GuidePedia

0

Του David Axe
Με την οικονομία της σε πολεμικά πυρετό και τα εργοστάσιά της τα οποία είχαν περιπέσει σε αχρησία να αρχίζουν εκ νέου την παραγωγή, η Ρωσία παράγει πλέον περίπου 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα ετησίως για τη δύναμη εισβολής της των 470.000 στρατιωτικών στην Ουκρανία.

Πρόκειται για εύρημα μιας νέας μελέτης από το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

4.500 οχήματα τον χρόνο δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τα περίπου 10.000 τανκς, οχήματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού που, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oryx, έχασε η Ρωσία τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.

Αλλά είναι κοντά. Και γι' αυτόν τον λόγο το Κρεμλίνο "πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό φθοράς μέχρι το 2025", σημειώνουν οι αναλυτές της RUSI, Jack Watling και Nick Reynolds.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, σύμφωνα με τους Watling και Reynolds, το 80% από αυτά τα 4.500 οχήματα που παράγουν οι Ρώσοι κάθε χρόνο δεν είναι νέα οχήματα. Είναι "ανακαινισμένα και εκσυγχρονισμένα από τα ρωσικά πολεμικά αποθέματα".

Και αυτά τα αποθέματα, κάποτε γεμάτα με εναπομείναντα οχήματα του Ψυχρού Πολέμου, είναι πεπερασμένου αριθμού. "Ο αριθμός των συστημάτων που φυλάσσονται σε αποθήκευση σημαίνει ότι, ενώ η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει μια σταθερή παραγωγή μέχρι το 2024, θα αρχίσει να διαπιστώνει ότι τα οχήματα θα χρειάζονται βαθύτερη ανακαίνιση από το 2025 και εξής", αναφέρουν οι αναλυτές της RUSI.

"Μέχρι το 2026 θα έχουν εξαντλήσει τα περισσότερα από τα διαθέσιμα αποθέματα", συνεχίζουν.

Τα συμπεράσματα της RUSI συνάδουν με τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έκθεσης του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας. Στη Ρωσία, "η παραγωγή νέου εξοπλισμού δίνει τη θέση της σε μεγάλο βαθμό στην ανακαίνιση εξοπλισμού από τις αποθήκες", διαπίστωσε το υπουργείο.

Τα παλαιά πολεμικά αποθέματα θα μπορούσαν να αντέξουν "για ακόμη αρκετά χρόνια", συμπεραίνουν οι Εσθονοί. Αναλυτές ανοικτών πηγών, που αναζητούν δορυφορικές εικόνες για να μετρούν ενεργά, κατεστραμμένα και αποθηκευμένα τεθωρακισμένα οχήματα, αναφέρουν τάσεις που δείχνουν ότι τα αποθέματα οχημάτων της Ρωσίας θα εξαντληθούν το 2025 ή το 2026.

Πόροι

Η Ρωσία μπορεί φυσικά να μεταφέρει περισσότερους πόρους στην παραγωγή νέων οχημάτων. Αλλά εκεί που η ανακαίνιση ενός οχήματος απαιτεί κυρίως λίγη μεταλλοτεχνία, επισκευή κινητήρα, αντικατάσταση ραδιοεπικοινωνιών και - αν τα πληρώματα είναι τυχερά - μερικές μέτριες αναβαθμίσεις στα οπτικά και στην θωράκιση, η παραγωγή από το μηδέν απαιτεί πολύ περισσότερη εργασία και πόρους.

Για τους Ρώσους, "η σημαντική βελτίωση της ποιότητας παραγωγής υπό διεθνείς κυρώσεις είναι πιθανότατα μη ρεαλιστική ακόμη και μεσοπρόθεσμα", εξηγεί το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας. Οι κυρώσεις "περιόρισαν την πρόσβαση του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος (MIC) σε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας, ειδικά εργαλειομηχανές, γραμμές παραγωγής και εργοστασιακό εξοπλισμό".

Ναι, οι Ρώσοι μπορούν να εισάγουν περισσότερα μηχανήματα από την Κίνα, αλλά τα κινεζικά εργαλεία μπορεί να μην είναι τόσο καλά - ή ακόμη και τόσο διαθέσιμα - όσο τα καλύτερα γερμανικά. "Βραχυπρόθεσμα, το MIC θα είναι πιθανότατα ανίκανο να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή νέων τεθωρακισμένων οχημάτων".

"Αυτό θα σημαίνει αναγκαστικά σημαντική μείωση των οχημάτων που θα παραδίδονται στον στρατό", γράφουν οι Watling και Reynolds. Αυτό όμως δεν θα συμβεί μέχρι να εξαντληθούν τα παλαιά πολεμικά αποθέματα, ενδεχομένως σε μερικά χρόνια.

Εάν η Ρωσία σκοπεύει να πολεμά με τον τρόπο που πολεμά ως τώρα, με μεγάλες εποχούμενες δυνάμεις στην πρωτοπορία, υπάρχει -εκτός από μεγάλες βιομηχανικές εκπλήξεις- ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα για τη μέρα που το Κρεμλίνο θα έχει ξοδέψει την υπάρχουσα μαχητική του δύναμη... και δεν θα μπορεί να την αντικαταστήσει.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως στόχο να "κρατήσει” περισσότερο από τη Ρωσία. Όμως η ουκρανική βιομηχανία είναι πολύ πιο περιορισμένη απ’ ό,τι η ρωσική, επομένως η Ουκρανία εξαρτάται περισσότερο από τους συμμάχους της σε σχέση με τη Ρωσία.
Βοήθεια

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει έναν σκληρό πόλεμο φθοράς, μόνον όμως με βοήθεια. "Εάν οι εταίροι της Ουκρανίας συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή πυρομαχικά και εκπαιδευτική υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να καταστεί δυνατή η άμβλυνση των ρωσικών επιθέσεων το 2024, τότε η Ρωσία είναι απίθανο να επιτύχει σημαντικά κέρδη το 2025", σημειώνουν οι αναλυτές της RUSI.

Και "αν η Ρωσία δεν έχει την προοπτική κερδών στο πεδίο της μάχης το 2025, δεδομένης της αδυναμίας της να βελτιώσει την ποιότητα της δύναμής της για επιθετικές επιχειρήσεις, τότε θα παλέψει να αναγκάσει το Κίεβο να συνθηκολογήσει μέχρι το 2026", προσθέτουν οι αναλυτές.

"Μετά το 2026, η φθορά των συστημάτων θα αρχίσει να υποβαθμίζει ουσιαστικά τη ρωσική μαχητική ισχύ, ενώ η ρωσική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει διαταραχθεί αρκετά μέχρι εκείνο το σημείο, κάνοντας τις προοπτικές της Ρωσίας να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου".

Το πρόβλημα για την Ουκρανία, φυσικά, είναι ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχός της - οι Ηνωμένες Πολιτείες - δεν έχει παράσχει νέα βοήθεια εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Οι ευθυγραμμισμένοι με τη Ρωσία Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνήθηκαν να ψηφίσουν για πρόσθετη βοήθεια και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να υποχωρήσουν.

Έτσι, τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να κρατήσουν γερά και να εξουδετερώνουν τις ρωσικές δυνάμεις για άλλα δύο χρόνια με μόνο τους φτωχότερους της Αμερικής Ευρωπαίους συμμάχους τους να τους συντηρούν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top