GuidePedia

0


Προφανώς δεν είναι καλή εξέλιξη, αλλά ό,τι επιθυμούσε η Ελλάδα να λάβει από τα γερμανικά αποθέματα καταλήγουν στην Ουκρανία. Μαζί με άλλα πολλά. Παρό9λα αυτά, η κατάσταση στο μέτωπο αυτού του πολέμου δεν είναι καλή και αποδεικνύεται “μαύρη τρύπα” κατανάλωσης οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, σε μια χώρα που μοιάζει πλέον, βαθύτατα διχασμένη, με έναν πρόεδρο που δείχνει στο όριο ψυχολογικής κατάρρευσης. Τι μας νοιάζει όμως αφού άλλοι πεθαίνουν; Άλλοι το λένε, όχι εμείς και μάλιστα από αυτούς που υπερθεματίζουν στη ρητορική τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόμοια ευαισθησία για τα μεγάλα ιδανικά για τον άνθρωπο, δείχνουν και για τον 70χρονο, πλέον, “σουλτάνο” της καρδιάς μας…

Τελικά θα απομείνουν μεταχειρισμένα Wisent 1;
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ανακοίνωσε η Γερμανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τέσσερα οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων τύπου Wisent 1 (που θα προστεθούν στα 22 που ήδη έχουν παραδοθεί). Τα τελευταία έχουν έμμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς μία άλλη έκδοση της οικογενείας Wisent 1, σε διαμόρφωση Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων σε διαγωνισμό για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων ΤΟΜΜΧ για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, που πρόσφατα προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Καθώς όλα τα οχήματα της οικογενείας Wisent 1 χρησιμοποιούν σκάφος Leopard 1 και διαφοροποιούνται κατά τον εξοπλισμό για αποστολές περισυλλογής, Μηχανικού Μάχης και εκκαθάρισης ναρκοπεδίου, τα 26 που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία και τα επιπλέον 16 που πρόκειται να παραδοθούν στο μέλλον, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη διαθεσιμότητα οχημάτων ώστε να προσφερθούν στον ελληνικό διαγωνισμό. (ΖΝΡ)

«Φεύγουν» και τα Dachs και τα Marder 1A3…
Επίσης μέχρι σήμερα, από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία έξι ΤΟΜΜΧ Dachs 2 (ενώ στο μέλλον θα παραδοθούν επιπλέον εννέα), τύπος που στο παρελθόν είχε προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του Ελληνικού Στρατού. Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου 2008, είχε υπογραφεί η αρχική έγκριση προμήθειας (ΑΕΠ) για 14 οχήματα, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία με κόστος που 4.025.000 ευρώ, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, που έχουν ήδη παραδοθεί, και επιπλέον 30 που θα παραδοθούν στο μέλλον, στο σύνολο τους προερχόμενα από αποθέματα του Στρατού και της βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ξέμεινε με 40 οχήματα, ενώ τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 όταν «έβρεχε» Marder 1A3 σε τιμή – κοψοχρονιά κάποιοι είχαν ανοίξει ομπρέλα! (ΖΝΡ)

«Ομπρέλα» και για τα πυρομαχικά 155 χλστ.
Το πιο πρόσφατο γερμανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία περιλαμβάνει επίσης 14.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ., ποσότητα που δείχνει ότι η Γερμανία «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» (προστίθενται στα 50.000 που ήδη έχουν παραδοθεί). Ενώ όμως υπάρχει ισχυρότατη ζήτηση για το συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικά, στην Ελλάδα αντί να ενεργοποιηθεί άμεσα η γραμμή παραγωγής της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), παραχωρούνται πυρομαχικά από τα, με βάση τα διδάγματα της Ουκρανίας, ανεπαρκή αποθέματα του Ελληνικού Στρατού και το κύριο ζήτημα είναι αν η ΕΑΣ θα πωληθεί ως σύνολο ή ως μέρη! (ΖΝΡ)

«Γλώσσα» του σώματος…
Το «μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις» θεωρείται γενικώς παραδεκτό. Πόσο μάλλον ένα βίντεο… Παρατηρώντας τη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι παρόλο που ήταν ηθοποιός στο επάγγελμα, απλώς αποκλείεται αυτό που αποτυπώνεται στην κάμερα να είναι «παράσταση». Η εικόνα σχεδόν σοκάρει, εάν κανείς θυμηθεί τον Ζελένσκι των βίντεο που κυκλοφορούσαν σωρηδόν προ της «ουκρανικής αντεπίθεσης», η οποία δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η ουκρανική ηγεσία και οι εκ δυσμάς υποστηρικτές της.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας απίστευτα πιεσμένος, στο όριο της απογοήτευσης και της «θραύσης» άνθρωπος, με χαρακτηριστική -μη θεατρική, αλλά πραγματική- έκφραση στο πρόσωπο και πλήθος νευρικών σπασμών. Εξάλλου, για ποιον λόγο να υποκριθεί, από τη στιγμή που η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει είναι δεδομένη για όλες τις πλευρές που πέραν τον διακηρύξεων διαπιστώνουν την κατάσταση στο έδαφος.

