GuidePedia

0

Έγκλημα και Τιμωρία αν επικαλεστούμε τον τίτλο βιβλίου του Ρώσου Fedor Dostojevskij...

Σαν «βόμβα» έσκασε η χθεσινή (10/7) η είδηση μετά τις πληροφορίες που επικαλέστηκε το Bloomberg, ότι η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε ιδιωτικά ότι θα πουλούσε μέρος (ή όλα) των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατέχει εάν η G-7 δήμευε τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Έγκλημα και Τιμωρία αν επικαλεστούμε τον τίτλο βιβλίου του Ρώσου Fedor Dostojevskij...
Οι Σαουδάραβες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο χρέος που εκδόθηκε από το γαλλικό δημόσιο ταμείο, είπαν οι πηγές του Bloomberg.
Τα περισσότερα από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην Ευρώπη - ιδιαίτερα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Κάτι που καθιστά την αναφορά του Bloomberg ακόμη πιο ενδιαφέρουσα από την άποψη των γεωπολιτικών ρωγμών, καθώς σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της ικανότητάς του να πυροδοτεί πανικό ρευστοποίησης στην ασταθή αγορά ομολόγων της Ευρώπης, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την Ουκρανία.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε μεν τις εν λόγω πληροφορίες, λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάπτυξη και αύξηση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το κύριο ερώτημα όμως, που υπογραμμίζεται από τα δυτικά think tank είναι αν τέτοιες ενέργειες αποτελούν ορόσημο της συνεχούς αυξανόμενης ανεξαρτησίας και του ισχυρού γεωπολιτικού βάρους του Ριάντ ή εάν είναι έμμεση υποστήριξη για τη Ρωσία και προσωπικά για τον Vladimir Putin, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα συναντηθεί με τον πρίγκιπα- διάδοχο Mohammed bin Salman σε ιδιαίτερα ένθερμο κλίμα...
Ο τελευταίος, παρεμπιπτόντως, επικοινώνησε πρόσφατα και με τον ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ριάντ ενισχύθηκαν μετά την έναρξη της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ρυθμίζουν τους όγκους παραγωγής πετρελαίου εντός του ΟΠΕΚ+ όλο αυτό το διάστημα, γεγονός που επιτρέπει τη σταθεροποίηση των τιμών, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Δύση.


Στο χείλος της αβύσσου ο Biden...

Πριν από δύο χρόνια πάντως είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποσύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Αύγουστο του 2022, ο Biden πέταξε ο ίδιος στο Ριάντ, σε μια επίθεση φιλίας, με αίτημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, καθώς εκείνη τη στιγμή η κρίση στα καύσιμα απειλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Λευκός Οίκος έπρεπε να μειώσει επειγόντως τις τιμές.
Η επίσκεψη αποδείχθηκε τελικά άνθρακας - το αίτημα της Ουάσιγκτον αγνοήθηκε σιωπηλά.



Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα βήματα για τον Joe Biden που οδηγούσαν νομοτελειακά στην άβυσσο.
Ακριβώς ένα μήνα αργότερα έγινε η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βρετανία.
Ο Mohammed bin Salman βρισκόταν τότε στο Λονδίνο και επρόκειτο να παρευρεθεί στην τελετή ως πληρεξούσιος εκπρόσωπος της χώρας του, αλλά η βρετανική κυβέρνηση ειδοποίησε επίσημα ότι ο πρίγκιπας ήταν ανεπιθύμητο πρόσωπο στην τελετή Μια ανήκουστη προσβολή! Ο δυτικός Τύπος έγραφε: «Σπρώξαμε τους Σαουδάραβες στην αγκαλιά της Μόσχας με τα ίδια μας τα χέρια».
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η Μόσχα και το Ριάντ διατήρησαν την παραγωγή πετρελαίου σε αποδεκτά επίπεδα, γεγονός που δεν επέτρεψε τη μείωση των τιμών και οι δύο πλευρές έλαβαν προγραμματισμένα κέρδη.
Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών διαδικασιών στην αγορά υδρογονανθράκων προχωρούσε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Επιπλέον, χάρη στην ήπια μεσολάβηση της Μόσχας και του Πεκίνου, οι Σαουδάραβες κατάφεραν, αν όχι να αποκαταστήσουν, τότε να βελτιώσουν εξ αποστάσεως τις σχέσεις με το Ιράν, ένα άλλο κέντρο γεωπολιτικής ισχύος και βασικό παράγοντα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πετρελαίου.
Όλα αυτά τα γεγονότα είχαν τον πιο ευνοϊκό αντίκτυπο στη σταθερότητα των ξένων αγορών και στη σταθερότητα της οικονομίας της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας.
Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2024, μόνο οι αδαείς εξεπλάγησαν από τη μονομερή ρήξη της συμφωνίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Σήμερα, με πληθυσμό 37,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας αγγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SAMA) στο εξωτερικό χρέος εκτιμώνται σε 445 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 135 δισ. δολάρια βρίσκονται στα ομόλογα των ΗΠΑ.
Το Ριάντ καθησυχάζει επίσημα την Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις επενδύσεις σε δολάρια, αλλά, όπως βλέπουμε, τρίζει τα δόντια των Δυτικών.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top