GuidePedia

0


Άρθρο του Abdullah Bozkurt στο Nordicmonitor

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις ομάδες διασποράς στο εξωτερικό, τόσο οικονομικά όσο και με άλλα μέσα, με στόχο την ενίσχυση της Τουρκίας, την αντιμετώπιση των νομικών και διοικητικών προκλήσεων στις χώρες υποδοχής, την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτικής συμμετοχής και τη δημιουργία δεσμών με μη τουρκικές θρησκευτικές κοινότητες.

Στην επίσημη έκθεσή της με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για το 2024-2028», η υπηρεσία διασποράς της τουρκικής κυβέρνησης, η Προεδρία για τους Τούρκους στο εξωτερικό και τις συναφείς κοινότητες (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YTB), περιέγραψε τη στρατηγική της για την κινητοποίηση περίπου 7 εκατομμυρίων μελών της κοινότητας της διασποράς για την προώθηση των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.

Η έκθεση εξέτασε διεξοδικά τόσο τις απειλές όσο και τις ευκαιρίες για τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση των ομάδων της διασποράς ώστε να συμβάλουν στη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μία από τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου – ένα όραμα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε ως τον «Αιώνα της Τουρκίας».

Η YTB εξέφρασε το παράπονο ότι οι διοικητικές και νομικές προκλήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τουρκικές ομάδες διασποράς εμποδίζουν την οργάνωση να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, συνέστησε διάφορες πολιτικές δράσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η YTB προέτρεψε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τα εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας για να ασκήσει πίεση σε ξένες χώρες να άρουν αυτούς τους περιορισμούς για τις τουρκικές ομάδες της διασποράς.

Η συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες σε ξένες χώρες είναι μια άλλη σύσταση που διατυπώθηκε από την YTB για την υπέρβαση των περιορισμών στην τουρκική διασπορά. Επιπλέον, η YTB ζήτησε μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των ομάδων της διασποράς μέσω επιτόπιων μελετών για τη συλλογή δεδομένων και πρότεινε την ανάπτυξη εργαστηρίων για την κατάρτιση επιλεγμένων ατόμων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των τουρκικών ομάδων της διασποράς να προωθήσουν αποτελεσματικά τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο οργανισμός της διασποράς συνεργάζεται ήδη με πολυάριθμες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση, υλικοτεχνική και τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Μάλιστα, η YTB συμμετείχε πρόσφατα σε πρόγραμμα που διοργάνωσε η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που ενεργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων που εκπροσωπεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στο εξωτερικό, στην Άγκυρα στις αρχές Μαΐου. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ικανότητας και την παροχή κατάρτισης για την UID, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Abdullah Eren, επικεφαλής του YTB, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Η έκθεση κατηγοριοποιεί τις ομάδες που επικρίνουν τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης ως απειλή, χαρακτηρίζοντάς τες ως τρομοκράτες, σύμφωνα με την ευρεία επισήμανση της κυβέρνησης Ερντογάν όλων των επικριτών και αντιπάλων της ως τέτοιων. Η YTB δήλωσε ότι αυτές οι ομάδες της αντιπολίτευσης υπονομεύουν τις προσπάθειες δημόσιας διπλωματίας της τουρκικής κυβέρνησης, σπέρνουν τη διαίρεση εντός της διασποράς και αποτελούν πολιτικό κίνδυνο και κίνδυνο για την ασφάλεια των ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η YTB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική συμμετοχή των τουρκικών ομάδων της διασποράς σε ξένες χώρες είναι ανεπαρκής και συνέστησε στην κυβέρνηση Ερντογάν να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τους Τούρκους να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην πολιτική. Υπογράμμισε τον αντίκτυπο των υποτροφιών της τουρκικής κυβέρνησης που χορηγούνται σε φοιτητές από τη διασπορά και άλλες ομάδες, σημειώνοντας ότι απαιτείται πρόσθετη στήριξη για να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή τους στις υποθέσεις των χωρών τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην Τουρκία και την επιστροφή τους στην πατρίδα. «Οι αποδέκτες υποτροφιών της Τουρκίας και οι απόφοιτοι θα πρέπει να φιλοδοξούν να γίνουν εθελοντές πρεσβευτές της Τουρκίας», ανέφερε η YTB.

Ένας τρόπος για την υποστήριξη των φοιτητών ανταλλαγής είναι η διευκόλυνση των συνδέσεων με τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εμπόριο και η δημιουργία στενότερων δεσμών με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για την οικονομία και το εμπόριο. Σύμφωνα με το YTB, αυτή η πολιτική θα ενδυναμώσει τους αποφοίτους στις χώρες τους, επιτρέποντάς τους να γίνουν οικονομικοί παράγοντες εκεί.

Η έκθεση περιέγραφε ειδικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις μειονοτικές ομάδες της διασποράς με στόχο την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την εκπαίδευση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ζήτησε περισσότερη οικονομική στήριξη για τις φιλοτουρκικές ΜΚΟ για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους.

Η YTB υποστήριξε ότι η κάλυψη των ομάδων της διασποράς στα διεθνή και εθνικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί απειλή για τους στόχους της, προτρέποντας την κυβέρνηση Ερντογάν να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα την εν λόγω κάλυψη. Ισχυρίστηκε ότι οι ξένες χώρες έχουν εντείνει τις πολιτικές αφομοίωσης για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς των ομάδων της διασποράς με την Τουρκία και έχουν λάβει μέτρα για να παρεμποδίσουν το έργο του οργανισμού διασποράς. Η YTB πρότεινε ότι είναι απαραίτητη μια διαφοροποιημένη απάντηση για να ξεπεραστούν αυτές οι πολιτικές.

Αναγνωρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, η YTB συνέστησε έργα και μεθόδους ανά χώρα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ομάδων της διασποράς. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ειδικών στρατηγικών επικοινωνίας προσαρμοσμένων προς όφελος των ομάδων προτεραιότητας της διασποράς.

Ο πρόεδρος της YTB Abdullah Eren, του οποίου η οικογένεια έχει ρίζες στην τουρκική διασπορά στην Ελλάδα, έγραψε στον πρόλογο της έκθεσης ότι ο οργανισμός διασποράς ανέπτυξε το σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά τον σκοπό, τους στόχους και τη στρατηγική. Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση αυτή θα επιταχύνει και θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες του οργανισμού διασποράς τα επόμενα χρόνια.

Η YTB συνεργάζεται ενεργά με άλλα τουρκικά κυβερνητικά θεσμικά όργανα, ιδίως με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı), και χρησιμεύει επίσης ως πηγή στρατολόγησης για την κατασκοπευτική υπηρεσία στις κοινότητες της διασποράς στο εξωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει φοιτητές ανταλλαγής που έχουν σπουδάσει στην Τουρκία με κυβερνητικές υποτροφίες. Οι τουρκικές πρεσβείες έχουν επίσης εντολή να βοηθούν το έργο της YTB σε χώρες του εξωτερικού με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Οι δραστηριότητες του οργανισμού διεξάγονται στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων, όπως υποτροφίες, μαθήματα τουρκικής γλώσσας, προγράμματα ακαδημαϊκών και πολιτιστικών ανταλλαγών, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ισλαμοφοβίας.

Η εντολή της YTB εκτείνεται πέρα από την τουρκική διασπορά και περιλαμβάνει μη τουρκικές ομάδες που αναφέρονται ως «συναφείς κοινότητες», οι οποίες περιλαμβάνουν παγκόσμια ισλαμιστικά δίκτυα όπως τα δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Hizb ut-Tahrir, μεταξύ άλλων.

Η YTB, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010 με νόμο που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο, αναδιαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2018 με μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων λιρών το 2024 και σχεδιάζει να δαπανήσει 18 δισεκατομμύρια μέχρι το 2028. Ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει περίπου το 70% των στόχων που έχει θέσει για την περίοδο 2019-2023.

Συνεργάζεται με περίπου 7 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, με ένα σημαντικό μέρος τους να διαμένει στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς είναι μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων, με ορισμένες οικογένειες να διανύουν πλέον την πέμπτη γενιά τους.

Το έργο του οργανισμού με τους ανταλλαγέντες φοιτητές από περίπου 170 χώρες θεωρείται ειδικό έργο και αναφέρεται ως ένας από τους τρεις κύριους τομείς εστίασης του οργανισμού. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 15.000 ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία με κρατικές υποτροφίες, με τον οργανισμό να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές τους. Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια λίρες για το 2024 και αναμένεται να δαπανήσει 1,8 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος. Επιπλέον, ο οργανισμός συντονίζει τις προσπάθειες προσέγγισης με περισσότερους από 150.000 αποφοίτους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις για να συμπληρώσει τις δραστηριότητες της YTB, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας από τους κύριους δικαιούχους αυτού του προγράμματος είναι η UID, το “δεξί χέρι” του προέδρου Ερντογάν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ομιλία του Ερντογάν στις 6 Μαΐου, στην Τουρκία σπουδάζουν περίπου 340.000 ξένοι φοιτητές από 198 χώρες. Ο Ερντογάν επέκρινε όσους αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά τους ξένους φοιτητές, δηλώνοντας ότι αυτό είναι σαν να λέει ότι η σφαίρα επιρροής της Τουρκίας δεν πρέπει να επεκταθεί. Τόνισε ότι οι ξένοι φοιτητές διευκολύνουν τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης και προωθούν την Τουρκία και ότι οι απόφοιτοι συχνά επιλύουν προβλήματα όταν η επίσημη κυβερνητική δέσμευση αποτυγχάνει.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες αποκομίζουν τα οφέλη από τη φιλοξενία ξένων φοιτητών ανταλλαγής. Εξέφρασε επίσης υπερηφάνεια για το αυξανόμενο μερίδιο της Τουρκίας σε αυτό, καθώς δέχεται περισσότερους ξένους φοιτητές ανταλλαγής σε σύγκριση με το παρελθόν.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τον οργανισμό της διασποράς για την επιθετική επιδίωξη πολιτικών στόχων στο εξωτερικό και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις κοινότητες της διασποράς ως μοχλό πίεσης σε διαμάχες με ξένες χώρες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top