Η Τουρκία διαμηνύει ότι οι εργασίες της Ελλάδας στην περιοχή θα παρακολουθούνται με drones.
Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει πως δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την πρωτοβουλία της Ελλάδα για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιούνιο. Μάλιστα, είχε πολλάκις επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην περιοχή. Και για ακόμα μία φορά η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν αστειεύεται και ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Άγκυρα σχεδιάζει τη δημιουργία δικών της θαλάσσιων πάρκων και διαμηνύει ότι οι εργασίες της Ελλάδας στην περιοχή θα παρακολουθούνται με drones.
Τα σχέδια του Erdogan αποκαλύπτει η Sabah σχολιάζοντας ότι η χαρτογράφηση θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία έρχεται σαν «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στην ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα. Στο δημοσίευμα επικαλείται δήλωση «Τούρκου αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί», ο οποίος φέρεται να είπε πως το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας πρόκειται να χαρτογραφήσει τα δικά του Θαλάσσια Πάρκα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται σε ποια περιοχή γίνεται η αναφορά.
Στο άρθρο αναφέρεται πως τα πάρκα που θα δημιουργήσει η Ελλάδα «θα παρακολουθούνται με χρήση drones, δορυφόρων και τεχνητής νοημοσύνης μετά το 2026. Η περιοχή θα προορίζεται για επιστημονική έρευνα όπου ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων και δεν υπάρχει κατασκευαστική δραστηριότητα. Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία. Η κίνηση θεωρείται τετελεσμένο γεγονός».
Συνδιαχείριση ζητά η Τουρκία
Σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση Erdogan η «δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει την κατάσταση εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε μετατροπή σε επικράτεια, μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής».
Το δημοσίευμα προβάλει ως μοναδική λύση την συνεργασία των δυο χωρών για ένα ευαίσθητο περιβαλλοντικό θέμα επικαλούμενο την διασυνοριακή συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων το 1996 για την προστασία της χελώνας στην θάλασσα Σουλού.
Οι ισχυρισμοί του Μαξίμου και οι... ισχυρισμοί του Δένδια
Οι κινήσεις της Τουρκίας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για κανονικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόλις πριν δύο 24ωρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως οι κινήσεις της Ελλάδας δεν αφορούν την Τουρκία.
Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Δεν είναι θέμα συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», είχε υπογραμμίσει μιλώντας στο Open και σχολίασε «πήγα στην Άγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Ερντογάν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από που προκύπτει ότι υποχωρούμε;».
Πάντως, την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή σημαίνοντας -από το βήμα της Βουλής- καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας αντιμετωπίζει εκ των πραγμάτων υπαρξιακή απειλή, εξαιτίας της παρουσίας και της ρητορικής της Τουρκίας. Και σημείωσε ότι ουσιαστικά απειλούνται τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας και «πρέπει ως χώρα να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου