Η Ινδία είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως έως το 2030 θα μπορούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία.
Τρέχοντας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, 6,3% ετησίως, και εκμεταλλευόμενη το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιό της, το οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτό της Κίνας, αναλυτές εκτιμούν πως έως το τέλος της δεκαετίες θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιάσει το ΑΕΠ της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία επιδιώκει να χτίσει το δικό της σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού», μια πρωτοβουλία αντίστοιχη με αυτήν της Κίνας και το «Μια ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt, One Road). Το σχέδιο προβλέπει ένα διάδρομο μεταφοράς προϊόντων από στεριά και θάλασσα που θα φτάνουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και ακολούθως μέσω της Μεσογείου θα καταλήγουν στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.
Κομβική στάση σε αυτή τη διαδρομή θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα και η ευκαιρία για την Ινδία προκύπτει από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει στο «σφυρί» τρία σημαντικά ελληνικά λιμάνια.
Πρόκειται για το λιμάνι του Λαυρίου, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι της Πάτρας. Προς πώληση θα βγει και η έκταση στο Δήμο Φυλής στην Αττική για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου. Το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται για τους τρεις διαγωνισμούς και την προσέλκυση επενδυτών. Τα εν λόγω λιμάνια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν παρουσιαστεί στους Ινδούς και κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ινδία.
Σχετικά με το λιμάνι του Λαυρίου, η διαγωνιστική διαδικασία άνοιξε στις αρχές του Μαρτίου και προβλέπει την πώληση του 50%+1 του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.
Οι εξελίξεις με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν και γεωπολιτική διάσταση, καθώς πρόκειται για εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας σημείο. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία είχε ματαιωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία παρότι είχε φτάσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας, η ελληνική κυβέρνηση – και υπό τις συστάσεις των δυτικών συμμάχων – θέλησε να επαναξιολογήσει όλες τις παραμέτρους για την πώλησή του.
Τέλος, το λιμάνι της Πάτρας είναι το επόμενο που ετοιμάζεται προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε σχεδιασμό της διαδικασίας για την προσέλκυση επενδυτών.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου