GuidePedia

0


Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) και στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (307 ΠΕΒ) επισκέφθηκαν o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

«Ο Αρχηγοί περιηγήθηκαν σε χώρους και εγκαταστάσεις των εργοστασίων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΣ.
Η ανακοίνωση δεν είναι εντελώς ακριβής και για αυτό τον λόγο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχιση της απέλπιδας προσπάθειας να διατηρηθεί ακόμη σε ισχύ το επίσημο αφήγημα του περασμένου Σεπτεμβρίου ότι «δεν πάθαμε και τίποτα».

Όντως οι Αρχηγοί επισκέφθηκαν τα 304 και 307 ΠΕΒ γιατί τα συγκροτήματα ως οργανικές δομές του Ελληνικού Στρατού προφανώς συνεχίζουν να υφίστανται. Όμως περιηγήθηκαν μόνο τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο Μαγνησίας γιατί αν ήθελαν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του 307 ΠΕΒ στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, θα έπρεπε κυριολεκτικά και μεταφορικά να «τσαλαβουτήσουν» στα νερά.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι μετά την καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου, το 307 ΠΕΒ μετακόμισε» αναγκαστικά στις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ, αλλά για κάποιο λόγο το ΓΕΣ αποφεύγει να παραδεχθεί τη μετακόμιση και τη συγκατοίκηση, δηλαδή εμμέσως την ολοκληρωτική καταστροφή του Στεφανοβικείου.


Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της καταιγίδας Daniel του περασμένου Σεπτεμβρίου έπληξαν και το 304 ΠΕΒ



Εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ που έπληξαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της καταιγίδας Daniel του περασμένου Σεπτεμβρίου

Αναγκαστική συστέγαση

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελούν οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ από την επίσκεψη και στις οποίες απεικονίζεται το Συνεργείο Σκαφών του 304 ΠΕΒ, όπου «συστεγάζονται» ελικόπτερα και άρματα μάχης. Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» προκειμένου να λάβει εμπεριστατωμένη γνώμη απευθύνθηκε στο Σκιώδες Συμβούλιο Σοφών (Σx3) και ένας από τους Σοφούς προθυμοποιήθηκε να μελετήσει την ανακοίνωση Τύπου και τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ και να επισκεφθεί το ΚΕΠΙΧ-Κ, ώστε να μεταλαμπαδεύσει τη σοφία του.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα της ελληνικής πατέντας», είπε με μειλίχιο ύφος, αλλά ήταν φανερό σε μένα, που τον ξέρω πολλά χρόνια, ότι «ανέβαζε» στροφές. «Στον ίδιο υπόστεγο, εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση και επισκευή αρμάτων μάχης που εξ ορισμού είναι «χοντροδουλειά» και ελικοπτέρων που είναι το ακριβώς αντίθετο», εξήγησε.

«Απίστευτο! Κοντεύει να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ακόμη δεν το έχουν πάρει απόφαση ότι οι εγκαταστάσεις του 307 ΠΕΒ έχουν χαθεί οριστικά», συμπλήρωσε. «Μα τόσο καιρό δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα βιομηχανικό κτίριο για να το χρησιμοποιήσουν για τις εργασίες του 307 ΠΕΒ;»

«Με τι κόστος;» τον ρώτησα. «Κατ’ εκτίμηση, για ένα βιομηχανικό κτίριο μήκους 100 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, ωφέλιμης επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και αυτοφερόμενης γερανογέφυρας ανυψωτικής ικανότητας 15 τόνων, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ». «Μήπως δεν έχουν πιστώσεις;», τον τσίγκλησα. «Αφού βλέπεις ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον, με εξαίρεση το F-35 που αποτελεί πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού».


Φωτογραφία που αποδέσμευσε το ΓΕΣ από την επίσκεψη των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ στο 304 ΠΕΒ, στο Συνεργείο Σκαφών. Διακρίνεται σκάφος άρματος μάχης Leopard 2A4. Ακριβώς πάνω από το κεφάλι του Α/ΓΕΣ διακρίνεται η έλλειψη συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου που αν στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και συμπληρωθεί ο εξοπλισμός του, μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση στη συντήρηση και επισκευή του ελληνικού αρματικού δυναμικού. Αν μάλιστα είχε αποφασιστεί η συμμετοχή του στην παραγωγή των Leopard 2HEL σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στη συντήρηση των πιο σύγχρονων αρμάτων αφού θα είχε αποκτηθεί η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός.

