτε κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει τη Γαλλία υποστηρίζοντας το γαλλικό χρέος θα εγείρει σοβαρά «νομικά και συνταγματικά» ζητήματα.
Πράγματι θα ήταν: Η Γαλλία αποτυγχάνει και στις 3 νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση του εργαλείου - ασπίδας κατά της διάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης (TPI) της ΕΚΤ.
Ο Macron αφού απέτυχε να ανατάξει την Γαλλία δημοσιονομικά τα τελευταία επτά χρόνια, δεν έχει καμία ελπίδα να το κάνει τώρα από χειρότερη θέση, χωρίς πολιτικό κεφάλαιο ή λειτουργική κυβέρνηση.

Το τρελό του εκλογικό στοίχημα έχει σκοτώσει κάθε πιθανότητα η Γερμανία να συμφωνήσει σε ευρωομόλογα και δημοσιονομική ένωση, και χωρίς κοινή έκδοση χρέους το αγαπημένο του ευρώ αντιμετωπίζει τη συνθήκη το υπερδανεισμού.
Είναι σαφές εδώ και δύο χρόνια ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει στο εφάπαξ ταμείο Covid της ΕΕ να εξελιχθεί σε μόνιμο ταμείο της ΕΕ.
Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο για τους Ιάπωνες ομολογιούχους ή τα ασιατικά κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Υποψιάζομαι ότι θα τους γίνει ξεκάθαρο σύντομα και αυτό θα αλλάξει τις ευρύτερες αντιλήψεις για τη φερεγγυότητα του χρέους του Club Med.
Αν δεν καίνε το ομοίωμα του Macron στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, θα έπρεπε να το κάψουν.
Η Le Pen έχει μια λίστα με πολιτικές που συγκρούονται μετωπικά με το λεγόμενο κεκτημένο της ΕΕ.
Το κόμμα της θα συνδυαζόταν σε μια μειοψηφία που εμποδίζει τους φεντεραλιστές στην Ιταλία, την Ολλανδία και την κεντρική Ευρώπη για να σταματήσει την περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ και την επιστροφή εξουσιών στα έθνη κράτη.
Αλλά ο Macron έχει ήδη καθυστερήσει τόσο πολύ τον σχεδιασμό του ώστε πολλά από αυτά θα συμβούν ούτως ή άλλως.

«Κανένα από τα σχέδιά του για την προώθηση της υπόθεσης της Ευρώπης δεν μετράει πλέον», δήλωσε ο Nils Schmidt, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην Bundestag.
H πολιτική αναταραχή πλήττει την εικόνα της Γαλλίας, η οποία υπήρξε ο κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη για άμεσες ξένες επενδύσεις, δήλωσε ο Matthieu Courtecuisse, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης SIA Partners.
Για μερικά χρόνια ήταν το σύνθημα ήταν ’’Επιλέξτε τη Γαλλία'' και τώρα είναι ‘’Γιατί Γαλλία;''», είπε.
Ο Courtecuisse περιλαμβανόταν σε μια μικρή ομάδα CEOs, πολιτικών επιστημόνων και οικονομολόγων που συγκεντρώθηκαν στη νότια γαλλική πόλη Aix-en-Provence για ένα ετήσιο καλοκαιρινό συνέδριο.
Κυβερνητικά στελέχη και ορισμένα στελέχη ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους και η εκδήλωση περιορίστηκε κατά μία ημέρα εξαιτίας των εκλογών.
Όσοι παρευρέθηκαν βρέθηκαν να συζητούν τις επιπτώσεις στην οικονομία της του αχαρτογράφητου μέλλοντος.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα και ο εκβιασμός

