Πρωτοφανείς καταγγελίες από τον πρωθυπουργό της Γεωργίας για απειλές από Ευρωπαίο Επίτροπο ότι θα έχει την τύχη... του Robert Fico.
Πίσω από τις πρόσφατες αναταραχές και διαδηλώσεις στη Γεωργία με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τους «ξένους πράκτορες» είναι η CIA, η οποία θέλει να αποσπάσει την προσοχή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin από την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Αμερικάνος απόστρατος συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson.«Έχω την υποψία πως ότι συμβαίνει στη Γεωργία συντονίζεται από τη CIA.
Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του Putin από την Ουκρανία, προκαλώντας χάος σε διάφορα άλλα μέρη.
Η Γεωργία είναι ακριβώς το μέρος που θα διάλεγα, επειδή έχουμε αρκετές πολυετείς διασυνδέσεις εκεί» υποστήριξε ο Αμερικάνος απόστρατος συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Wilkerson, πολλοί αξιωματούχοι στη Γεωργία έχουν στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σχέσεις μεταξύ των τοπικών ελίτ και της Ουάσιγκτον ανάγονται από την επίσκεψη του προέδρου George Bush το 2004.
Όπως λέει ο Wilkerson, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανησυχούσε καθόλου μέχρι πρότινος για την επιρροή της CIA στην Τιφλίδα.
Ωστόσο, η ενεργή δραστηριότητα των Αμερικάνων πρακτόρων θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ρωσικής ηγεσίας.
«O Putin δεν θα ήθελε να ανακατευθύνει δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να πολεμήσει τις ΗΠΑ στη Γεωργία, αλλά αν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο στα σύνορα του, αν «στήνουμε» τέτοιες εξεγέρσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις», θα πρέπει αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα» τονίζει ο Wilkerson.
Απειλές Δύσης
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Γεωργίας πέρασε νόμο για τους «ξένους πράκτορες», γεγονός που πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τις κοινωνικές δυνάμεις εκείνες που βλέπουν το μέλλον της Τυφλίδας στην ευρωπαϊκή του προοπτική.
Ως απάντηση στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις, η αστυνομία προέβη σε μέτρα καταστολής και συνέλαβε ακτιβιστές.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι ανάλογο του ρωσικού νόμου για τους ξένους πράκτορες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις παράλογες, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατόπιν της ψήφισης του νόμου, οι ΗΠΑ απειλούν να επανεξετάσουν πλήρως τις διμερείς τους σχέσεις με τη Γεωργία ενώ η ΕΕ λέει ότι θα παγώσει τις ενταξιακές διαδικασίες.
Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Προς αναθεώρηση οι σχέσεις με τη Γεωργία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε μια μεγάλη αναθεώρηση της συνεργασίας με τη Γεωργία.
«Προχωρώ από σήμερα σε μια συνολική ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γεωργίας.
Η αναθεώρηση θα λάβει υπόψη τις ενέργειες της Γεωργίας για να αποφασίσουμε τις δικές μας» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας πως οι πολίτες της Γεωργίας έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο νόμο, η οποία αντίθεση - όπως είπε - κατεστάλη με τη βία.
«Τόσο ο «νόμος εθνικής ασφάλειας» όσο και οι κατασταλτικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της νόμιμης διαφωνίας υπονομεύουν τη δημοκρατία της Γεωργίας και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες δικαιούται ο γεωργιανός λαός και αντίκεινται στον μακροχρόνιο στόχο της Γεωργίας - που αντικατοπτρίζεται στο Σύνταγμά της - για ευρωατλαντική ολοκλήρωση και στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο Blinken, o οποίος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκαινιάζει μια νέα πολιτική περιορισμών της έκδοσης visa για αξιωματούχους του κράτους της Γεωργίας.
Όπως αναφέρεται, οι περιορισμοί θα αφορούν που είναι υπεύθυνα ή συνένοχοι στην υπονόμευση της Δημοκρατίας στη Γεωργία καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.
