GuidePedia

0

Δεν μπορεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα ήταν πρόκληση για πόλεμο με τη Ρωσία λένε οι Πολωνοί.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δηλώνει έτοιμος να στείλει 2.000 Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία και υπόσχεται πως η Γαλλία δεν έχει όρια και «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά την υποστήριξη της προς την Ουκρανία έτσι ώστε να αποτρέψει μια νίκη της Ρωσίας, άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι και εταίροι της φαίνεται πως …δεν έχουν την ίδια πίστη και αφοσίωση, αλλά μάλλον έχουν δεύτερες σκέψεις μέχρι που μπορεί να φτάσει η βοήθεια της Δύσης.
Και όχι μόνο έχουν επιφυλάξεις απέναντι στους Ουκρανούς, αλλά προχωρούν και σε παρεμβάσεις που αν μη τι άλλο συνιστούν ένα άνευ προηγουμένου «άδειασμα» του Κιέβου, ενδεικτικό των προθέσεων που υπάρχουν στο δυτικό στρατόπεδο για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Προειδοποίηση ΗΠΑ λόγω πετρελαίου

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως οι ΗΠΑ απαίτησαν από τους Ουκρανούς να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις και τα χτυπήματά τους στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας.
Πηγές αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Κίεβο ότι οι επιδρομές που πραγματοποιούν με drones κατά υποδομών του ρωσικού ενεργειακού τομέα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους FT, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να αντεπιτεθεί στην υποδομή των Ουκρανών, στην οποία βασίζονται και οι δυτικές χώρες.
Σε αυτήν την υποδομή περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο πετρελαιαγωγός της Κοινοπραξίας του Caspian Pipeline, ο οποίος χρησιμοποιείται από δυτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Chevron.

Δεν ενθαρρύνουμε ούτε υποστηρίζουμε

«Δεν ενθαρρύνουμε ούτε υποστηρίζουμε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τους FT.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σκοπός των ουκρανικών επιδρομών στις υποδομές αυτές είναι να επέλθει ένα σημαντικό πλήγμα στα ρωσικά ενεργειακά έσοδα και άρα στην χρηματοδότηση της στρατιωτικής και πολεμικής μηχανής της Ρωσίας, κάτι που χωρίς αμφιβολία συνιστά ένα τεράστιο «στοίχημα» στην προσπάθεια των Ουκρανών να αναχαιτίσουν τη ρωσική πολεμική ισχύ.
Ωστόσο, διαπιστώνεται πως το συμφέρον των Αμερικάνων και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών του πετρελαίου αποδεικνύονται πολύ πιο σημαντικά από το μέλλον και την επιβίωση των Ουκρανών… συμμάχων τους.

Θολώνει… το αφήγημα του ΝΑΤΟ

Και ενώ οι Αμερικάνοι συνιστούν ψυχραιμία και προειδοποιούν τους Ουκρανούς να είναι προσεκτικοί για να μην αυξηθεί η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου, οι έτεροι πιστοί σύμμαχοι τους, οι Πολωνοί, επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το σενάριο πρόσκλησης και ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει… πρόκληση για τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα θέμα αρκετά περίπλοκο.
«Εάν το ΝΑΤΟ προσκαλέσει την Ουκρανία και λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, θα ήταν ...πρόσκληση για πόλεμο με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Sikorski, ο οποίος έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα στους Ουκρανούς.
«Δεν θα ήμουν έτοιμος για αυτό» ανέφερε ο Πολωνός ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι οι δύο τελευταίες χώρες που προσχώρησαν στη συμμαχία, η Φινλανδία και η Σουηδία, έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας στο στάδιο μιας επίσημης πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας τη μεταβατική περίοδο.

Καμία πρόσκληση

Σύμφωνα με τον Sikorski, το ΝΑΤΟ δεν θα προετοιμάσει παρόμοια πρόσκληση για το Κίεβο για τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται πως παρόμοια άποψη είχε εκφράσει και η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Julianne Smith, η οποία είχε υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο σε αυτό το στάδιο να στείλει στην Ουκρανία πρόσκληση να ενταχθεί στις τάξεις του.
Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας θα επιδείξουν μόνο «ενότητα και αποφασιστικότητα» για να συνεχίσουν την υποστήριξη τους στις αρχές του Κιέβου.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε ταχεία βάση.
Στις 11 Ιουλίου του 2023, το ΝΑΤΟ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στη Συμμαχία, αν και επισήμως δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ουκρανία... σε απόγνωση - Κονδύλια με το σταγονόμετρο

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία αναγνώρισε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Olga Stefanishyna.
Όπως είπε σε Φόρουμ Ασφαλείας στο Κίεβο, τους τελευταίους δύο μήνες, η Ουκρανία έχει λάβει μόνο το 10% των προγραμματισμένων κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση της.
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη...
Τους τελευταίους δύο μήνες, λάβαμε μόνο το 10% των προγραμματισμένων οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του κράτους.
Επίσης, δεν έχουμε λάβει καμία στρατιωτική βοήθεια, από αυτήν που έχει σχεδιαστεί εδώ και περίπου έναν χρόνο στο πλαίσιο της μορφής «Ramstein» από περισσότερες από 50 χώρες.
Η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη» υποστήριξε η Stefanishyna, τονίζοντας ότι ούτε οι μελλοντικές προβλέψεις… «είναι πολύ αισιόδοξες».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top