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι τι θα συμβεί την Κυριακή, είναι πώς θα διαχειριστούμε το χρέος και το δημόσιο έλλειμμά μας, διότι στο τέλος της ημέρας η οικονομική τροχιά είναι αυτή που έχει σημασία», δήλωσε η Marie-Pierre de Bailliencourt, γενική διευθύντρια του Institut Montaigne την Παρασκευή 5/7 σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV.
Η πραγματική «στιγμή της αλήθειας» θα έρθει αργότερα φέτος, όταν η νέα κυβέρνηση επιχειρήσει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό, σημείωσε.
Η δεξαμενή σκέψης εκτιμά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ (194 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον κεφάλαια ετησίως.
Τα σχέδια της Εθνικής Συσπείρωσης θα κοστίσουν περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόμμα του Macron και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν επιπλέον δαπάνες κοντά στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το κύριο επιχειρηματικό λόμπι της Γαλλίας Medef, το οποίο παραδοσιακά αποφεύγει να παίρνει δημόσιες θέσεις για την πολιτική, έχει επικρίνει την ακροδεξιά και την αριστερή πλατφόρμα ως «επικίνδυνες» για την οικονομία.
Η δημοσιονομική κατάσταση είχε ήδη επιβαρύνει το κλίμα στη Γαλλία πριν ανακοινωθούν οι πρόωρες εκλογές, με την τρέχουσα κυβέρνηση του Macron να αναγκάζεται να αναθεωρήσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια για να κλείσει τρύπες στον προϋπολογισμό νωρίτερα φέτος.
Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία τον περασμένο μήνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τη χώρα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο πρόκειται να κερδίσει 170 έως 250 από τις 577 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.
Αυτό θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τα 289 που απαιτούνται για την εύκολη ψήφιση των νομοσχεδίων και την προώθηση της ατζέντας του.
Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου προβλέπεται να κερδίσει 140 έως 198 έδρες, ενώ η ομάδα του Macron βρίσκεται μεταξύ 115 και 162.



Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Η ενέργεια ήταν ένα από τα καίρια ζητήματα της εκστρατείας μελανιάς και τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά έχουν υποσχεθεί δαπανηρές επιδοτήσεις για να προστατεύσουν τους καταναλωτές.
«Ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα στη Γαλλία είναι εν μέρει λόγω της υψηλής τιμής της ενέργειας», δήλωσε ο Arnaud Pieton, Διευθύνων Σύμβουλος της Technip Energies, μιας εταιρείας μηχανικής και τεχνολογίας.
«Όσο δεν έχουμε επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία στη Γαλλία, θα παραμένουμε υποκείμενοι στις διακυμάνσεις του κόσμου, στην καλή θέληση ορισμένων χωρών σε ορισμένα μπλοκ».
Αντίπαλα κόμματα που διεκδικούν κυριαρχία στη μελλοντική κυβέρνηση έχουν υποσχεθεί ανατροπές, συμπεριλαμβανομένων δαπανηρών κινήσεων για την εγκατάλειψη της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Macron ή τεράστιες αυξήσεις φόρων.
Ακόμη και το κόμμα του έχει αναθεωρήσει την πολιτική του με νέες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση δαπανών.
Προς το παρόν, ορισμένες εταιρείες λένε ότι αναμένουν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.

Ο υγειονομικός κλοιός

Οι πολιτικοί επιστήμονες θα κρίνουν εάν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε υγειονομικό κλοιό ενάντια στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, κινητοποιώντας όλα τα μέσα για να ακυρώσουμε ένα κίνημα που λειτουργεί εξ ολοκλήρου σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας.
Πόσο καιρό μπορούν το κατεστημένο και τα ΜΜΕ του Παρισιού να συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν τους προηγούμενους δεσμούς νεκρών ανδρών με το Vichy, όταν η σύγχρονη ακροδεξιά διευθύνεται από ένα 28χρονο χρήστη του TikTok και παιδί Ιταλών και Αλγερινών μεταναστών;
Ως θέμα αυστηρής οικονομίας, μια κυβέρνηση Bardella στο καλούπι της Meloni είναι τώρα η καλύτερη από τις κακές επιλογές για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Οι αγορές μπορεί να πανηγυρίζουν που δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.
Αλλά πιστεύουν ότι θα κυβέρνήσουν στη θέση του...
Οποία πίστη στη Δημοκρατία..

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top