Είναι λογικό ο Ζελένσκι να προειδοποιεί για τα χειρότερα. Είναι λογικό να φοβάται, ότι εδώ δεν διακυβεύεται μόνο το πολιτικό του μέλλον. Διότι πολλοί ψύχραιμοι είχαν προβλέψει ότι θα αντιμετωπίσει αδιέξοδο, το οποίο θα απειλήσει ακόμα και την προσωπική του ασφάλεια, καθώς η «κουλτούρα» που έχει κληρονομηθεί από τη σοβιετική εποχή, δεν έχει ξεχαστεί στην Ουκρανία και όλοι θεωρούνται αναλώσιμοι. Όχι ότι και η άλλη πλευρά έχει τέτοιες ευαισθησίες. Αρκεί αν διασφαλιστεί ότι δεν θα της το φορτώσουν… (ΒΜΖ)

Ουκρανία, Ζαλούζνι και ο διάδοχος…
Η κρίση που έχει ενσκήψει στην Ουκρανία, έφερε την αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ζαλούζνι. Είχε αντιδράσει για την παραμονή των στρατευμάτων στην περιοχή της Αντβιίφκα, προειδοποιώντας ότι η θέση τους ήταν ευάλωτη -κινδύνευαν με περικύκλωση- και ζητώντας την άμεση παράταξη των δυνάμεων σε μια νοητή ευθεία. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε, καθώς αυτό θα πρόβαλλε την εικόνα αδυναμίας.

Την πραγματικότητα όμως… «φυγείν αδύνατον». Ό,τι προειδοποίησε ο Ζαλούζνι τελικά συνέβη. Και φυσικά το χρεώθηκε ο νέος αρχηγός, επιλογή Ζελένσκι, τον οποίο πάντα συνόδευε η φήμη του «αδίστακτου», υπό την έννοια ότι δεν είχε πρόβλημα να τροφοδοτήσει… τα κανόνια με κρέας, ουκρανικό, εάν αυτό θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα μετρήσιμο. Όπως και με την Αντβιίφκα, πολλοί δεν κατάλαβαν ποτέ και την εμμονή με το Μπαχμούτ.

Η παρούσα περίοδος στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι «γκαστρωμένη». Μένει να διαπιστωθεί τι κυοφορεί. Διότι οι αποφάσεις στις ΗΠΑ για όπλα και πυρομαχικά αργούν, συν τον χρόνο που απαιτείται για να παραχθούν, να φθάσουν στην Ουκρανία, κυρίως όμως στην πρώτη γραμμή. Διότι οι Ρώσοι παραμονεύουν και χτυπάνε όπου βρουν τις εφοδιοπομπές. Κιόλα αυτά ενώ πλέον βρίσκεται μπροστά μας η άνοιξη… (ΒΜΖ)

Που πας καημένε Αμπντουλάχ…
Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε μελέτη που δημοσίευσε στα τέλη του 2023, «αποκαλύπτει» ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία και το Ιράκ, επιμένει να χρησιμοποιεί την Τουρκία για τη μεταφορά κεφαλαίων που διευκολύνουν τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες «αγαθοεργίες» του. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και το γνωστό «Nordic Monitor» του Τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ο συγκεκριμένος ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα που την έκδοση των οποίων επεδίωκε ο Ερντογάν για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να τη γλίτωσε, καθώς οι Σουηδοί σεβάστηκαν τον εαυτό τους και δεν τα ξεπούλησαν όλα στην προσπάθεια κατευνασμού του «σουλτάνου». Το ερώτημα που εγείρεται όμως επί της ουσίας της μελέτης, είναι κυρίως ρητορικό… (ΒΜΖ)

Wishful thinking
Ό,τι και να γράφουν οι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την επαφή με την Τουρκία και να μην επιδιώκει κάποια καθαρή λύση. Αυτό θα κάνει τουλάχιστον μέχρι να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτον κόσμο ο Ερντογάν. Πολλές υπηρεσίες επιχείρησαν να το προλέξουν. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι η απόσταση από το «η υγεία του είναι επιβαρυμένη» μέχρι το «μας χαιρετάει», αποδεικνύεται τεράστια. Πήγαν κουβά…

