Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να διευκρινίσει την ατζέντα της συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο κατά το ταξίδι του στην Οδησσό.
Τα περί μυστικής συμφωνίας με την Ουκρανία, απορρίπτει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με αφορμή τη σχετική ανάρτηση στα social media από τον Volodymyr Zelensky.Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για την προστασία εναέριου χώρου της εμπόλεμης χώρας λέγοντας πως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εν κρυπτώ.
«Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει με τον Zelensky κατά την επίσκεψη του στην Οδησσό.
Το χθεσινό tweet του Zelensky, που γνωστοποίησε την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης των G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Vilnius προ μηνών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση κάνει λόγο για μυστική συμφωνία με τη Νέα Αριστερά να ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία «για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».
Και παρ' όλα που το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τα περί συμφωνίας με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, υπενθυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες μαθαίνουν από τρίτους τις συμφωνίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Ηταν Μάιος του 2022, όταν ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.
Στην θανάσιμη παγίδα του Κιέβου η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μετέβη στη Γερμανία και τη Γαλλία στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ, εν μέσω εξασθένισης της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Ωστόσο, η ιδέα του διμερούς συμφώνου ασφαλείας, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius τον Ιούλιο 2023 αναμενόταν να συμπεριλάβει και άλλα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Επί τη βάσει αυτού του σχεδιασμού το Κίεβο υπέγραψε στη συνέχεια αντίστοιχες συμφωνίες με την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία.
Όπως είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το BN, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι το ουκρανικό καθεστώς θα επεδίωκε να συνάψει ένα τέτοιο σύμφωνο και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που άκριτα και απολύτως λανθασμένα έχει ταχθεί κατά της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση.
Τελικά η σχετική εξέλιξη έρχεται να εμπεδώσει, με τον πιο πειστικό τρόπο, τη θέση της χώρας ως ευαίσθητου κρίκου σε μια αλυσίδα παγκόσμιας σύγκρουσης.
Ποιος είναι ο σκοπός των διμερών συμφώνων ασφαλείας
«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», εξηγεί ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.
Μία εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ;
Ταυτόχρονα, ο Valtersson είπε ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.
«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.
Ο Σουηδός ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.
Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Trump γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου