GuidePedia

0

«Αν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα λειτουργούσαν σήμερα κανονικά , θα μπορούσαν να δουλεύουν τρεις βάρδιες και να βγάζουν πολλά λεφτά…

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και δεκαετίες…Παλαιότερα υπουργοί Εθνικής Άμυνας που λοιδορήθηκαν και πέρασαν και πολλά, είχαν επιβάλει την ελληνική συμπαραγωγή σε κάθε αγορά…Τώρα αγοράσαμε Belharra και τόσα άλλα οπλικά συστήματα και τι πήραμε»;

Όλα τα παραπάνω δεν τα λένε οι «κακοί» δημοσιογράφοι ή κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Τα είπε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες, ο κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συζήτηση που οργάνωσε ο ΣΕΒ με τίτλο «Ευρωεκλογές 2024: ο κόσμος αλλάζει , η Ευρώπη μπορεί»; Συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της Καθημερινής, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση τους.

Οι αλήθειες που είπε ο κ.Μυτιληναίος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία από ποιον μπορούν να αμφισβητηθούν;

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αντί να δουλεύουν τρεις βάρδιες, παραμένουν ανενεργά, αναμένοντας την υλοποίηση των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για πάρκο υπουργείων στον Υμηττό! Κοντεύουν τρία χρόνια που το ανακοίνωσε και το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι το λουκέτο για τα ΕΑΣ!

Τι πήραμε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τα δις που μοίρασε με προσωπικές του αποφάσεις ο κ.Μητσοτάκης σε εξοπλισμούς; Μηδέν, κουλουράκι ολοστρόγγυλο! Πρώτον γιατί ποτέ δεν ζήτησε εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και δεύτερον ο τρόπος με τον οποίο έκανε τις παραγγελίες, ειδικά στα μαχητικά Rafale είναι για γέλια! «Έσπασε» την αγορά των 30 αεροσκάφων στα τρία σε λιγότερο από τρία χρόνια!!! Αυτά δεν γίνονται!

Ο κ.Μητσοτάκης αλλά και υπουργοί του εκφράζουν την ίδια ώρα μεγάλη αγωνία για την…ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία! Ποια είναι αυτή;

Από τη συζήτηση στο ΣΕΒ προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα:

•Το 75% του έτσι κι αλλιώς μικρού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την Άμυνα πάει εκτός Ευρώπης , στις ΗΠΑ!

•Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ΠΟΛΊΤΕΣ θα δεχτούν να αφαιρεθούν πόροι από αλλού για την Άμυνα. Αυτή την άφησαν εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, όπως άφησαν την ενέργεια στη Ρωσία. Σε 3 χρόνια άλλαξαν όλα και τώρα οι Ευρωπαϊοι τρέχουν…

•Ποιος έχει αμυντική βιομηχανία αιχμής για να ανταγωνιστεί τη Raytheon ή την Lockheed Martin.

Αλλά εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και όσα είπε ο κ.Μυτιληναίος για το γραφειοκρατικό τέρας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007, έχουμε όμως 2024 ,τίποτα δεν άλλαξε εκτός από το ότι έχουμε μία κομισιόν χωρίς καμία λογοδοσία…»

Μίλησε για τη «φούσκα των Βρυξελλών» εντός της οποίας ένα πλήθος γραφειοκρατών ζει ,αμειβόμενο πλουσιοπάροχα…Επέμεινε ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι δομικό.

Ο κ.Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην πολιτική της Άμυνας και της ενέργειας τις οποίες η ΕΕ αντιμετώπιζε εδώ και δεκαετίες εντός των συνόρων της. Η παγκοσμιοποίηση μας ξεπέρασε κατά πολύ.

Για την ενέργεια είπε πολύ σημαντικά πράγματα:

«Τι σημαίνει ακριβώς ενέργεια; Γιατί είναι ακριβή η ενέργεια στην Ευρώπη; Βρήκαμε πηγές…Τον ήλιο, τον άνεμο. Έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί; Όχι και ούτε πρόκειται για πάρα πολλά ακόμη χρόνια…

Απεξαρτηθήκαμε από την Ρωσία και τώρα εξαρτόμαστε από τη Νορβηγία…

Κατακλυζόμαστε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά αυτή την ενέργεια δεν έχουμε τι να την κάνουμε! Δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε πουθενά».

Η περιγραφή του για το τι συναντά στις Βρυξέλλες είναι για γέλια και για κλάματα…Αντί αυτοί οι πλουσιοπάροχα γραφειοκράτες να κάνουν τη δουλειά τους «περιφέρονται στο κτίριο με σημαίες της Ουκρανίας στο πέτο και συζητάνε μόνο για την Ουκρανία»! Περιγράφει μια συνομιλία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν που αποδεικνύει ότι η ΕΕ …είναι αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρείται η χειρότερη που έχει υπάρξει από το 1956!!!

Δείτε όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση .




Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top