Άσε που ουδείς δεν διασφαλίζει οτιδήποτε και για την μετά Ερντογάν εποχή. Στο μεταξύ όμως, συνεπεία αυτής της «τακτικής», ή μάλλον της αδυναμίας απεξάρτησης από τον εθισμό της «αναντικατάστατης Τουρκίας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι μόνο, ο επίδοξος σουλτάνος θα αποσπά συνεχώς ανταλλάγματα. Εξάλλου, τίποτα στην ίδια τη ζωή δεν είναι άσπρο και μαύρο, αλλά σε αποχρώσεις του γκρίζου.

Σαν τον «κερατά» που αγαπάει… Δεν βλέπει, δεν ακούει και χαίρεται ακόμα και με ένα χαμόγελο. Ποια είναι η πιθανότητα ολικής επαναφοράς της «αγαπημένης» σε έναν ομαλό κι ευτυχισμένο οικογενειακό βίο και ποια τα «στολίδια» στο κεφάλι να συνεχίζουν να πλουτίζουν μέχρι να… σε φωνάξει ο Άη Βασίλης να αναλάβεις υπηρεσία στο κοπάδι των ταράνδων του; (ΒΜΖ)

Πάνω από όλα τα ανθρωπιστικά ιδεώδη
Η λατρεμένη μας Βικτόρια Νούλαντ, η γνωστή κυρία του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του CNN για τη βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά κάθε λογής στην Ουκρανία, αφού πρώτα είπε τα γνωστά περί υπεράσπισης «μιας ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης» (free and open international order), πέρασε και στο παρασύνθημα…

Με τόνο φωνής που αξίζει να προσεχθεί (ακριβώς στο 1’), διότι υποδήλωνε σαφή προσπάθεια απόδοσης ιδιαίτερης έμφασης, υπενθύμισε ότι τα χρήματα που ξοδεύονται, επιστρέφουν στην αμερικανική οικονομία που κατασκευάζει -διά των αμυντικών της βιομηχανιών- τα όπλα και τα πυρομαχικά και χρηματοδοτούνται χιλιάδες «καλοπληρωμένες» (well-paid) θέσεις εργασίας σε 40 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Εμάς βέβαια δεν μας εξέπληξε, αλλά μας θύμισε άλλη μια τέτοια… ανθρωπιστική προσέγγιση που προήλθε από άλλη μια προσωπικότητα, Δημοκρατικών πεποιθήσεων, τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη. Ο αγαπητός συμπατριώτης μας, προφανώς εμφορούμενος από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, είχε παρατηρήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίζει στις ΗΠΑ μόλις το 5% του ΑΕΠ χωρίς να έχει πεθάνει ένας Αμερικανός στρατιώτης και πλήττει έναν βασικό τους αντίπαλο έχοντας καταστρέψει τον μισό ρωσικό στρατό. Έτσι είπε.

Απόλυτα δεκτό ως επιχείρημα ναύαρχε, ως μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας! Μη μας πρήζετε όμως με τη δήθεν ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεκδικώντας «ηθικό πλεονέκτημα» απέναντι στους «αυταρχικούς». Όλοι τα ίδια κάνετε. Η ρητορική αλλάζει και το στιλ. Αναλόγως κουλτούρας… (ΒΜΖ)

Οι «καλοπληρωμένες»… εκτός Ελλάδος
Όποιος δεν βλέπει συσχέτιση του επιχειρήματος και στην περίπτωση των εξοπλισμών… μεταξύ συμμάχων, θα μας ενδιέφερε πολύ να μας αναπτύξει τα αντεπιχειρήματά του. Ειδικά λόγω του ότι προερχόμαστε από μια χώρα της οποίας οι πολιτικές ηγεσίες, διαχρονικά εξειδικεύονται στο να συντηρούν καλοπληρωμένες θέσεις στις αμυντικές βιομηχανίες χωρών-προμηθευτών, αδιαφορώντας σκανδαλιστικά για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δημόσια ελεγχόμενη και ιδιωτική. (ΒΜΖ)

Στην δε πολιτική «παπάτζα» και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, πολλοί θα έπρεπε να αναγορευτούν διδάκτορες. Έτσι, για να βάζουμε και καμιά ιδέα στους φίλους, εταίρους και συμμάχους. Μην είστε και αχάριστοι βρε παιδιά. Τέτοιο πράγμα δεν το βρίσκεις εύκολα ούτε στις… «Banana Republics». (ΒΜΖ)

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top