GuidePedia

0

Το ξενοδοχείο στη Χαλκιδική ήταν κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων

Σύμφωνα με το ρωσικό ιστότοπο «The Insider» το ζεύγος Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ, ως κατάσκοποι του Κρεμλίνου, ήταν πληροφοριοδότες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Αγόρασαν το ξενοδοχείο Villa Elena δίνοντας το ποσό των 275.000 ευρώ σύμφωνα με την έρευνα της ρωσικής δημοσιογραφικής ομάδας του ιστότοπου «The Insider» που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών συντόνισε μια σειρά επιθέσεων στην Ευρώπη με τη βοήθεια μιας οικογένειας Ρώσων παράνομων κατασκόπων με τσεχική υπηκοότητα.


Ο πρώην στρατιωτικός Nikolai Shaposhnikov και η σύζυγός του Elena για χρόνια συνεργάζονταν με τη διαβόητη ρωσική ομάδα 29155, συντονίζοντας βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες που είχαν στόχο να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα.

Η δημοσιογραφική ομάδα του The Insider πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα για το παρελθόν του ζευγαριού και σημείωσε ότι είναι γνώριμο των ελληνικών αρχών. Ο άνδρας φέρεται να πέθανε όταν άνοιξε έρευνα σε βάρος του, ενώ η γυναίκα ζει και δραστηριοποιείται ακόμη στην Ελλάδα.

Από τον στρατό στην πώληση όπλων

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Nikolai Shaposhnikov από την Τσεχοσλοβακία αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης του Μπακού, πολέμησε στο Αφγανιστάν για τρία χρόνια και το 1985 παντρεύτηκε την Elena, μια γυναίκα από το Κίεβο, κόρη σοβιετικού αξιωματικού.

Το 1987, ο Shaposhnikov υπηρέτησε τρία χρόνια στην Τσεχοσλοβακία και απολύθηκε το 1990 για λόγους υγείας, οπότε στάλθηκε ως έφεδρος στο Κίεβο, όπου έμενε η σύζυγος. Επίσης, το 1989 αποβλήθηκε από το ΚΚΣΕ, γιατί κατηγορήθηκε για «επανειλημμένες κλοπές βενζίνης και μπαταριών από τον στρατό».

Όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ ο Shaposhnikov πήγε στην Τσεχία ζητώντας πολιτικό άσυλο και πήρε υπηκοότητα το 1999, ενώ το 2004 η Elena έλαβε τσεχικό διαβατήριο. Παράλληλα, ο άνδρας έπιασε δουλειά στην Imex, μια εταιρεία που ασχολείτο με την πώληση όπλων και επικεφαλής ήταν ο Peter Bernatik, ήταν πρώην μυστικός πράκτορας του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Η Ελλάδα ως ορμητήριο

Φαινομενικά το ζευγάρι ζούσε μια φυσιολογική ζωή, με τη γυναίκα να ασχολείται με το νοικοκυριό, αφού δεν είχε σπουδάσει, ενώ ο άνδρας δραστηριοποιούνταν σε τομέα που ταίριαζε στο στρατιωτικό του παρελθόν.

Όμως, το 2009 έκαναν μια περίεργη κίνηση, αφού η Elena χάρη στη σύνταξη των γονιών της που δεν ξεπερνούσε τα 300 δολάρια, αγόρασε στη Χαλκιδική μια βίλα αξίας 275.290 ευρώ. Η βίλα ονομάστηκε Villa Elena και το ζευγάρι μετακόμισε μόνιμα το 2010, επισκεπτόμενο περιστασιακά την Τσεχία.

Το μέρος έμοιαζε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά οι μόνοι τουρίστες που υποδέχονταν ήταν μέλη της ρωσικής ομάδας 29155, που δρούσε στο εξωτερικό για λογαριασμό της Ρωσίας πραγματοποιώντας εκτελέσεις και επιθέσεις. Μάλιστα, το ζευγάρι είχε παραδεχτεί τις σχέσεις με τους Ρώσους κατασκόπους, υποστηρίζοντας ότι είχαν κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω νόμιμων συνεργασιών τους.

Έκτοτε, φέρεται ο Shaposhnikov και η Elena να συντόνιζαν τη δράση της ομάδας 29155, δίνοντας πληροφορίες για στόχους και προσφέροντας ένα μέρος ως ορμητήριο. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό πως εμπλέκονται σε σαμποτάζ εμπόρων όπλων που δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη και σε κράτη όπως η Βουλγαρία ή η Τσεχία, πουλώντας προϊόντα σε ανταγωνιστές της Ρωσίας ή περιορίζοντας τα συμφέροντα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Χαρακτηριστικά, το The Insider αναφέρει ότι το ζευγάρι βοήθησε στη δολοφονία του Emelian Gebrev, που πουλούσε όπλα στον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία και χωρίς να έχει δημοσιευτεί το γεγονός, ο Shaposhnikov εκπροσωπώντας την Imex πρότεινε στους Ουκρανούς έναν Ρώσο έμπορο όπλων, εγείροντας ερωτήματα για την κίνησή του.

Η αποκαθήλωση

Η δράση του Shaposhnikov και της Elena υπολογίζεται μέχρι το 2018, γιατί έκτοτε ο κλοιός άρχισε να σφίγγει απειλητικά γύρω τους. Συγκεκριμένα, οι τσεχικές αρχές κινητοποίησαν εκείνες της Βουλγαρίας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές και τότε ξεκίνησαν τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη.

Το ζευγάρι υποστήριξε ότι διώκονταν λόγω της ρωσικής καταγωγής του και πως δεν διέπραξε κάτι παράνομο. Ωστόσο, η Elena απέκτησε ξαφνικά ρωσικό διαβατήριο και λίγο μετά τις πρώτες διώξεις ξεκίνησε τα ταξίδια στη Ρωσία και μάλιστα με μυστήριο τρόπο.

Για την ακρίβεια τον Δεκέμβριο του 2015 και του 2017 πέταξε από την Ελλάδα στην πατρίδα της, χρησιμοποιώντας το τσεχικό διαβατήριο, αλλά εισήλθε στη Ρωσία υποδεικνύοντας το ρωσικό. Έτσι, δεν έγινε αντιληπτή από τις ελληνικές αρχές για να διεξαχθεί επιτόπου αναλυτικός έλεγχος και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έτυχε να προβεί σε αυτή την κίνηση και πως δεν διέπραξε κάτι ύποπτο ή παράνομο.

Σύμφωνα με το The Insider, μετά το 2018 μειώθηκε η δραστηριότητα του ζευγαριού και όταν στην Τσεχία άνοιξε φάκελος κατά του Shaposhnikov, τότε ο άνδρας δηλώθηκε νεκρός στην Ελλάδα και πως πέθανε ξαφνικά. Αντιθέτως, η Elena συνεχίζει να μένει στη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να διατηρεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και πλέον δηλώνει ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top