Μια τρομερή αποκάλυψη έκανε Τούρκος ειδικός, η οποία αφορά άμεσα και την Ελλάδα, αναφερόμενος σε υπαρκτό ρωσοτουρκικό στρατιωτικό σχέδιο στα Βαλκάνια.
Ο Μεχμέτ Ογκουτσού (Mehmet Öğütçü) ειδικός σε ενέργεια, επενδύσεις, χρηματοοικονομικά και γεωπολιτική τα τελευταία 35 χρόνια, έχει αποκτήσει σημαντική γνώση και σαφώς γνωρίζει πολύ καλά τι λέει.
“Παρά τις ιστορικές διαφορές και τις γεωπολιτικές εντάσεις, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συμμετάσχει σε διάφορες στρατιωτικές συνεργασίες πρόσφατα.
Αυτή η σχέση ορίζεται από ένα μείγμα συνεργασίας και ανταγωνισμού που διαμορφώνεται από στρατηγικά συμφέροντα και περιφερειακή δυναμική στη Συρία, τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια.
Ο όγκος του εμπορίου ανέρχεται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια με τη Ρωσία, σε σύγκριση με 42 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ΗΠΑ.
Πέρα από τον αμυντικό εξοπλισμό, η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάζονται σε ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς και για τις δύο χώρες.
Οι κοινές επιχειρήσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και της αεροπορίας υπογραμμίζουν περαιτέρω τα αμοιβαία συμφέροντα για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας πέρα από την άμυνα.
Στρατιωτικές εξαγωγές και γεωπολιτικές επιπτώσεις
Παρά τις προόδους της Τουρκίας στη στρατιωτική τεχνολογία, οι γεωπολιτικές της προτιμήσεις επηρεάζουν σημαντικά τις εξαγωγικές της πολιτικές.
Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η τήρηση των καθεστώτων κυρώσεων των ΗΠΑ επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στους πιθανούς εξαγωγικούς προορισμούς για το προηγμένο στρατιωτικό υλικό της.
Τα διδάγματα από γεγονότα του παρελθόντος, όπως οι βαριές επιπτώσεις από την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, υπογραμμίζουν τις συνέπειες της απόκλισης από τις ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ στρατηγικές αμυντικών προμηθειών.
Η στρατηγική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Άγκυρας, με γνώμονα την προεδρική πρωτοβουλία, διασφαλίζει ότι οι εξαγωγικές προσπάθειες ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας και τις γεωπολιτικές συμμαχίες”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Πως μεταφράζονται όλα αυτά για Βαλκάνια και Ελλάδα
Τουρκία και Ρωσία διαθέτουν ερείσματα σε πληθυσμούς στα Βαλκάνια ( Σλάβοι σε Σερβία, Μαυροβούνιο, κά), ενώ οι Τούρκοι παίζουν με τις μειονότητες τους σε Βουλγαρία, Σκόπια, Κόσοβο κά.
Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η επίτευξη κοινών συμφερόντων Ρώσων και Τούρκων, αγνοώντας την δύση και ειδικά ΗΠΑ και Γερμανία.
Ένα κακό σενάριο θα ήταν μια βαλκανική άνοιξη στην περιοχή, ενώ ο ισχυρός αλβανικός παράγοντας καιροφυλακτεί να εξεγερθεί με στόχο την ικανοποίηση ονείρων όπως το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, που προωθούν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα αν ξεκινήσει οτιδήποτε σε Βοσνία για παράδειγμα ανάμεσα σε Σερβοβόσνιους και λοιπούς με ΝΑΤΟ, ή έχουμε εξέγερση σε Σκόπια και Βουλγαρία ( τουρκική μειονότητα), θα βρεθεί σε δύσκολη θέση δεδομένου του προβλήματος μετανάστευσης από το Αιγαίο.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να συνδράμουν σε κάθε “δύσκολο” σενάριο που πιθανόν θα μας έρχονταν από τα βόρεια ελληνικά σύνορα.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου