GuidePedia

0


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
Ανακοινώθηκαν προ ημερών τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Αλβανίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Σύμφωνα με αυτά στη χώρα ζουν 2.402.113 κάτοικοι, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 420 χιλιάδες συγκριτικά με τα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Με βάση την απογραφή τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας στη χώρα ανέρχονται στα 23.485, αριθμός μικρότερος κατά 758 από την απογραφή του 2011.

Στην απογραφή ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να δηλώσει εθνική καταγωγή και θρήσκευμα. Τονίζω την καταγραφή του θρησκεύματος (προαιρετική, αν το θέλει ο ίδιος) σε μία απογραφή που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δίνει απάντηση σε μία συζήτηση που άνοιξε στην Ελλάδα το 2000. Οι εκπρόσωποί της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας εξ αρχής είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη γνησιότητα των στοιχείων που αφορούν εθνικότητα και θρήσκευμα.

Προφανώς είχαν δίκιο, διότι τελικά η απογραφή καταγράφει ανακριβή στοιχεία. Ήταν ξεκάθαρα μία προσπάθεια να εμφανισθεί συρρικνωμένη η αριθμητική δύναμη του Ελληνισμού, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Ορθόδοξοι πάλι εμφανίζονται σε χαμηλό ποσοστό. Το 2023 απογράφηκαν 173.654 ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί 188.992. Μείωση κατά 15.347.


Η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Δεδομένου ότι είχαμε από καιρό πριν ξεκινήσει, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της φάσης συλλογής και καταχώρησης των στοιχείων, εκφράσει της ανησυχίες μας για το που αποβλέπει η διαδικασία Απογραφής, σε ό,τι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δεν μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα που η πολιτεία ανακοίνωσε. Το απορρίπτουμε διότι η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες”.

Θυμίζω ότι ανακριβής καταγραφή εις βάρος του Ελληνισμού είχε πραγματοποιηθεί και στην αλβανική απογραφή του 2011. Τότε η ΟΜΟΝΟΙΑ ζήτησε από τους Έλληνες να μην λάβουν μέρος, διότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις αντικειμενικότητας. Μάλιστα η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε διοργανώσει δική της απογραφή του Ελληνισμού της Αλβανίας και ο αριθμός έφθασε στους 287.000 που απογράφηκαν. Πιστεύω ότι οι Έλληνες υπήκοοι Αλβανίας είναι περισσότεροι. Πάντως δεν είναι τόσοι όσοι εμφανίζονται στις επίσημες αλβανικές απογραφές.

Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν προσεγγισθεί από προπαγάνδες άλλων βαλκανικών χωρών και κάποιοι από αυτούς έχουν απομακρυνθεί από τον Ελληνισμό. Πρέπει γρήγορα και συστηματικά να προσεγγισθούν από την Ελληνική Πολιτεία. Οι υπερήφανοι Βλάχοι της Β. Ηπείρου μας χάρισαν πολλούς Εθνικούς Ευεργέτες και οργάνωσαν μία λαμπρή πνευματική εστία του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας, τη Μοσχόπολη. Ας μην τους εγκαταλείψουμε.

Στα ευτράπελα της απογραφής εντάσσεται και η διαμάχη Αλβανίας και Σκοπίων για το όνομα των λίγων σλαβόφωνων που κατοικούν στην περιοχή της Πρέσπας. Η Αλβανία αρχικά τους κατέγραψε ως Βορειομακεδόνες και μετά από τη διαμαρτυρία των Σκοπίων τους κατέγραψε ως “Μακεδόνες”, ενώ τους διεκδικεί και η Βουλγαρία! Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αναταραχή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top