Θα έχεις την τύχη του Fico
Πάντως, σε μια αδιανόητη αποκάλυψη για τον ρόλο της Κομισιόν προέβη ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze, καθώς δήλωσε ότι ένας Ευρωπαίος Επίτροπος τον απείλησε ότι θα έχει την τύχη του ... παραλίγο δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico.
«Ακόμη και με φόντο τον εκβιασμό ετών, η απειλή που εκφράστηκε σε μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους ήταν αδιανόητη.
Συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι δυτικοί πολιτικοί αφού ξεπεράσουν το veto στο νόμο "Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροή" και όταν απαριθμούσε δήλωσε: «Είδατε τι συνέβη με τον Fico, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί», αποκάλυψε ο επικεφαλής της γεωργιανής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, ο Kobakhidze δεν κατονόμασε τον Ευρωπαίο Επίτροπο που εξαπέλυσε τις εν λόγω απειλές.
Σύμφωνα, δε, με τον Kobakhidze, η Τιφλίδα έχει ήδη συνηθίσει στις απειλές από τα δυτικά κράτη λόγω της υιοθέτησης του νόμου για τους ξένους πράκτορες, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση «εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία».
Η ... απειλητική αναφορά στη δολοφονική επίθεση κατά του Fico υποδηλώνει ότι η Γεωργία αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη που επιδιώκει να σπείρει χάος και αναταραχή στη χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Georgian Dream.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δέχθηκε 4 πυροβολισμούς εξ επαφής από έναν 71χρονο συγγραφέα που ομολόγησε ότι είχε διαφωνίες με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική της Μπρατισλάβα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Fico λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του και τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, πλην σταθερή, κατάσταση.
Αντίδραση Varhelyi (Κομισιόν): Δεν απείλησα τον πρωθυπουργό της Γεωργίας - Με ... παρεξήγησε, ήθελα να βοηθήσω
Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει σε σχέση με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες περί απειλών της ζωής του πρωθυπουργού της Γεωργίας Irakli Kobakhidze ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Oliver Varhelyi.
Όπως παραδέχτηκε, πράγματι αναφέρθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Kobakhidze που είχε ως θέμα τον νόμο για τους ξένους πράκτορες, αλλά τα λόγια του δεν ήταν απειλή, «βγήκε εκτός πλαισίου».
Αυτό αναφέρεται στη δήλωση Varhelyi που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Σε σχέση με τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη που κάποιο μέρος της συνομιλίας μας βγήκε εκτός πλαισίου», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας: «Σκοπός μου ήταν να μην επιδεινωθεί η ήδη εύθραυστη κατάσταση στη χώρα λόγω της ψήφισης ενός νόμου, να μην υπάρξει περαιτέρω πόλωση στους δρόμους της Τιφλίδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερα το τραγικό περιστατικό στη Σλοβακία».
Kobakhidze: Η Δύση θέλει να μας κατατρέψει - Προσπαθούν να ανοίξουν μέτωπο με τη Ρωσία με πρόσχημα τον νέο νόμο
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δήλωνε ότι ο νόμος «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, είναι μόνο ένα πρόσχημα για να ασκηθεί πίεση στη Γεωργία για να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας.
«Από τις αρχές του 2022 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το άνοιγμα ενός «δεύτερου μετώπου» στη Γεωργία, το οποίο θα αποδυνάμωσε τη θέση της Ρωσίας, αλλά αυτό θα κατέστρεφε τη χώρα μας», τόνισε ο Kobakhidze.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Γεωργίας και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής που στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Ο Kobakhidze είναι βέβαιος ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει ένα «παγκόσμιο πολεμικό κόμμα» που επιδιώκει αποκλειστικά να εκπληρώσει τους δικούς του στόχους και δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα της Γεωργίας.
Ο Kobakhidze σημείωσε ότι η εξωτερική πίεση στη Γεωργία που σχετίζεται με αυτόν τον νόμο είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Τόνισε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της συμφέροντα και θα λάβει αποφάσεις με βάση τις εθνικές προτεραιότητες και την ασφάλεια.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου