GuidePedia

0

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Φωτιά έχει πάρει η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των Ευρωεκλογών, την στιγμή που μαίνονται οι αντιδράσεις στις εκκλησίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε συνθήκες ακραίες πόλωσης, καθώς “όλοι είναι εναντίον όλων”.

Δύο παράλληλοι εμφύλιοι βρίσκονται σε εξέλιξη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στο εσωτερικό της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς και της Αριστερής-Κεντροαριστερής πολυκατοικίας, αντίστοιχα. Την περασμένη Κυριακή η πολιτεύτρια της Νίκης, Αργυρώ Μπουγατσά, χαστούκισε την βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε Εκκλησία. Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, χειροδίκησε κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και ενώ συζητείτο η άρση Ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου. Προηγουμένως στις εκδηλώσεις και στις εκκλησίες ανά την επικράτεια βουλευτές της ΝΔ υφίστανται αποδοκιμασίες από ιερείς και ποίμνιο που πολλές φορές ήταν ψηφοφόροι τους.

Έχει ενδιαφέρον ότι η αποδοκιμασία των πιστών κατευθύνεται κυρίως στους βουλευτές της ΝΔ που στο παρελθόν είχαν στενή σχέση με την Εκκλησία, αλλά υπερψήφισαν το κρίσιμο για την δεξιά αντίληψη νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και όχι τόσο προς τους κεντρώους ή φιλελεύθερους βουλευτές που είχαν ξεκάθαρη θέση στα ζητήματα δικαιωμάτων. Έτσι ο Άδωνης Γεωργιάδης δέχθηκε αποδοκιμασία κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας από τον ιερέα που τον αποκάλεσε “βδέλυγμα”, ενώ η βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξόπουλου προπηλακίστηκε από πιστούς σε εκκλησία της περιφέρειας της.

Καθόλου καλό δεν είναι, λοιπόν, το κλίμα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα για τους βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ειδικά για εκείνους που έκαναν “καριέρα” με τις ψήφους των πιστών, οι οποίοι θεωρούν τώρα ότι “τους πρόδωσαν” ψηφίζοντας “ναι”. Το θέμα μάλιστα απασχολεί τις συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Την Τετάρτη ήταν η σειρά των βουλευτών της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης φέρεται να έδωσε την εξής λύση: “δεν είναι απαραίτητο τις ημέρες του Πάσχα να εμφανιστούν στις εκκλησίες οι συνάδελφοι που υπερψήφισαν των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υπάρχουν και άλλα ιδρύματα να επισκεφθούν. Δεν είναι ανάγκη να εμφανίζονται γιατί εκνευρίζουν τους πιστούς και ξαναθυμίζουν το θέμα” (!) με τον πρωθυπουργό να απαντά “ας κρίνουν όπως θέλουν”!

Την ίδια στιγμή η δημόσια προτροπή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης να μην… πάνε στην εκκλησία «οι βουλευτές και οι υπουργοί που ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων», προκάλεσε την αντιπαράθεση του Βελόπουλου με τον Θάνο Πλεύρη και πολιτικές αντιδράσεις.

Μάχη για τις διαρροές στα Δεξιά

Αλλά και στο κεντρικό επίπεδο η ΝΔ δίνει μάχη για να περιορίσει τις διαρροές προς τον δεξιό χώρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επίσημες ομιλίες του βάλλει εξίσου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, από τον οποίο νιώθει να απειλείται. Στο πλαίσιο αυτό, για την μείωση των διαρροών προς τα δεξιά, η ηγεσία της ΝΔ κατέβασε υποψήφιο τον Φρέντη Μπελέρη, δεν αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Κυριαζίδη για την σεξουαλική ταυτότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δεν ενοχλείται από τα αρνητικά σχόλια που εισπράττει για τις παλαιότερες δηλώσεις της Ελεωνόρας Μελέτη, σχετικά με τον “γοητευτικό Ηλία Κασσιδιάρη”.

Στην Βόρειο Ελλάδα υπάρχει ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης για τις ψήφους των πιστών που απομακρύνονται από τη ΝΔ. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ΝΔ αιμορραγεί περισσότερο προς τα Δεξιά της, παρά προς το Κέντρο. Στο παιχνίδι είναι και άλλα μικρότερα υπερ-δεξιά κόμματα. Εκτιμάται ότι εφόσον, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, αθροίσουν συνολικά περί το 20%, θα δημιουργηθούν συνθήκες για ενοποίηση μέσα από έναν νέο φορέα.
Κεντροαριστερά: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια

Στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά είναι πιο πολιτισμένοι και δεν εκτρέπονται σε χειροδικίες και προπηλακισμούς, δεν είναι όμως λιγότερο σκληρή η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών φορέων της! ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά επιτίθενται πιο έντονα και με πιο αιχμηρά σχόλια στον ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, παρά στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι για να πετύχει τον στόχο του, να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δείχνει να κερδίζει έδαφος και να καθαρίζει το παιχνίδι για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς πάλι είναι πια σχεδόν καθημερινές οι επιθέσεις στον Κασσελάκη. Θεωρεί ότι το κρίσιμο 4% που απαιτείται για την εκλογή ευρωβουλευτή περνά μέσα από την αντίστοιχη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Αριστερά σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει την “μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη”, ενώ το ΠΑΣΟΚ επίσης αιχμές για τα περιουσιακά στοιχεία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, αν και δείχνει πολιτική αυτοπεποίθηση, δεν αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του, με τον οποίο ο Κασσελάκης έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Την ευρύτερη συζήτηση για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς την συντηρεί κυρίως η Νέα Αριστερά – αφήνονται βέβαια εκτός τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη – και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ.

Στην γενική εικόνα τις περισσότερες επιθέσεις δέχονται οι Σπαρτιάτες, σαν συνέχεια της Χρυσής Αυγής (ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τον αποκλεισμό τους από τις Ευρωεκλογές) Ωστόσο τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς επιτίθενται κατά της ΝΔ, ενώ και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς επιτίθενται εξίσου στη ΝΔ και στην Ακροδεξιά, ενίοτε βάζοντας όλη την Δεξιά στο ίδιο κάδρο. Την ίδια στιγμή η ΝΔ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την δήλωση του αρχηγού των Σπαρτιατών «ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη έχει αξιοπρέπεια που δεν κατέθεσε υπόμνημα» στον Άρειο Πάγο, επαναφέροντας την θεωρία της “ανίερης συμμαχίας” ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιάς.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top