GuidePedia

0

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε σήμερα ότι αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο- Ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το σενάριο

Που πάνε να μπλέξουν την χώρα μας στην συμμαχία, για αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία αφού οι Ρώσοι προελαύνουν συνεχώς μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα.

“Τα δυτικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει και ενεργεί επιθέσεις σε πολλά σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία και το Κίεβο αντιμετωπίζει βαθιές ανησυχίες για τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε σήμερα ότι αν χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τότε θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει δυνάμεις του στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις όμως και το έντονο παρασκήνιο στο θέμα αυτό, κάνει όλους τους ειδικούς να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αφού επίσημα η συμμαχία δεν θα στείλει δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος, αλλά ανεπίσημα υπάρχουν και οι Εθελοντές και οι μισθοφόροι.


«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά τη συγκέντρωση των υποστηρικτών της Ουκρανίας στο Παρίσι.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο» σχετικά με την τοποθέτηση των δυτικών δυνάμεων στο έδαφος, πρόσθεσε ( αλλά από ότι φαίνεται πιέζουν ήδη κάποιοι να εμπλακεί η συμμαχία).

Χθες ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είχε προτείνει ότι «ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση».

Ο ίδιος δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να διευκρινίσει γιατί θα σταλούν τα στρατεύματα στην Ουκρανία και ποια αποστολή θα έχουν.

Τι ετοιμάζει τελικά το ΝΑΤΟ για να ανακόψει την πορεία των Ρώσων προς το Κίεβο

Οι δυτικές χώρες, αν και παρέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, απέρριψαν ( προς το παρόν)την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων, μια κίνηση που θα έσυρε τους υποστηρικτές της Ουκρανίας πιο άμεσα σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Με τον πόλεμο να διανύει τώρα τον τρίτο του χρόνο, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ρωσικές επελάσεις στα βορειοανατολικά και στο νότο αφού η Μόσχα πήρε τον έλεγχο της πόλης Αβντιίβκα του Ντονιέτσκ, ενός βασικού στρατηγικού οικισμού με σημαντική συμβολική αξία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αποσύρθηκε από το Λαστότσικιν, ένα χωριό δυτικά της Αβντιίβκα, για να «αποτρέψει τον εχθρό να προχωρήσει περαιτέρω» δυτικά.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να συγκεντρώσει νέες δυνάμεις ενάντια σε μια πολύ μεγαλύτερη ρωσική δύναμη, και παρόλο που έχουν εισέλθει νέα πακέτα βοήθειας από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, η ανανέωση της υποστήριξης από τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κιέβου, τις ΗΠΑ, έχει σταματήσει στο Κογκρέσο.

Η Ουκρανία αισθάνεται επίσης την τεράστια έλλειψη πυρομαχικών και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε την Κυριακή ότι η μισή βοήθεια που έχει δεσμευτεί από τη Δύση στην Ουκρανία δεν φτάνει στην ώρα της.

«Όταν μια δέσμευση δεν έρχεται στην ώρα μας, χάνουμε ανθρώπους, χάνουμε έδαφος», πρόσθεσε.
Λίγο αφότου τα στρατεύματα της Μόσχας πέρασαν στην Ουκρανία υπό την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε: «Οι δυνάμεις μας δεν εμπλέκονται και δεν θα εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ έστειλαν χιλιάδες στρατεύματα στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ήπειρο μετά την εισβολή, αλλά η Ουάσιγκτον τόνισε ότι οι δυνάμεις της δεν πολεμούν τη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Φίκο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η Πράγα «σίγουρα δεν ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι' αυτό».

Το παλάτι των Ηλυσίων ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Παρίσι ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην κυβερνοάμυνα, να αυξήσουν την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, να υπερασπιστούν χώρες όπως η Μολδαβία που «απειλούνται από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», υποστηρίζοντας την ασφάλεια της Ουκρανίας. κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με τη συμμαχική με τη Μόσχα Λευκορωσία και την εκκαθάριση των ναρκών.

Η ουσία όμως είναι ότι το σχέδιο αποστολής χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι στο τραπέζι, και οι ΗΠΑ σίγουρα το μελετούν με στόχο να εμπλέξουν στρατιωτικές δυνάμεις χωρών της συμμαχίας σε έναν πόλεμο που θα εξελιχθεί όπως πάει σε παγκόσμιο πολύ γρήγορα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top