GuidePedia

0

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Σε λίγες ημέρες, όπως εκτιμούν αξιωματικοί από το Ναυτικό Επιτελείο, αναμένεται η εμφάνιση των Ιταλών ξανά στους γνωστούς διαδρόμους του στρατιωτικού μεγάρου της Λ. Μεσογείων.

Η αρμόδια διεύθυνση του Πολεμικού Ναυτικού περιμένει τον τρίτο κατά σειρά φάκελο, ο οποίος θα έχει αναθεωρημένη πρόταση από την πλευρά της εταιρείας που κατασκευάζει τις κορβέτες Doha.

Ήδη στα χέρια των αξιωματικών του Ναυτικού, που ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη από το παρελθόν χειριστεί την υπόθεση της «κορβετιάδας», βρίσκονται οι φάκελοι των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind, αλλά και των Ολλανδών για τις Sigma.

Οι Γάλλοι παρέδωσαν στο Ναυτικό πριν λίγα 24ωρα την αναθεωρημένη τους πρόταση, η οποία έχει πολλά κοινά με την ενδέκατη προσφορά που είχε κατατεθεί, όταν το bras de fer των «μνηστήρων» για τις κορβέτες ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Σημείο αιχμής για το Ναυτικό Επιτελείο θεωρείται εκείνο που έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος της προσφοράς, διότι από την πλευρά της διαμόρφωσης και των οπλικών συστημάτων τα δεδομένα λίγο πολύ είναι τα ίδια.

Οι Ολλανδοί αρκετά νωρίτερα είχαν αποστείλει τον δικό τους φάκελο και όπως σημειώνεται, από την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν διαφοροποιηθεί κι εκείνοι σ’ ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά στοιχεία.

Με παρόμοιο τρόπο αναμένεται ότι θα δώσουν απάντηση και οι Ιταλοί καθώς οι τρεις «μνηστήρες», μπορεί να τοποθετήθηκαν σε βαθιά κατάψυξη αλλά δεν σταμάτησαν να παρακολουθούν τον αγώνα δρόμου που κάνει το πολεμικό ναυτικό ώστε να βρει την χρυσή τομή η οποία θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ιδιαίτερα γερασμένου στόλου.

Για την ιστορία και μόνο, στην «κούρσα» των κορβετών κατά την επιχειρησιακή αξιολόγηση είχαν προκριθεί δυο φιναλίστ.

Οι Γάλλοι με τις Gowind και οι Ιταλοί με τις Doha ήταν εκείνοι που είχαν περάσει μπροστά έναντι των Ολλανδών και των Ισραηλινών.

Ύστερα από την άλλη μεγάλη μάχη που είχε προηγηθεί για τις φρεγάτες, οι Ολλανδοί δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των κορβετών, σύμφωνα με τους επιτελείς του ναυτικού.

Είχαν καταθέσει πάντως μια πρόταση τόσο για κατασκευή πλοίων στην Ολλανδία, όσο και στην χώρα μας, με την σημείωση ότι το project αυτό ενδεχομένως θα ήταν κατά περίπου 25% πιο ακριβό αν υλοποιηθεί σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ανακατανομή σχεδίων με στόχο

Το ανακάτεμα στα σχέδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην λήξη της αγωνίας των πληρωμάτων που υπηρετούν σε υπέργηρες μονάδες επιφανείας, φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Aρχηγός του Nαυτικού, σε μια ακόμη προσπάθεια που εξελίσσεται να επιτύχει καλύτερους όρους και προσφορές.

Οι κορβέτες άλλωστε έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους σιωπής. Ακόμη και ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής άμυνας τις τοποθέτησε στο κάδρο των λύσεων που αναζητά το πολεμικό ναυτικό. Πρόκειται άλλωστε για πλοία με ισχυρή οπλική διαμόρφωση, ευέλικτα και με χρόνο κατασκευής αρκετά μικρότερο από εκείνον μιας φρεγάτας.

Στον προγραμματισμό που είχε κατατεθεί στην βουλή από τον υπουργό Εθνικής ;Aμυνας πριν από έναν χρόνο, οι κορβέτες «πόζαραν» ως πρώτη επιλογή. Στον κατάλογο υπολογίζονται τέσσερις κορβέτες με κόστος τα 2.122.880.000 δισεκατομμύρια.

Το Nαυτικό Eπιτελείο επιχειρεί να είναι έτοιμο το ταχύτερο δυνατό, μια και πολλά σημεία υπάρχουν που δείχνουν ότι αναμένονται ορισμένες αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική στενωπός παραμένει και δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top