«Μα ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν πιστώσεις, υπάρχουν ένα σωρό ανεκτέλεστα προγράμματα ή υπόλοιπα προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) στη ΓΔΑΕΕ [Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων] που «λιμνάζουν». Γιατί δεν χρησιμοποιούν κάποια από αυτά για να κατασκευάσουν το κτίριο;», μου απάντησε.

«Δηλαδή, σε πρακτικό επίπεδο τι είναι πιο χρήσιμο; Να χρησιμοποιείς ανεκτέλεστα ή υπόλοιπα ΑΩ για να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός ενός – δύο τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων VBL ενώ γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για να εφαρμοστεί ο εκσυγχρονισμός στο σύνολο του στόλου ή να κατασκευάσεις ένα βιομηχανικό κτίριο, ώστε τουλάχιστον από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του 307 ΠΕΒ, που είναι κρίσιμο για τη συντήρηση των ελικοπτέρων σου;», συνέχισε.

«Και πόσο χρόνο απαιτεί η κατασκευή του;», ξαναρώτησα. «Άμα έχεις έτοιμο το βιομηχανικό δάπεδο, σε περίπου ενάμιση μήνα μπορεί να κατασκευαστεί».



Φωτογραφία που αποδέσμευσε το ΓΕΣ από την επίσκεψη των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ στο 304 ΠΕΒ, στο Συνεργείο Σκαφών, από την άλλη πλευρά, όπου «λειτουργεί» το 307 ΠΕΒ. Άξιο παρατήρησης ότι τα τέσσερα άτομα που απεικονίζονται ολόκληρα στη φωτογραφία, φοράνε άρβυλα τριών διαφορετικών χρωματισμών. Όπως έχει επισημάνει και άλλη φορά το DP δεν περιποιεί τιμή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα το προσωπικό στις μονάδες εκστρατείας να διαθέτει υποδεέστερο εξοπλισμό από τους κατοικοεδρεύοντες στα επιτελεία συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας.

«Ohne anis»

Ξανακοίταξε άλλη μία φορά τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ. «Από τις φωτογραφίες δεν βλέπω να πήγαν στα “προβληματικά” σημεία», παρατήρησε. «Αλλά και να πήγαν δεν θα έβγαζαν φωτογραφίες». «Ποια είναι αυτά;», τον ρώτησα.

«Για παράδειγμα εκεί που έχουν συγκεντρώσει τον εξοπλισμό που κατόρθωσαν να ανελκύσουν από τα νερά που κατέκλυσαν το 307 ΠΕΒ. Δυστυχώς, εξοπλισμός, συσκευές και άλλα δεν είναι λειτουργικά, αλλά οι διαχειριστές πρέπει να κλείσουν τις καρτέλες», μου είπε. «Σε πιάνει η ψυχή σου μόλις συνειδητοποιήσεις το πόσο μεγάλη είναι η απώλεια και πόσο κόστος θα απαιτηθεί για αντικατάσταση», εξήγησε εμφανώς προβληματισμένος.

«Άλλο;», συνέχισα. «Το Συνεργείο Ερπυστριών, που από τον Σεπτέμβρη έχει σταματήσει να λειτουργεί. Εντελώς Περιμένουν να καθαριστεί από τα μπάζα που μετέφεραν τα νερά όταν πλημμύρισε. Ρευστομηχανική κλίνη εκτός!», απάντησε εκνευρισμένος και συμπλήρωσε: «Από το πολύ περίμενε, το προσωπικό του συνεργείου έχει λαλήσει».

«Ε, ας ασχοληθούν με κάτι άλλο να γεμίσουν την ώρα τους», του είπα για να ελαφρύνω λίγο την ατμόσφαιρα. «Όπως για παράδειγμα αυτό που κάνουν στα αποστακτήρια γνωστής μάρκας ουίσκι στο Τενεσί που πετάνε φελλούς στα βαρέλια περιμένοντας να ωριμάσει το ουίσκι».


Για το DP είναι αξιοσημείωτο ότι οι τεχνικοί του 307 ΠΕΒ που απεικονίζονται σε δύο φωτογραφίες είναι κάποιας ηλικίας. Από τη μία μεριά αποτελεί εγγύηση γιατί οι γερόλυκοι που επί ημέρες αγωνίζονταν μέσα στα λασπόνερα να περισώσουν ότι μπορούσαν περισσότερο και οι οποίοι στη συνέχεια τα έδωσαν όλα για να αποκαταστήσουν όσα περισσότερα ελικόπτερα από αυτά που κατά το επίσημο αφήγημα του ΓΕΣ δεν «πνίγηκαν», συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους ακάθεκτοι, σε δύσκολες συνθήκες. Από την άλλη δημιουργείται το ερώτημα αν υπάρχουν νεότερης ηλικίας συνάδελφοι τους για να τους μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την εμπειρία.

«Αφού καταστρέφεις τη συζήτηση, είμαι έτοιμος να σου πω το ελληνικό ανάλογο», απάντησε αστραπιαία με χαιρέκακο ύφος. «Ohne anis!» «Τι είναι αυτό; Τι σημαίνει;» ρώτησα με περιέργεια. «Χωρίς γλυκάνισο, στα γερμανικά. Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Το ελληνικό ανάλογο είναι να παίζεις το ίδιο παιγνίδι με τους φελλούς από τα πενηνταράκια του τσίπουρου», μου απάντησε χαμογελώντας.

Ξαφνικά σοβάρεψε. «Καλά δεν έχουμε ανάγκη ούτε από πέδιλα ερπυστριών ούτε από εδαφικούς; Τόσοι μήνες έχουν περάσει. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι;», άφησε να αιωρούνται τα ερωτήματα. «Τι να γίνει, τα πέδιλα και οι ερπύστριες δεν είναι καινοτομία», τον τσίγκλησα άλλη μία φορά. Όμως τώρα είχε σοβαρέψει πολύ και δεν αντέδρασε οπότε αμέσως άλλαξα θέμα.

Το «φυλακισμένο» άρμα

«Λες να τους πήγαν να επισκεφθούν το φυλακισμένο άρμα που ήταν κλειδωμένο στο βαφείο;» τον ρώτησα. «Τι είναι αυτό;» μου απάντησε με προσποιητή έκδηλη περιέργεια. «Ένα Leopard 2A4 που κατόπιν υπουργικής εντολής κλειδώθηκε για τιμωρία στο βαφείο για να μην μετακινηθεί», του απάντησα.

«Τι παράπτωμα έκανε;» με ρώτησε χαμογελώντας. «Απ’ ότι έχω καταλάβει έκοβε βόλτες από περιοχή ευθύνης ενός μείζονος σχηματισμού στην περιοχή ευθύνης άλλου σχηματισμού μάλλον με προφορικές εντολές. Πάντως σίγουρα όχι με την προβλεπόμενη διαδικασία», του απάντησα. «Και κλείδωσαν το άρμα; Ενδιαφέρον», σχολίασε. «Σου προτείνω να το ψάξεις και άλλο».

«Εσύ δεν μπορείς να το ψάξεις να μου πεις τι έγινε;», τον ρώτησα, αλλά προτού τελειώσω την ερώτηση μου κατάλαβα ότι διέπραξα ολέθριο σφάλμα. «Δεν θα τρέχω εγώ για σένα, κάνε τη δουλειά σου σωστά και άσε το ψάρεμα» μου πέταξε κατάμουτρα και γύρισε να φύγει.

«Σεβάσμιος Σοφός ήλθε, βαπόρι έφυγε», σκέφθηκα και αφού αστραπιαία εκτίμησα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είχε ήδη εκτροχιαστεί και δεν είχε μέλλον, τον ρώτησα: «Καμιά άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση;». «Κοίτα προσεκτικά τις φωτογραφίες». μου απάντησε κλείνοντας ομαλά την πόρτα, επιδεικνύοντας για άλλη μία φορά την, εκνευριστική για μένα, παροιμιώδη αυτοκυριαρχία του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top